Thursday, 26 July 2012

Παπαγεωργίου: Δεν θα πειράξουμε τις υφιστάμενες φωτοβολταϊκές επενδύσεις

Στη δέσμευση ότι το υπουργείο δεν προτίθεται να προχωρήσει σε παρεμβάσεις σχετικά με τις υφιστάμενες και λειτουργούσες επενδύσεις ΑΠΕ (και ειδικά φωτοβολταϊκών), καθώς κάτι τέτοιο, πέραν των άλλων θα δημιουργούσε πολύ αρνητικό επενδυτικό κλίμα για τη χώρα, προχώρησε σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Μάκης Παπαγεωργίου, κατά τη συνάντηση που είχε με φορείς της αγοράς.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας κ. Μαθιουδάκης, ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Βασιλάκος, ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Ζερβός και από τους φορείς οι: ΕΣΗΑΠΕ, ΣΠΕΦ (φωτοβολταϊκά), ΕΛΕΤΑΕΝ (αιολικά), ΕΛΕΒΙΟΜ (βιομάζα) και ΕΣΜΥΕ (μικρά υδροηλεκτρικά).
Ο κ. Παπαγεωργίου ενημέρωσε τους φορείς ότι θα «ξεμπλοκάρει» γρήγορα το δάνειο των 140 εκατ. ευρώ που περιμένει ο ΛΑΓΗΕ από το Παρακαταθηκών και Δανείων, οπότε θα δοθεί ανάσα ρευστότητας στο σύστημα για πληρωμή των παραγωγών.
Επίσης ότι θα υπάρξει μια άμεση δέσμη μέτρων (αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεσα μείωση ταρίφας για τα νέα φωτοβολταϊκά έργα) και συνολικότερη παρέμβαση, με νομοθετικές ρυθμίσεις, από το Φθινόπωρο, αφού πρώτα διεξαχθεί συστηματικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, μετά την δέσμευση του κ. Παπαγεωργίου για τα υφιστάμενα έργα, στα κρίσιμα ζητήματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, βρίσκεται η αντιμετώπιση των επενδυτών που έχουν μεν συμβολαιοποιήσει ταρίφες με τον ΛΑΓΗΕ αλλά δεν έχουν υλοποιήσει την επένδυσή τους. Πρόκειται για περίπου 2500 Μεγαβάτ, και για την κατηγορία αυτή έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του χρόνου που έχουν στη διάθεσή τους για να υλοποιήσουν τα έργα (το περίφημο 18μηνο) αλλά και παρέμβασης κάποιου είδους στα δεδομένα του συμβολαίου τους (πρακτικά δηλαδή στα προβλεπόμενα έσοδά τους).
Ειδική αντιμετώπιση φαίνεται ότι θα έχουν επίσης τα οικιακά φωτοβολταϊκά, καθώς η έξαρση που παρατηρείται στην εγκατάστασή τους καθώς και τα «προνόμια» που χαίρουν, έχουν μπεί στο «μικροσκόπιο».

Νωρίς το πρωί σήμερα το energypress έγραφε:

Σε μείωση για τις ταρίφες των φωτοβολταικών που θα υπογράφουν από εδώ και πέρα σύμβαση πώλησης της ενέργειάς τους στο σύστημα, προσανατολίζεται σύμφωνα με τις πληροφορίες το ΥΠΕΚΑ, σαν ένα πρώτο μέτρο συγκράτησης του συνεχώς διογκούμενου ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, με τις ανακοινώσεις να τοποθετούνται πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Τα υπόλοιπα μέτρα, όπως για παράδειγμα η επιβολή πλαφόν στην παραγόμενη ενέργεια που πωλείται στο σύστημα, όπως συνέβη στην Ισπανία, παραμένουν μεν στο τραπέζι, επειδή ωστόσο χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση, καθώς ενδεχομένως και περαιτέρω αξιολόγηση, θα εξεταστούν εν ευθέτω χρόνο.

Πριν τις όποιες πάντως ανακοινώσεις, θα προηγηθούν οι συναντήσεις που θα έχει σήμερα και την Παρασκευή ή τη Δευτέρα η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ με όλους τους φορείς της αγοράς, προκειμένου να ακούσει τις θέσεις τους, και να διαμορφώσει μια πιο σφαιρική εικόνα.
Σύμφωνα ωστόσο με τις πληροφορίες το ΥΠΕΚΑ φαίνεται να έχει καταλήξει σε ένα πρώτο "συνδυαστικό" πακέτο μέτρων περιορισμού του αυξανόμενου ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, που θα περιλαμβάνει μειώσεις στις ταρίφες για τα καινούργια έργα (τη 2η από την αρχή του έτους), για όσα δηλαδή θα υπογράφουν συμβάσεις από εδώ και πέρα, και όχι για τα υφιστάμενα, αφού παρά τις αρχικές σκέψεις, κάτι τέτοιο νομικά δεν μπορεί να σταθεί.
Στο πακέτο που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, θα περιλαμβάνονται και άλλα βοηθητικά μέτρα, ενώ θα λειτουργήσει ενισχυτικά και η επικείμενη, όπως όλα δείχνουν, αύξηση του τέλους ΑΠΕ, που σε κάθε περίπτωση θα επιδιωχθεί να είναι όσο μικρότερη γίνεται, και αρκετά κάτω από τα 20 ευρώ/ MWh που έχει ζητήσει ο ΛΑΓΗΕ.
Μείωση μόνο στα φωτοβολταικά, όχι σε άλλες τεχνολογίες
Τα σενάρια που έχει μελετήσει το ΥΠΕΚΑ είναι πολλά, ωστόσο για τα μέτρα στα οποία καταλήγει γι’ αυτή την πρώτη φάση του Ιουλίου-Αυγούστου, υποχρεούται να λάβει υπόψιν του και τις αντιδράσεις που ξεσήκωσαν οι πρώτες εξαγγελίες για δραστικές αλλαγές στο σημερινό μοντέλο στήριξης των ΑΠΕ.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι μειώσεις στις ταρίφες άλλων τεχνολογιών δεν θα γίνουν, καθώς κρίνεται ότι δεν συντρέχει λόγος. "Το συμμάζεμα που χρειάζεται η αγορά των ΑΠΕ και οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν αντικειμενικά, με ένα δίκαιο σύστημα και όχι οριζόντια και σε κάθε τεχνολογία", λένε κύκλοι του υπουργείου.

Τι λένε οι φορείς

Φορείς και στελέχη εταιρειών της αγοράς φωτοβολταικών, δεν αρνούνται ότι οι ελληνικές ταρίφες είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, κατά 50% πάνω από τη Γερμανία και την Ιταλία, και κατά 40% πάνω από την Ισπανία και τη Γαλλία, πόσο μάλλον όταν η Ελλάδα έχει μια από τις μεγαλύτερες ηλιοφάνειες. Όπως όμως λένε, έχουμε ταυτόχρονα ως χώρα ένα από τα μεγαλύτερα κόστη καθυστέρησης αδειοδότησης τέτοιων έργων, που φτάνει μέχρι και τα 4-5 χρόνια, όπως επίσης και ένα από τα υψηλότερα κόστη χρηματοδότησης, με τραπεζικά επιτόκια μέχρι 12% έναντι 3%-4% στη Γερμανία και σε άλλες χώρες.
Όσο για την περίπτωση της Ισπανίας, όπου έχει επιβληθεί πλαφόν στις ετήσια παραγόμενες κιλοβατώρες ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ (kWh/kWp) που δικαιούνται την ταρίφα (το πλαφόν για τα έτη 2012-2013 τέθηκε στις 1.250 kWh/kWp), οι φορείς του χώρου ισχυρίζονται ότι συνέβη λόγω ασάφειας της εκεί νομοθεσίας και ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι διαφορετική.
Συγκεκριμένα, οι επενδυτές στην Ισπανία, εκμεταλλευόμενοι μια ασάφεια του νόμου, εγκαθιστούσαν μεγαλύτερη ισχύ απ’ ότι είχε αρχικά αδειοδοτηθεί και έτσι επιβάρυναν περισσότερο απ’ ότι είχε υπολογιστεί τον λογαριασμό ενίσχυσης των ΑΠΕ (στην Ελλάδα δεν ισχύει κάτι τέτοιο). Υπενθυμίζουμε ότι στην Ισπανία, από το 2014 και μετά, το πλαφόν ορίστηκε στις 1.230 - 1.750 kWh/kWp ανάλογα με την κλιματική ζώνη που είναι εγκατεστημένο το φωτοβολταϊκό (και ανάλογα με το αν διαθέτει trackers ή όχι). Σε αντιστάθμισμα ωστόσο αυτών των περικοπών, η διάρκεια των εγγυημένων τιμών ανά συμβόλαιο επεκτάθηκε από τα 25 στα 28 έτη.

http://www.energypress.gr/news/Papagewrgioy:-Den-tha-peiraxoyme-tis-yfistamenes-fwtoboltaikes-ependyseis

No comments: