Friday 10 August 2012

Φορείς ΑΠΕ: Ιδού πως φτάσαμε στην αύξηση του ειδικού τέλους

Αν δεν υπήρχαν οι στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας, δεν θα χρειαζόταν η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, επισημαίνουν στην πρώτη τους ανακοίνωση μετά την απόφαση της ΡΑΕ για μεσοσταθμική αύξηση του τέλους στα 7,5 ευρώ, οι φορείς των ΑΠΕ.
Ειδικότερα, σε κοινή ανακοίνωσή τους η ΕΛΕΤΑΕΝ, ο ΕΣΗΑΠΕ, η Ελληνική Εταιρία Βιομάζας και ο ΕΣΜΥΕ (μικρά υδροηλεκτρικά) χαρακτηρίζουν απολύτως αναγκαία και αναπόφευκτη την αύξηση, εξαιτίας των καθυστερήσεων τα τελευταία τρία χρόνια στην επίλυση των βασικών προβλημάτων και στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, σημειώνοντας ότι η επιβάρυνση του μέσου νοικοκυριού (με κατανάλωση 1400 kWh το τετράμηνο) αυξάνεται κατά λιγότερο από ένα ευρώ το μήνα.

«Είναι λυπηρό, σε  αυτή τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, να πρέπει να αυξηθεί έστω και κατά ένα (1) Ευρώ το μήνα, το κόστος του ρεύματος που καλείται να καταβάλει ο καταναλωτής, εξαιτίας ακριβώς αυτών των καθυστερήσεων», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Αναφερόμενοι στις στρεβλώσεις που οδήγησαν στην αναγκαία αύξηση του τέλους, οι εκπρόσωποι των ΑΠΕ αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι τουλάχιστον το 60% του ΕΤΜΕΑΡ επιδοτεί το κόστος των προμηθευτών και άρα τα ορυκτά καύσιμα ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τα τελευταία 3,5 έτη, πάνω από 200 εκατ. Ευρώ από το ΕΤΜΕΑΡ δεν έχουν αξιοποιηθεί υπέρ των Α.Π.Ε. εξαιτίας των στρεβλώσεων αυτών.
«Οι προτάσεις της Ρ.Α.Ε και του κλάδου Α.Π.Ε. πρέπει να εφαρμοσθούν από την Κυβέρνηση για να διασφαλιστεί η αποκλιμάκωση της επιβάρυνσης του Καταναλωτή και η βιωσιμότητα του μηχανισμού στήριξης των Α.Π.Ε.», τονίζουν.
Τέλος, εν αναμονή των νέων ανακοινώσεων του ΥΠΕΚΑ σχετικά με τις αλλαγές στον κλάδο των φωτοβολταϊκών, οι σύνδεσμοι χαρακτηρίζουν άδικη, αναποτελεσματική και καταστροφική, οποιαδήποτε εκ των υστέρων επέμβαση με αναδρομική ισχύ.
 
http://www.energypress.gr/news/Foreis-APE:-Lyphrh-alla-anagkaia-h-ayxhsh-toy-eidikoy-teloys