Tuesday 31 July 2012

Συμφωνία Siemens και DONG Energy για την κατασκευή 300 ανεμογεννητριών ισχύος 1900MW

Η Siemens και η DONG Energy συνεχίζουν την επιτυχημένη συνεργασία τους στον κλάδο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Οι δύο εταιρείες υπέγραψαν μια συμφωνία η οποία θέτει το πλαίσιο για την προμήθεια 300 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 1.800 MW.

Η συμφωνία βασίζεται στη νέα ανεμογεννήτρια άμεσης μετάδοσης SWT-6.0-154. Οι ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν σε υπεράκτια αιολικά πάρκα στις Βρετανικές ακτές, μεταξύ του 2014 και του 2017. Οι νέες ανεμογεννήτριες αξιοποιούν το μεγαλύτερο πτερύγιο ρότορα στον κόσμο, με μήκος 75 μέτρων, ενώ η συνολική διάμετρος του ρότορα ανέρχεται στα 154 μέτρα.

«Η υπεράκτια αιολική ενέργεια εμφανίζει τεράστια προοπτική», δήλωσε ο Michael Suess, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Siemens AG και Διευθύνων Σύμβουλος του Τομέα Ενέργειας. «Οι συνθήκες του αέρα σε υπεράκτιες περιοχές είναι ισχυρές και σταθερές, εξασφαλίζοντας 40% μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση σε σχέση με τις χερσαίες περιοχές. Ιδιαίτερα το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία και η Γερμανία βασίζονται στο μέλλον της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Είμαστε ευχαριστημένοι που έπειτα από τη μακροχρόνια συνεργασία μας, η DONG Energy επέλεξε την τελευταία γενιά των ανεμογεννητριών μας. Συνεργαζόμαστε για να μειώσουμε περαιτέρω το επίπεδο κόστους αυτής της φιλικής προς το περιβάλλον μεθόδου παραγωγής ενέργειας», συμπλήρωσε.

«Η συμφωνία θα δώσει στη DONG Energy τη δυνατότητα να ξεκινήσει από το 2014 την εγκατάσταση μιας σημαντικά μεγαλύτερης και αποδοτικότερης ανεμογεννήτριας σε σχέση με ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Carsten Krogsgaard Thomsen, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της DONG Energy.

«Η συμφωνία αποτελεί βασικό κομμάτι του στόχου της DONG Energy να επεκταθεί σημαντικά στον κλάδο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και να ενισχύσει την ηγετική της θέση σε αυτή την αγορά. Για τη DONG Energy, αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της περαιτέρω εκβιομηχάνισης το οποίο θα συνεισφέρει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας», σημείωσε.

Η DONG Energy ήδη ανακοίνωσε ότι θα εγκαταστήσει δοκιμαστικά δύο από τις νέες ανεμογεννήτριες στο αιολικό πάρκο Gunfleet Sands, αργότερα μέσα στη χρονιά. Οι ανεμογεννήτριες των 6 MW έχουν σχεδιαστεί για την κάλυψη των αναγκών μεγάλων έργων, όπως αυτά που περιλαμβάνονται στην κατηγορία “Round 3” στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η παραγωγή αιολικής υπεράκτιας ενέργειας συνολικής ισχύος 18 Gigawatt έως το 2020. Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί στο 18% περίπου της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ενέργεια που παράγει η νέα ανεμογεννήτρια της Siemens είναι αρκετή για να ικανοποιήσει τις ανάγκες για ηλεκτρισμό περίπου 6.000 ευρωπαϊκών νοικοκυριών. Ο ρότοράς της έχει διάμετρο 154 μέτρα, ενώ η επιφάνεια σάρωσής της ξεπερνά τα 18.600 τετραγωνικά μέτρα, δηλαδή μια έκταση ίση με περίπου δυόμισι γήπεδα ποδοσφαίρου (βάσει των προτύπων της FIFA).

Η νέα ανεμογεννήτρια ισχύος 6 MW έχει σχεδιαστεί ειδικά για υπεράκτια χρήση, καθώς έχει ως γνώμονα την ευκολία στη συντήρηση και την επισκευή. Παράλληλα, τα εξαρτήματά της είναι μειωμένα έως και 50%, συμπεριλαμβανομένων των περιστρεφόμενων μερών. Έτσι, διασφαλίζεται η αξιοπιστία που είναι απαραίτητη για τις υπεράκτιες τεχνολογίες.

Η Siemens και η DONG Energy μετρούν ήδη πολλά χρόνια επιτυχημένης συνεργασίας στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Το 1991, οι δύο εταιρείες κατασκεύασαν το πρώτο υπεράκτιο πάρκο αιολικής ενέργειας στον κόσμο, στο Vindeby της Δανίας. Ακολούθησαν συνολικά 13 έργα με930 ανεμογεννήτριες που συνεχίζουν να παράγουν αξιόπιστα ενέργεια μέχρι και σήμερα. Αυτή την περίοδο, οι δύο εταιρείες συνεργάζονται στα υπεράκτια αιολικά πάρκα Lincs, London Array και West of Duddon Sands στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο έργο Anholt στη Δανία, καθώς και στο αιολικό πάρκο Borkum Riffgrund 1 στη Γερμανία. Η ισχύς των συγκεκριμένων έργων ανέρχεται στα 2 GW περίπου.

Οι λύσεις για την αιολική ενέργεια είναι μέρος του Περιβαλλοντικού Χαρτοφυλακίου της Siemens. Κατά το χρηματοοικονομικό έτος 2011, τα έσοδα από το Περιβαλλοντικό Χαρτοφυλάκιο ανήλθαν περίπου στα €30 δισ., αναδεικνύοντας τη Siemens σε έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών στον κόσμο.

Κατά την ίδια περίοδο, τα προϊόντα και οι λύσεις της Siemens, επέτρεψαν στους πελάτες της να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που παρήχθησαν κατά σχεδόν 320 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα ίση με τις συνολικές ετήσιες εκπομπές CO2 του Βερολίνου, του Δελχί, του Χονγκ Κονγκ, της Κωνσταντινούπολης, του Λονδίνου, της Σιγκαπούρης και του Τόκιο.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=60425