Tuesday 31 July 2012

Απόδοση 12-14% περίπου με τις νέες ταρίφες στα φωτοβολταϊκά

Να προλάβει, ώστε οι νέες ταρίφες στα φωτοβολταϊκά να εφαρμοστούν από 1ης Αυγούστου, έχει ως στόχο το Υπουργείο Ενέργειας και δεν αποκλείεται οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα να πραγματοποιηθούν αύριο.

Οι επενδυτές, αλλά και οι επιχειρήσεις εξοπλισμού «κρατούν την αναπνοή τους» καθώς οι αλλαγές φαίνεται ότι θα είναι μεγάλες και οι επιπτώσεις στον κλάδο ριζικές. Τα μέτρα έχουν στην πραγματικότητα «κλειδώσει» και περιλαμβάνουν, όπως αποκάλυψε το energypress, ραγδαία μείωση στις ταρίφες των νέων συμβολαίων, φορολογική επιβάρυνση στις λειτουργούσες επενδύσεις, φορολογία των οικιακών, μείωση του 18μηνου κ.λπ. Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί το αν θα υπάρξει αναστολή νέων αδειοδοτήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει τέτοια πρόθεση καθώς έχουν συμβολαιοποιηθεί περισσότερα Μεγαβάτ φωτοβολταϊκών από τον εθνικό στόχο του 2014. Παρόλα αυτά, ένα τέτοιο μέτρο θα εμποδίσει την πραγματοποίηση κάποιων μεγάλων ξένων επενδύσεων που είχαν δρομολογηθεί, ενώ είναι βέβαιο ότι θα εκτοξεύσει το παραεμπόριο αδειών. Ταυτόχρονα θα οδηγήσει σε λουκέτο πολλές από τις επιχειρήσεις κατασκευής ή εμπορίας φωτοβολταϊκού εξοπλισμού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι της απόφασης του ΥΠΕΚΑ θα προηγηθεί γνωμοδότηση της ΡΑΕ, η οποία θα συζητήσει το θέμα στην Ολομέλεια της Τετάρτης. Η ανεξάρτητη Αρχή αναμένεται να κινηθεί στη λογική της αντίστοιχης γνωμοδότησης που είχε εκδώσει τον Ιανουάριο. Ειδικότερα, θα θέσει και πάλι το κριτήριο της εύλογης απόδοσης και συγκεκριμένα: η απόδοση των έργων μετά φόρων σε τρέχουσες τιμές (after-tax nominal project IRR) να μην υπερβαίνει το 17% για φωτοβολταϊκά συστήματα τα οποία υπάγονται στο «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις». Για όλους τους υπόλοιπους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, το εύλογο εύρος απόδοσης , να μην υπερβαίνει το 12% με 14%, με τις μεγαλύτερες αποδόσεις να αφορούν τα μικρότερα έργα.

http://www.energypress.gr/news/Me-apodosh-12-14-oi-nees-tarifes-twn-fwtoboltaikwn