Tuesday, 31 July 2012

Το πράσινο ολυμπιακό μετάλιο διεκδικεί το Λονδίνο

Τον τίτλο των πιο “πράσινων” Αγώνων της ιστορίας διεκδικούν οι Ολυμπιακοί του Λονδίνου. Τόσο οι κατασκευές των σταδίων όσο και η συνολικότερη διεξαγωγή των Αγώνων διαπνέεται από μία φιλοσοφία εξοικονόμησης και βιωσιμότητας.
Το λευκό “περίβλημα” γύρω από το νεόκτιστο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου είναι κατασκευασμένο από παλιές, εγκαταλελειμμένες σωλήνες, σε μία προσπάθεια να μειωθεί το καθαρό ατσάλι στην κατασκευή. Επιπλέον, στην οροφή του Σταδίου αντί για ατσάλι έχει χρησιμοποιηθεί PVC, κάνοντας τα δύο τρίτα της οροφής ανακυκλώσιμα. Συνολικά, το Στάδιο περιέχει το ένα δέκατο του ατσαλιού που χρησιμοποιήθηκε για το Ολυμπιακό Στάδιο στο Πεκίνο της Κίνας.

“Το πιο βιώσιμο Ολυμπιακό Στάδιο που χτίστηκε ποτέ”, αποκαλεί το νέο Στάδιο του Λονδίνου η οργανωτική επιτροπή του Λονδίνο 2012, καθώς, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης της Μ. Βρετανίας, κατά την κατασκευή του μειώθηκαν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 50%, ενώ κατά 40% ήταν η χρήση πόσιμου νερού.
Το σημείο στο οποίο έχει κατασκευασθεί το Στάδιο είχε μολυνθεί από τις προηγούμενες βιομηχανικές χρήσεις και για το λόγο αυτό μία ειδική ομάδα υπό τις συμβουλευτικές υπηρεσίες της WWF και της εταιρείας βιωσιμότητας BioRegional αφαίρεσε 2 εκατ. τόνοι χώματος, οι οποίοι καθαρίστηκαν και επαναχρησιμοποιήθηκαν, ενώ περίπου 200 μεγάλα ερειπωμένα κτήρια κατεδαφίστηκαν και από τα οικοδομικά υλικά που προέκυψαν το 98% επαναχρησιμοποιήθηκε ή ανακυκλώθηκε.

Από τα πλέον βιώσιμα στάδια των Αγώνων του Λονδίνου είναι μάλλον το ποδηλατοδρόμιο, καθώς ο εξαερισμός του είναι 100% φυσικός, ενώ ο σχεδιασμός του βοηθά να γίνεται η βέλτιστη δυνατή χρήση του φυσικού φωτός, μειώνοντας τις ανάγκες για ηλεκτρικό. Συλλέκτες νερού, μάλιστα, θα μαζεύουν το νερό της βροχής προκειμένου να τροφοδοτούν τις τουαλέτες.
Επίσης, η πρόσοψη της αρένας του χάντμπολ είναι περιβεβλημένη με “βιώσιμο” χαλκό σε μία έκταση 3.000 τμ., προσφέροντας υψηλή αποδοτικότητα. Στην οροφή του σταδίου έχουν τοποθετηθεί 88 αγωγοί φωτισμού που θα μεταφέρουν το φυσικό φως μέσα στην αρένα, μειώνοντας έτσι κατά 40% τις ετήσιες δαπάνες ενέργειας. Και σε αυτό το στάδιο έχει τοποθετηθεί σύστημα συλλογής του νερού της βροχής προκειμένου να μειωθεί η χρήση νερού μέσα στους χώρους του.
Δεν είναι όμως μόνο τα στάδια που συμβάλλουν στη βιωσιμότητα των Αγώνων του Λονδίνου, καθώς οι Αγώνες συνολικά θα είναι οι πρώτοι στους οποίους θα παρακολουθηθεί το ανθρακικό τους αποτύπωμα. Επιπλέον, υπάρχουν “πράσινα” κριτήρια για το φαγητό που θα σερβίρεται, ενώ το νερό που θα χρησιμοποιείται για το πότισμα θα προέρχεται από συλλέκτες όμβριων υδάτων.

Επίσης, οι στολές των εθελοντών των Αγώνων είναι φτιαγμένες από ανακυκλωμένο πολυεστέρα, ενώ τα καπέλα των επισήμων είναι φτιαγμένα από χαρτί από “υπεύθυνες” πηγές προέλευσης – όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι οργανωτές. Το κοινό θα μετακινείται από και προς τα στάδια στο μεγαλύτερο μέρος του με τα δημόσια μέσα μεταφοράς, ενώ οι Αγώνες αυτοί θα είναι οι πρώτοι όπου τα σκουπίδια δεν θα πηγαίνουν στις χωματερές, αλλά θα ανακυκλώνονται για να επαναχρησιμοποιηθούν.

http://www.greenbusiness.gr/20951/%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%BD%CE%BF-2012-%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CE%AF-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%BF/