Thursday 23 August 2012

Ξεπέρασαν τα 50 GW τα αιολικά στις ΗΠΑ

Η εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών στις ΗΠΑ ξεπέρασε για πρώτη φορά το φράγμα των 50 GW, όπως ανακοίνωσε ο σύνδεσμος AWEA, τη στιγμή που το Κογκρέσο καλείται να αποφασίσει για την επέκταση των κινήτρων που προσφέρονται προς τους επενδυτές.

Τα 50 αυτά GW σημαίνουν στην πράξη ότι η αιολική ενέργεια καλύπτει στις ΗΠΑ τις ανάγκες περίπου 13 εκατ. νοικοκυριών. Επίσης, η ποσότητα των 50 GW ισούται με την ισχύ 44 λιγνιτικών σταθμών ή 11 πυρηνικών σταθμών. Παράλληλα, βοηθά στην εξισορρόπηση όσων ρύπων εκλύουν 14 εκατ. αυτοκίνητα από τους δρόμους και εξοικονομεί 30 δις γαλόνια νερού ετησίως σε σύγκριση με την θερμική παραγωγή ενέργειας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ΗΠΑ χρειάστηκαν 23 χρόνια για να φτάσουν την εγκατεστημένη αιολική ισχύ στα 5 GW (1981-2003), ενώ στη συνέχεια και ιδίως τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε έκρηξη. Η ισχύς έφτασε στα 10 GW το 2006, στα 25 GW το 2008 και πλέον στα 50 GW.
Το έναυσμα για την ανάπτυξη των αιολικών αποτέλεσε η νομοθεσία που προβλέπει σημαντικές φοροαπαλλαγές, οι οποίες διατηρούνται και σήμερα με προθεσμία το τέλος του έτους. Η ενδεχόμενη λήξη των φοροαπαλλαγών έχει προκαλέσει ανησυχία και επιβράδυνση στον κλάδο των αιολικών στις ΗΠΑ, καθώς παρατηρείται μείωση των νέων παραγγελιών.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61039

No comments: