Monday 29 July 2013

Γ. Μανιάτης: Τέλη του 2014 ο μεγάλος αδειοδοτικός γύρος για τα οικόπεδα σε Ιόνιο-Κρήτη (video)

Σε ένα ή δύο μήνες το πολύ θα υποβληθούν στη βουλή οι συμβάσεις για τα τρία οικόπεδα του open door, μέσω των οποίων το Δημόσιο θα έχει ένα έσοδο μερικών εκατομμυρίων ευρώ. Πέραν αυτού, ήδη έχει εισπραχθεί το πρώτο ένα εκατομμύριο ευρώ από την πώληση των σεισμικών δεδομένων που περισυλλέχθηκαν.
Αυτά αποκάλυψε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης. Επίσης τόνισε ότι τα πολλά χρήματα θα έρθουν μετά από 5-6 χρόνια και θα έρχονται σε βάθος δεκαετιών. Τα πρώτα γεωτρύπανα θα μπουν στον Πατραϊκό το πρώτο εξάμηνο του 2014 και πιθανώς και στο Κατάκολο και τα Ιωάννινα.
Ο μεγάλος αδειοδοτικός γύρος για τα 10-15 οικόπεδα στο Ιόνιο και στην περιοχή δυτικά της Κρήτης θα γίνει στο β΄ εξάμηνο του 2014. «Αυτό θα είναι το επενδυτικό μπουμ που θέλει να κάνει η Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός ΠΕΚΑ.
«Εγώ αυτό για το οποίο μπορώ να δεσμευτώ και θεωρώ ότι έτσι πρέπει να γίνεται μιλώντας με ειλικρίνεια στον κόσμο είναι ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε στο τέλος του 2014 να έχει υπάρξει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στον καταναλωτή ο οποίος δεν αντέχει άλλες επιβαρύνσεις. Γι' αυτό ψάχνουμε εναλλακτικούς τρόπους για παράδειγμα να δούμε πως μπορεί να επιμεριστεί αυτό το κόστος και στους παραγωγού», πρόσθεσε.
Με βάση τη διεθνή εμπειρία, σε κάθε γεωτρύπανο απασχολούνται άμεσα «περίπου 200 εργαζόμενοι και περίπου τριπλάσιος αριθμός θέσεων εργασίας δημιουργούνται ως έμμεσα απασχολούμενοι. Δηλαδή με μία εκτίμηση είναι της τάξεως των 900-1000 θέσεων εργασίας ανά γεωτρύπανο», όπως ανέφερε ο κ. Μανιάτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. 



http://www.energia.gr/article.asp?art_id=72471

No comments: