Wednesday, 25 July 2012

Το WWF κατά της κατασκευής υδροηλεκτρικών εργοστασίων στη Βοσνία και στην Κροατία

Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) απηύθυνε προειδοποίηση ότι με τα νέα σχέδια για την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και στην Κροατία θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στη λεκάνη και στο δέλτα του ποταμού Νερέτβα, έναν από τους σπάνιους ελώδεις οικοτόπους στην Ευρώπη.

Αν υλοποιηθούν τα σχέδια θα έχουν «δραστική επίδραση στο υδρολογικό και οικολογικό σύστημα της περιοχής, αλλά και σοβαρές συνέπειες για τον τοπικό πληθυσμό στην Κροατία και στη Βοσνία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο συντονιστής του WWF για τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Ζόραν Μάτελιακ.

Όπως υπογράμμισε, τα σχέδια κατασκευής τριών υδροηλεκτρικών σταθμών στους ποταμούς Νερέτβα και Τρεμπίσνιτσα, δύο στο νότο της Κροατίας και έναν στο ανατολικό τμήμα της Βοσνίας θα πλήξουν τους ανθρώπους και τη βιοποικιλότητα.

Η κατασκευή των εργοστασίων θα προκαλέσει υφαλμύρωση του εδάφους σε μία περιοχή, στην οποία 20.000 άνθρωποι ζουν από τη γεωργία, κυρίως από την καλλιέργεια μανταρινιών, επισημαίνει ο διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός για την προστασία, έρευνα και αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

«Χωρίς το νερό που θα είναι απαραίτητο για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς ο Νερέτβα θα καταδικαστεί σε γεωργική καταστροφή», τόνισε ο διευθυντής τοπικής αγροτικής επιχείρησης, Νεμπόισα Γιάκοβιτς.

Ο ποταμός Νερέτβα έχει μήκος 225 χιλιόμετρα, διασχίσει τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και εκβάλλει στην Αδριατική Θάλασσα, σχηματίζοντας δέλτα έκτασης 12.000 εκταρίων πλούσιου ελώδους εδάφους, στο οποίο διαβιούν πολυάριθμα είδη πτηνών και ψαριών.

Το Διεθνές Ταμείο για τη Φύση (WWF) προειδοποίησε ότι η κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων θα καταστρέψει το φυσικό απόθεμα Χούτοβο Μπλάτο, έναν από τα μεγαλύτερα καταφύγια αποδημητικών πτηνών στα Βαλκάνια και θα επιδράσει σοβαρά στον πληθυσμό των ποτάμιων ψαριών.

Η οικολογική οργάνωση απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις των δύο χωρών να σταματήσουν τα σχέδια έως ότου εκπονήσουν από κοινού στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Το WWF θα θέσει το συγκεκριμένο θέμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέλος της οποίας θα γίνει η Κροατία το 2013.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=60268