Monday 30 July 2012

Η Lukoil Bulgaria δεν έκανε κατάχρηση κυρίαρχης θέσης στη Βουλγαρία

Η βουλγαρική Επιτροπή για την Προστασία του Ανταγωνισμού αποφάσισε πως η εταιρεία εμπορίας καυσίμων Lukoil Bulgaria EOOD δεν καταχράστηκε την κυρίαρχη θέση της στην αγορά λιανικής πώλησης καυσίμων (βενζίνη Α 95 και πετρέλαιο).

Η Επιτροπή μελέτησε τις εμπορικές σχέσεις της εταιρείας με τους πελάτες της στον τομέα της λιανικής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική των εκπτώσεων που ακολουθούσε η Lukoil και αποφάσισε πως οι μειώσεις τιμών προς πιστούς πελάτες της εταιρείας δεν συνιστούν παραβίαση των αρχών του υγιούς και δίκαιου ανταγωνισμού.

Οι αναλύσεις που έγιναν από την πλευρά της Επιτροπής για την Προστασία του Ανταγωνισμού έδειξαν ότι οι μειώσεις τιμών από την πλευρά της Lukoil Bulgaria EOOD την τελευταία υπό εξέταση πενταετία δεν έχουν οδηγήσει σε αναταραχές στην αγορά.

Η Επιτροπή αποφάσισε ακόμη ότι το διυλιστήριο της Lukoil Neftochim στο Μπουργκάς και η εταιρεία Lukoil Aviation Bulgaria EOOD δεν παραβίασαν τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού μέσω της άνευ αιτιολόγησης άρνησής τους να προμηθεύσουν με καύσιμα αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες επί βουλγαρικού εδάφους.

Η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού της Βουλγαρίας ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου έρευνα για τη λειτουργία καρτέλ στη βουλγαρική αγορά καυσίμων. Η έρευνα, εκτός της Lukoil Bulgaria EOOD, αφορούσε επίσης τις Rompetrol Bulgaria AD, Naftex Petrol EOOD και OMV Bulgaria OOD.

Αφορμή για τη διεξαγωγή της έρευνας υπήρξαν οι πολύ υψηλές τιμές στην αγορά καυσίμων τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=60408