Thursday 23 August 2012

Τέσσερις στο β’ γύρο για τα σεισμικά, μέχρι 15 Σεπτεμβρίου οι ανάδοχοι

(update 19:00)

Στον Πρωθυπουργό της χώρας, Αντώνη Σαμαρά, παρέδωσε σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος, το πόρισμα αξιολόγησης των φακέλων και προσφορών που είχαν καταθέσει συνολικά οκτώ εταιρίες, με παγκόσμια παρουσία και εμπειρία, προκειμένου να διενεργήσουν γεωφυσικές έρευνες, μη αποκλειστικής χρήσης, για τον εντοπισμό Υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.
Στο αρχικό στάδιο, εξετάστηκαν οι λεπτομέρειες των προσφορών που είχαν καταθέσει οι εταιρίες :

1) TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA
2) DOLPHIN GEOPHYSICAL
3) ION GEOPHYSICAL CORPORATION
4) SPEC PARTNERS LTD
5) CGGVERITAS
6) PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS)
7) SPECTRUM GEO LIMITED
8) FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS.

Ακολούθησαν διαβουλεύσεις με τέσσερεις προκριθείσες εταιρίες, οι οποίες πληρούσαν τα κριτήρια που είχαν τεθεί κατά τη «Διεθνή Πρόσκληση για συμμετοχή σε σεισμικές ερευνητικές εργασίες απόκτησης δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης, εντός της θαλάσσιας ζώνης στη Δυτική και Νότια Ελλάδα» (ΥΑ Δ1/20472/05.09.2011 ΦΕΚ Β’ 2201) και η Επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της με την αξιολόγηση.

Λεπτομερείς ανακοινώσεις θα ακολουθήσουν την ερχόμενη εβδομάδα. Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο οποίος συντόνισε τη τελική φάση της αξιολόγησης και σε δηλώσεις του ανέφερε:
«Ολοκληρώθηκε αυτή η μεγάλη προσπάθεια, που ευελπιστούμε ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της χώρας και θα θωρακίσει το μέλλον του τόπου. Ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλαν στο σχεδιασμό και την εκτέλεση του όλου προγράμματος και την Επιτροπή που έβγαλε εις πέρας το δύσκολο έργο της, με υπευθυνότητα και με λεπτομερή τεκμηρίωση του πορίσματος που παρέδωσε. Προσβλέπω στην απρόσκοπτη δρομολόγηση των διαδικασιών, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και τις συμφωνίες που έχουν τεθεί. Η εθνική προσπάθεια που ξεκίνησε πέρυσι πρέπει να δώσει καρπούς. Το οφείλουμε στην ίδια την Πατρίδα και στους Έλληνες».
 
Nωρίτερα το energypress μετέδιδε:
 
Τέσσερις τελικά εταιρείες από τις οκτώ που είχαν αρχικά εκφράσει ενδιαφέρον στο διαγωνισμό για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, έχουν σύμφωνα με τις πληροφορίες προκριθεί στο β’ γύρο, ενώ μέχρι το πρώτο 15θήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχουν ανακηρυχτεί οι τελικοί ανάδοχοι.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου ΠΕΚΑ, έπειτα από την αξιολόγηση των αρχικών προσφορών προκρίθηκαν στο β’ γύρο 4 εταιρείες, με τις οποίες η αρμόδια υπηρεσία ολοκληρώνει τις συζητήσεις σχετικά με τα κριτήρια του διαγωνισμού, όπως για παράδειγμα το ποια έκταση είναι διατεθειμένες να καλύψουν οι έρευνες
Ο στόχος, όπως είχε επισημάνει και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, είναι να υπάρξουν περισσότεροι του ενός αναδόχου (2 ή και παραπάνω).
Εν συνεχεία, δηλαδή μόλις ανακηρυχτούν οι ανάδοχοι, θα ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες - κάτι που τοποθετείται μέσα στο τελευταίο 2μηνο του έτους- θα ακολουθήσει η επεξεργασία των στοιχείων (μαζί ενδεχομένως με εκείνα που έχει ήδη το Δημόσιο στην κατοχή του), και η πώληση των ευρημάτων σε μεγάλες εταιρείες ερευνών υδρογονανθράκων.
Πρόκειται δηλαδή για μια διαδικασία που θα ξεκινήσει εντός του 2012 αλλά θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2013 οπότε και το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι σε θέση να προκηρύξει τους σχετικούς διαγωνισμούς.

Μάρτιο το αρχικό ενδιαφέρον…

Υπενθυμίζουμε ότι το αρχικό ενδιαφέρον είχε εκδηλωθεί το Μάρτιο, και σύμφωνα με το τότε χρονοδιάγραμμα, η αξιολόγηση από την αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΚΑ θα ολοκληρωνόταν τον Απρίλιο ώστε ο ανάδοχος ή οι ανάδοχοι να προχωρήσουν άμεσα στις έρευνες και ακολούθως στην ερμηνεία των δεδομένων που θα προκύψουν, αφού ο στόχος της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, ήταν οι διαγωνισμοί για τις έρευνες να προκηρυχτούν εντός του 2012. Η προσέλευση μεγάλων ονομάτων στο διαγωνισμό είχε χαρακτηρισθεί από την τότε πολιτική ηγεσία ως μήνυμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.
Φυσικά, η μακρά προεκλογική περίοδος, και οι διπλές εκλογικές αναμετρήσεις του Μάιου και του Ιουνίου «τίναξαν» το χρονοδιάγραμμα στον αέρα, και σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, δεν αναμένονται ανακοινώσεις πριν από το πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζουμε ότι οι 8 εταιρείες που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για σεισμικές έρευνες στις δύο περιοχές είναι οι : TGS-Nopec Geophysical Company, Dolphin Geophysical, ION Geophysical Corp, Spec Partners, CGGveritas, Petroleum Geo Services (PGS), Spectrum Geo Ltd, και Fugro Multiclient Services.

Δείτε το πόρισμα αξιολόγησης που παρέδωσε ο ΥΠΕΚΑ στον πρωθυπουργό, στην αριστερή στήλη με τα συνοδευτικά αρχεία.

http://www.energypress.gr/news/Mehri-15-Septembrioy-oi-anadohoi-gia-ta-seismika

No comments: