Monday 30 July 2012

Εφ' όλης της ενεργειακής ύλης η ατζέντα της σημερινής συνάντησης ΥΠΕΚΑ-Τρόικας

Η σημερινή συνάντηση της τρόικας με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου, αρμόδιο για θέματα ενέργειας αναμένεται να έχει στην κορυφή της ατζέντας το πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Παρ’ ότι η τρόικα ενέκρινε το πρόσφατο δάνειο προς τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, τα προβλήματα παραμένουν και ο κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος ελλοχεύει πάντα.

Στο πλαίσιο αυτό, η τρόικα ζητά να υπάρξει μόνιμη αντιμετώπιση των προβλημάτων, ενώ κύρια απαίτηση είναι η πρόβαση τρίτων στους λιγνίτες και τα νερά της ΔΕΗ, την οποία οι εταίροι μας θεωρούν κρίσιμη για την άρση των στρεβλώσεων και την εμπέδωση του ανταγωνισμού στην ελληνική ενεργειακή αγορά.

Η ατζέντα της σημερινής συνάντησης Παπαγεωργίου-τρόικας έχει ήδη προδιαγραφεί κατά τις προπαρασκευαστικές επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων την Παρασκευή, ενώ ήδη η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται στην παραχώρηση της εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων Δράμας και Ελασσόνας. Ήδη, άλλωστε, η κυβέρνηση έχει συγκατατεθεί στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ, στο πλαίσιο μίας συνολικής λύσης.
Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι όρος της τρόικας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης αποτελεί και η ολοκλήρωση των νομοθετικών αλλαγών για την αναδιάρθρωση της ενεργειακής αγοράς. Επίσης, θα τεθεί επί τάπητος και το ζήτημα της διασύνδεσης των τιμολογίων ρεύματος με τις τιμές χονδρικής, θέμα για το οποίο η χώρα μας θα έπρεπε να έχει παρουσιάσει την πρότασή της ήδη από τον Ιούνιο.

Τέλος, ενώ δόθηκε την Παρασκευή από τον κ. Παπαγεωργίου η διαβεβαίωση πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στις υφιστάμενες μονάδες ΑΠΕ και ιδίως φωτοβολταϊκών, θεωρείται βέβαιη η μείωση στις εγγυημένες τιμές για τις νέες μονάδες.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=60377