Friday 20 July 2012

Τα ψέματα που διαδίδονται από διάφορα μέσα για την περιουσία της Αθηνάς Ωνάση

Αυτό που θα γράψω είναι από τα ελάχιστα κοτσομπολίστικα post που έχω γράψει εδώ, ίσως 3 με 4 από τα συνολικά 6900 post εδώ ήταν κοτσομπολίστικα, ελπίζω να είναι το τελευταίο μου βέβαια.

Εδώ και δύο εβδομάδες βοά όλο το διαδύκτιο από δημοσισεύματα post και αναδημοσιεύσεις κειμένων και αναλύσεων οτι η Αθηνά Ωνάση δεν είναι πλέον δισεκατομμυριούχος καθώς ξεπουλάει σιγά σιγά την ακίνητη περιουσία της και έχει βάλει και πωλητήριο για τον Σκορπιό, το νησάκι που είχε ο παππούς της, Αριστοτέλης Ωνάσης.

Όταν λοιπόν κάποιος πουλάει την ακίνητη περιουσία του, μπορεί να μας δίνεται η εντύπωση οτι την πουλάει γιατί έχει ανάγκη τα χρήματα ή την εκποιεί. Στην πραγματικότητα όταν κάποιος πουλάει τα ακίνητά του σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει οτι θα γίνει και ποιό φτωχός από οτι ήταν.

Γιατί; Πολύ απλό.

Η συνολική περιουσία κάποιου ατόμου αποτελείται από δύο μέρη, την κινητή περιουσία και την ακίνητη περιουσία. Η κινητή περιουσία περιλαμβάνει τα αϋλα περιουσιακά στοιχεία και τα υλικά περιουσιακά στοιχεία.
Η ακίνητη περιουσία μπορεί να είναι: Οικίες διαμερίσματα οικόπεδα εκτάσεις γής νησιά κτλπ. Η αϋλη κινητή περιουσία είναι συνήθως μετοχές που υπάρχουν στο χρηματιστήριο και η καθημερινή τιμή τους αλλάζει αναλόγως το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη. Τα υλικά κινητά περιουσιακά στοιχεία μπορεί να είναι κάθε είδος επενδυτικού προϊόντος υπό την μορφή χρημάτων, δηλαδή τραπεζικές καταθέσεις, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, επένδυση σε ράβδους χρυσού. Επίσης αυτοκίνητα έργα τέχνης κοσμήματα και οτιδήποτε αντικείμενο που μπορεί να μετακινηθεί και έχει αξία.

Αν όλα τα παραπάνω τα εξάγαμε σε αξία χρημάτων δηλαδή ρευστού τότε έχουμε την συνολική εικόνα της περιουσίας ενός ατόμου. Π.χ μπορεί κάποιος να έχει καταθέσεις 100.000 ευρώ, 2 ακίνητα συνολικής εμπορικής αξίας 350.000 ευρώ, αυτοκίνητο αξίας 5.000 ευρώ, μετοχές που η συνολική τιμή τους αν πάνε να εξαργυρωθούν σε μετρητά θα είναι 14000 ευρώ.
Το παραπάνω άτομο έχει ρευστό 100.000ευρώ, αν πάει να πουλήσει τα ακίνητα αυτοκίνητα μετοχές και "τα πάντα όλα", θα βγούν οι δημοσιογράφοι και θα πούνε οτι τα ξεπουλάει όλα κτλπ όπως έκαναν και με την Ωνάση.
Στην πραγματικότητα όμως αν ξεπουληθούν όλα στην προαναφερόμενη αξία τότε ο άνθρωπος αυτός θα βάλει στην τράπεζα 350.000ευρώ+5000ευρώ+14000ευρώ=379.000ευρώ. Αν αυτά τα μετρητά κατατεθούν στην τράπεζα τότε και πάλι η συνολική εικόνα της περιουσίας του ατόμου παραμένει αμετάβλητη, στην πραγματικότητα όμως θα είναι πολλαπλά κερδισμένος διότι με συνολικές καταθέσεις ύψους 480.000 ευρώ και ένα προθεσμιακό επιτόκιο 4% θα έχει εισόδημα 19200 ευρώ. Ένα εξαιρετικά καλό εισόδημα και στην ουσία τσάμπα λεφτά, ενώ άμα είχε τα ακίνητα ως έχουν θα έπρεπε είτε να τα νοικιάσει και πέραν των φόρων θα είχε και φόρους κατοχής ακινήτων.

Το ίδιο πράγμα πάει να κάνει και η Αθηνά Ωνάση λοιπόν, αφού σε περίπτωση που πουλήσει τον Σκορπιό και οτιδήποτε άλλο ακίνητο έχει, θα καταθέσει τα χρήματα στην τράπεζα και θα έχει ένα εξαιρετικά υψηλό εισόδημα από τόκους με μοναδική φορολογία 10%. Από την άλλη με τον Σκορπίο θα πρέπει να πληρώνει φόρο ακίνητης περιουσίας στο Ελληνικό κράτος ενώ πρακτικά είναι πολυ δύσκολο να εκμεταλλευθεί κάποιος οικονομικά ένα ξερονήσι εκτός και αν στοχεύει να το νοικιάσει σε κάποιον άλλο.

Οι δημοσιογράφοι και τα παπαγαλάκια λοιπόν προσπαθούν να αποκτήσουν επισκεψημότητα διαδίδοντας φαμφάρες για την περιουσία της Αθηνάς Ωνάση και οτι δήθεν δεν είναι πλέον δισεκατομμυριούχος. Πέραν αυτών οι δημοσιογράφοι μιλάνε μονάχα για πώληση ακινήτων δίχως να γνωρίζουν πόσα χρήματα υπάρχουν σε μετρητά ή λοιπά πιστωτικά προϊόντα και αυτό δεν είναι τόσο εύκολο να το μάθεις, π.χ δεν μπορείς να έχεις σαφέστατη άποψη από τις διαθήκες που δημοσιεύτηκαν πρίν κάποια χρόνια για την περιουσία που κληρονόμησε η Ωνάση και μιλούσαν για μια αποπληθωρισμένη περιουσία η οποία πλέον με τον πληθωρισμό την αύξηση της αξίας των ακινήτων θα έχει προσαυξηθεί αρκετά και μαζί με αυτό θα υπάρχουν επιπλέον τόκοι κ.α.

Μπορεί π.χ η άλλη να είχε το 1980 500kg χρυσάφι σε ράβδους που με την αύξηση των τιμών του χρυσού η ρευστοποιημένη αξία τους να είναι υπερδιπλάσια.

Για αυτό λοιπόν όταν δεν ξέρουμε δεν μιλάμε. Και από αυτό δεν εξαιρώ ούτε και τον εαυτό μου.

4 comments:

Anonymous said...

πρεπει να σας ελενξει το ΣΔΟΕ και να περασετε απο τακτικο φορολογικο ελεγχο λαμογια

EnergyTechnology said...

Λαμόγιο είσαι και φαίνεσαι. Για ποιον λόγο να περάσω από ΣΔΟΕ και τακτικό έλεγχο; Επειδή είχα τα κότσια να εκφράσω την άποψή μου η οποία ήταν ενάντια στις καραμέλες που πιπιλάνε οι δημοσιογράφοι και τα μεγάλα blogs; Για πές μας τι είσαι καλύτερα.

Σπύρος said...

τι μαλακίες γράφεις ρε φίλε μου υπερασπίζεσαι αυτή την ανθελληνίδα που δήλωσε οτι δεν θέλει να έχει σχέση με οτιδήποτε ελληνικό κι άσε που δεν γεννήθηκε καν στην Ελλάδα. Ο κόσμος πεινάει και η άλλη καλοπερνά με τα εκατομμύρια του παππούλη ωνάση. Βρε ουστ!

EnergyTechnology said...

Καταρχήν το οτι δήλωσε ανθελληνίδα το λένε ορισμένες φυλάδες και δημοσιογράφοι, άμα έχετε κάποια πηγή από εφημερίδα/περιοδικό που να γράφει ρητά σε συνέντευξη οτι δεν θέλει να έχει σχέση με την Ελλάδα να την αναφέρετε εδώ, μην αναπαράγετε απλά σχολιασμούς δημοσιογράφων οτι καλά δεν θέλει να έχει σχέση με την Ελλάδα κτλπ. Εδώ σε άλλη εφημερίδα στο net θα βρείτε να λέει οτι θέλει να εγκατασταθεί σε βίλα στην Γλυφάδα. Επίσης το οτι δεν γεννήθηκε κάποιος στην Ελλάδα δεν τον κάνει και ανθέλληνα, ανθέλληνας είναι αυτος που θα πέι κάτι και θα προσβάλλει την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Όσο για το τελευταίο σας σχόλιο συμφωνώ. Αλλά και εσείς άμα είχατε πολλά εκατομμύρια θα καλοπερνάγατε οπότε μην βγάζετε άκυρα συμπεράσματα από κεκτημένη ταχύτητα.