Thursday 26 July 2012

Πέντε φωτοβολταϊκά από την Τράπεζα Πειραιώς

Ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς ολοκλήρωσε τις προπαρασκευαστικές εργασίες και ξεκινάει άμεσα την κατασκευή και θέση σε λειτουργία πέντε φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η κατασκευή των σταθμών αυτών εντάσσεται στο δεύτερο άξονα του Αναπτυξιακού Προγράμματος που σχεδίασε, εξήγγειλε και υποστηρίζει ηΤράπεζα Πειραιώς, μέσω του Green Banking, με φορέα υλοποίησής του, τη θυγατρική της εταιρεία, ΕΤΒΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε.), στην οποία συμμετέχει και το Ελληνικό Δημόσιο με 35%.

Οι πέντε φωτοβολταϊκοί σταθμοί θα κατασκευαστούν σε ισάριθμα βιομηχανικά οικόπεδα στις περιοχές Καβάλας (2 σταθμοί), της Πρέβεζας (2 σταθμοί) και στη υπό ανάπτυξη περιοχή της Πέλλας (1 σταθμός). Σύμφωνα με τα επιχειρηματικά σχέδια που καταρτίστηκαν, η συνολική ονομαστική ισχύς των πέντε σταθμών θα ανέρχεται σε 15,45 μεγαβάτ (MWp), ο συνολικός προϋπολογισμός τους σε € 24,6 εκατ., η δε ολοκλήρωση του κατασκευαστικού έργου και η σύνδεση των σταθμών με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να γίνει έως τον Ιανουάριο του 2013.
Η συνολική ετήσια παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 22.000 μεγαβατώρες (MWh), όση δηλαδή ενέργεια καταναλώνουν περισσότερα από 5.000 νοικοκυριά κάθε χρόνο. Παράλληλα, σημαντική αναμένεται η συμβολή των νέων σταθμών στην βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος, αφού από τη λειτουργία των σταθμών θα προκύψει μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ύψους περίπου 20.000 τόνων ετησίως, ποσότητα που θα απαιτούσε 1,5 εκατ. δένδρα για την απορρόφησή της.

Ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, κος Βρασίδας Ζάβρας και Υπεύθυνος του Τομέα Πράσινης Επιχειρηματικότητας στον οποίο και οργανωτικά ανήκει και η θυγατρική ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., δήλωσε: «Η επιχειρηματικότητα που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα περιβαλλοντικά θέματα εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους πιο ενδιαφέροντες τομείς από τους οποίους η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεκινήσει την «αντίστροφη» πορεία προς την βιώσιμη ανάπτυξη. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από τον κατασκευαστικό κλάδο, η σωστή διαχείριση και αξιοποίηση των απορριμμάτων αλλά και των υδάτινων πόρων, η σύγχρονη αγροτική επιχειρηματικότητα και η εναλλακτική γεωργία και τέλος ο περιβαλλοντικός και αγροτικός τουρισμός, είναι στην πραγματικότητα από τα δυνατά σημεία της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη. Η «πρώτη ύλη» είναι άφθονη και φθηνή στον τόπο μας. Εμείς πρέπει να την διαχειριστούμε ορθολογικά, με μέτρο και με ξεκάθαρο στόχο: Την αειφορική της προοπτική και όχι την γρήγορη, άναρχη και ερασιτεχνική αξιοποίηση της».

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=60281

No comments: