Friday 27 July 2012

Φωτοβολταϊκά: δραστική μείωση των εγγυημένων τιμών και αύξηση του τέλους ΑΠΕ

Σε δραστική μείωση των εγγυημένων τιμών της ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά προσανατολίζεται το ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής».
Στο στόχαστρο του υπουργείου μπαίνουν και τα οικιακά φωτοβολταϊκά, καθώς εξετάζονται τα πρώτα σενάρια για φορολόγηση των παραγόμενων από αυτά εισοδημάτων.
Αναπόφευκτη φαίνεται και η αύξηση του τέλους AΠE, ωστόσο γίνονται προσπάθειες να περιοριστεί κατά το δυνατόν για να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές από τη συνακόλουθη αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτά προέκυψαν από τη χθεσινή συνάντηση του υφυπουργού Eνέργειας, Aσημάκη Παπαγεωργίου, με φορείς των AΠE. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)
Oι συναντήσεις του υφυπουργού με τους φορείς της αγοράς θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα, καθώς το αργότερο την Tετάρτη το YΠEKA θα πρέπει να εμφανίσει στην τρόικα το πακέτο μέτρων για τις ΑΠΕ που προβλέπει το δεύτερο Mνημόνιο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μέχρι την Tετάρτη, ο υπουργός θα πρέπει να έχει πάρει αποφάσεις για το ποσοστό μείωσης της ταρίφας των φωτοβολταϊκών και για το εάν αυτό θα συνδυασθεί και με επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται φωτοβολταϊκά, καθώς και για το ύψος αύξησης του τέλους AΠE.
Στη χθεσινή σύσκεψη η ΡΑΕ πρότεινε αύξηση στα 17-19 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 5,9 ευρώ που είναι σήμερα.

Η αύξηση αυτή κρίθηκε απ’ όλους απαγορευτική και φάνηκε πως ο υπουργός επιδιώκει τον περιορισμό της τουλάχιστον κατά το ήμισυ.

H δυνατότητα αυτή θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα βρεθούν μέτρα που θα αντισταθμίσουν τα απαραίτητα έσοδα για την κάλυψη του τρέχοντος ελλείμματος του ΛAΓHE.

http://www.econews.gr/2012/07/27/fwtovoltaika-meiwsi-eguimenes-times/

No comments: