Friday 20 July 2012

Μερίδιο στον αγωγό Trans Anatolian αναλαμβάνει επισήμως η BP

Η SOCAR του Αζερμπαϊτζάν κάλεσε την βρετανική BP να συμμετάσχει στο έργο κατασκευής του αγωγού Trans Anatolian, όπως ανακοίνωσε ο Αλ Κουκ, αντιπρόεδρος ανάπτυξης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ, την Πέμπτη. Πρόκειται για μια σημαντική κίνηση, ιδίως από τη στιγμή που η BP επιδιώκει να συμμετάσχει και στους αγωγούς TAP και Nabucco West.

«Λάβαμε επίσημη πρόσκληση από την SOCAR για να συμμετάσχουμε στον TANAP», τόνισε ο Κουκ. «Θα στηρίξουμε την SOCAR με την εμπειρία μας στους αγωγούς και κατά συνέπεια επιθυμούμε να λάβουμε ένα επαρκές μερίδιο για την συνεισφορά μας στο σχέδιο», πρόσθεσε.
Ο αγωγός Trans Anatolian αποτελεί πρωτοβουλία της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν και πρόκειται να μεταφέρει αέριο από τα μεταξύ τους σύνορα μέχρι τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας. Εν συνεχεία, ο αγωγός Nabucco West η/και ο αγωγός TAP θα αναλάβουν τη μεταφορά του μέχρι την Ευρώπη, ολοκληρώνοντας έτσι το Νότιο Διάδρομο σε ότι έχει σχέση με το αέριο του Σαχ Ντενίζ-2. Η σχετική συμφωνία των δύο χωρών για τον TANAP υπογράφηκε τον τελευταίο μήνα, ενώ η BP ως διαχειρίστρια του Σαχ Ντενίζ, είχε εκδηλώσει από νωρίς το ενδιαφέρον της για να αναλάβει ένα μερίδιο στην κοινοπραξία.

Το Σαχ Ντενίζ-2 αναμένεται να προσθέσει άλλα 16 δις κ.μ. αερίου ετησίως στα 6 δις κ.μ. που παράγει σήμερα το αζέρικο κοίτασμα. «Θέλουμε να αναπτύξουμε τους αγωγούς αυτούς, να τους κατανοήσουμε καλύτερα, να καταλάβουμε πόσο θα στοιχίσουν και ποιες αγορές μπορούν να φτάσουν», τόνισε σχετικά ο Κουκ.
«Στη συνέχεια, μόλις έχουμε μια καλύτερη εικόνα των κινδύνων, θα λάβουμε την απόφασή μας για το αν θα επιλέξουμε τον TAP ή το Nabucco West», σημείωσε.

Τέλος, ο Κουκ τόνισε πως «θα αντιμετωπίσουμε τον ΤΑΡ και το Nabucco με ίσους όρους. Θα υπογράψουμε συμφωνίες και με τα δύο σχέδια. Αν και έχουμε φτάσει σε συμφωνία για την ανάληψη μεριδίου στον ΤΑΡ, θα ολοκληρώσουμε και μια συμφωνία για μερίδιο και στο Nabucco».

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=60069

No comments: