Tuesday 31 July 2012

Αύριο η συζήτηση στην ΡΑΕ για το ύψος του ειδικού τέλους ΑΠΕ

Ες αύριον τα σπουδαία για το πρώην τέλος ΑΠΕ, νυν ΕΤΜΕΑΡ καθώς στην ολομέλεια της ΡΑΕ αναμένεται να συζητηθεί η εισήγηση του ρυθμιστή για το ύψος της απαιτούμενης αύξησης. Μάλιστα καθώς το ζήτημα θεωρείται μια από τις «καυτές πατάτες» της αγοράς, δεν αποκλείεται η συζήτηση να επεκταθεί και την Πέμπτη, όταν και πιθανότατα θα εκδοθεί η απόφαση της αρχής.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα πάντως, προκύπτει ότι περιορίζεται περίπου στο μισό, η ανάγκη για αύξηση του τέλους. Θυμίζουμε ότι με βάση τα σχετικά έγγραφα του ΛΑΓΗΕ και την αλματώδη αύξηση του ελλείμματος του λογαριασμού για τις ΑΠΕ, οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι η αναγκαία αύξηση οδηγεί το ύψος του τέλους στα 18 έως 20 ευρώ. Ειδικότερα σύμφωνα με το ΛΑΓΗΕ στο τέλος του 2011 το έλλειμμα ήταν στα 196 εκατ. ευρώ ενώ τον Ιούνιο βρέθηκε στα 282,5 εκατ. ευρώ με την τάση να δείχνει ότι αυξάνεται ανεξέλεγκτα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το ρυθμό αύξησης του ελλείμματος που ήταν το Μάρτιο 6 εκατ. ευρώ, τον Απρίλιο 28 εκατ. ευρώ, το Μάιο 26 εκατ. ευρώ ενώ ο Ιούνιος έφερε πρόσθετο μηνιαίο έλλειμμα ρεκόρ 53 εκατ. ευρώ.
Θυμίζουμε ότι όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα Παπακωνσταντίνου, είχε τονιστεί ότι στόχος είναι στο τέλος του 2012 το έλλειμμα να πέσει στα 100 εκατ. ευρώ. Τα μέτρα ωστόσο  (δημοπρασίες ρύπων, φόρος λιγνίτη, τέλος ΕΡΤ) είτε δεν εφαρμόστηκαν καθόλου είτε εφαρμόστηκαν ελλιπώς με αποτέλεσμα τα ποσά που εισέρευσαν στον λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ να υπολείπονται κατά 142,5 εκατ. ευρώ της αρχικής εκτίμησης.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν η ΡΑΕ, η οποία καλείται να αξιολογήσει την κατάσταση και να αποφασίσει το απαιτούμενο ύψος της αύξησης του τέλους ΕΤΜΕΑΡ ώστε να μην οδηγηθεί σε αδιέξοδο η αγορά, έχει ήδη ζητήσει από το ΥΠΕΚΑ μια επιστολή στην οποία το υπουργείο θα  ενημερώνει το ρυθμιστή για το ύψος των πρόσθετων πόρων που αναμένεται να προκύψουν το επόμενο διάστημα προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress η επιστολή θα αναφέρει τα μέτρα που προτίθεται να λάβει το υπουργείο αλλά και την εκτίμηση των προβλεπόμενων νέων πρόσθετων εσόδων που θα προκύψουν για το ΛΑΓΗΕ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πρέπει να θεωρούνται κλειδωμένα μέτρα όπως η διατήρηση του λιγντικού τέλους (δε θα αυξηθεί περαιτέρω), η εφαρμογή του μέτρου για την είσπραξη μέρους του τέλους ΕΡΤ και η διενέργεια δημοπρασιών ρύπων, ενώ επιπρόσθετα θα πρέπει να αναμένεται μια έκτακτη εισφορά για τα υπάρχοντα φωτοβολταϊκά αλλά και νέα μείωση στις τιμές για τα νέα φωτοβολταϊκά. Επίσης στα μέτρα θα περιλαμβάνεται και το νέο δάνειο προς το ΛΑΓΗΕ από το Παρακαταθηκών, καθώς αυτό πέρασε από τις «συμπληγάδες» της τρόικας και εγκρίθηκε.

Με τα μέτρα αυτά, προκύπτει ότι ο λογαριασμός για τις ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ θα ενισχυθεί με ένα σημαντικό  ποσό, με αποτέλεσμα να «ψαλιδίζεται» τουλάχιστον στο μισό η ανάγκη για αύξηση του τέλους ΑΠΕ, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα κυμαίνεται κάτω από τα 10 ευρώ  η μεγαβατώρα. Ανάλογα δε με το τελικό ύψος της πρόσθετης επιχορήγησης, εκτιμάται ότι η αύξηση μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερη, επιβεβαιώνοντας τα όσα είχε ανακοινώσει ο κ. Παπαγεωργίου, λέγοντας ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ακόμη και για μηδενική αύξηση του τέλους.

Πληροφορίες τέλος αναφέρουν ότι η νέα τιμή για το τέλος ΕΤΜΕΑΡ, θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Αυγούστου και θα περιλαμβάνεται στους επόμενους λογαριασμούς που θα εκδώσει η ΔΕΗ.

http://www.energypress.gr/news/Endeixeis-sygkrathshs-toy-teloys-ETMEAR-katw-apo-ta-10-eyrw