Monday 30 July 2012

Ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ζητά η ΕΛΕΤΑΕΝ

Απαιτείται ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και άρση των θεσμικών στρεβλώσεων που εμποδίζουν την ανάπτυξη και αυξάνουν το κόστος, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας.

Τα περιθώρια μείωσης του κόστους που υπάρχουν στην παραγωγή και προμήθεια ρεύματος  είναι σημαντικά και πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος του καταναλωτή και της εθνικής οικονομίας, τονίζεται, ενώ η ΕΛΕΤΑΕΝ εντοπίζει τα περιθώρια αυτά στο υψηλό κόστος των συμβατικών καυσίμων, είτε των εισαγόμενων λόγω του ανεπαρκούς ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου, είτε των εγχώριων λόγω των περιορισμών στην ισότιμη πρόσβαση.
Επίσης, η Ένωση σημειώνει πως σημαντική μείωση του κόστους μπορεί να προέλθει και από την άρση των απίθανων στρεβλώσεων στη λιανική αγορά και την βελτίωση της χρήσης των δικτύων.
“Η κυβέρνηση οφείλει να ιεραρχήσει ορθολογικά τις προτεραιότητες αυτές. Να προτάξει τα ουσιαστικά και μεγάλα προβλήματα της αγοράς και να μην παρασυρθεί από την εύκολη και ανέξοδη στοχοθέτηση των ΑΠΕ. Ακολούθως, η πολιτική για τις ΑΠΕ πρέπει να διασφαλίζει την ανάπτυξη των επενδύσεων χωρίς υπερβολική αποζημίωση και την βιωσιμότητα του μηχανισμού στήριξης μέσω της άρσης των στρεβλώσεων του Ειδικού Τέλους, οι οποίες επιβαρύνουν τον καταναλωτή, επιδοτούν  το κόστος των προμηθευτών και δυσφημούν τις ΑΠΕ”, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΛΕΤΑΕΝ.

Τέλος, η ΕΛΕΤΑΕΝ σημειώνει θα συμμετάσχει με συγκεκριμένες και αναλυτικές προτάσεις τόσο στο προκαταρκτικό στάδιο διαλόγου για την αγορά ενέργειας όσο και στη διαβούλευση επί των πιο αναλυτικών προτάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

http://www.greenbusiness.gr/20933/%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC%CF%82-%CE%B7/