Monday 29 July 2013

«Βλέπουν» ελληνοϊταλική συνεργασία μέσω TAP

Ο αγωγός ΤΑP και τα περιθώρια συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Ιταλίας τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τον Ιταλό ομόλογό του, Ενρίκο Λέτα.
Αναφερόμενος στον αγωγό TAP, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής στην Ευρώπη και αποτελεί τεράστια επιτυχία για τις δυο χώρες το γεγονός ότι περνάει από τα εδάφη τους. «Ο αγωγός υπογραμμίζει πόσο μεγάλα περιθώρια συνεργασίας έχουμε με Ιταλία και Αλβανία», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Ενρίκο Λέτα υπογράμμισε πως η Ιταλία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι για τη χώρα είναι ιδιαίτερα σημαντική η προσέλκυση επενδύσεων. Στο σημείο αυτό ο κ. Λέτα επεσήμανε το ενδιαφέρον ιταλικών εταιρειών για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είναι σημαντικό να αποφευχθεί η περαιτέρω κρίση, ενώ επεσήμανε ότι οι θυσίες δεν αποτελούν αυτοσκοπό, αλλά ένα εργαλείο για να τεθούν τα πράγματα στη θέση τους.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι προσκάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά στη Ρώμη το φθινόπωρο, «πιθανότατα τον Οκτώβριο».

Στο γεύμα εργασίας που θα ακολουθήσει θα παρευρίσκεται και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Λέτα.
Νωρίτερα για το θέμα αυτό το Energypress έγραφε ότι:
Στις 12 μ.μ. πραγματοποιείται η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στην ατζέντα της συνάντησης, ο αγωγός φυσικού αερίου TAP (Trans Adriatic Pipeline), ο οποίος θα ξεκινά από το Αζερμπαϊτζάν και θα καταλήγει στην Ιταλία περνώντας από την Ελλάδα, η ελληνική και ιταλική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014 και η ευρύτερη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Με μήνυμά του το Σάββατο στο Twitter, ο ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις «λέξεις-κλειδιά» της διήμερης επίσκεψής του στην Αθήνα, γράφοντας: «Αύριο στην Αθήνα για να πούμε στους Έλληνες ότι θέλουμε μια άλλη Ευρώπη, με εργασία, πολιτισμό και ελπίδα ως λέξεις-κλειδιά. Η Αθήνα είναι το σύμβολο μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρέπει να αλλάξει».
Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ενρίκο Λέτα τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «το κύριο θέμα» στη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, «θα είναι το μέλλον της Ευρώπης, της γηραιάς ηπείρου που πρέπει να γίνει διαφορετική από τη σημερινή, ώστε οι πολίτες να πάψουν να την εκλαμβάνουν ως μητριά και τιμωρό και να τη δουν ως πηγή ελπίδας και ένα ενιαίο σύνολο που προσφέρει θετικές ευκαιρίες».
«Ερχομαι στην Αθήνα για να ενθαρρύνω την ελληνική κοινή γνώμη και για να πω ότι υπάρχει μια Ευρώπη που θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, ώστε να βοηθήσει και τον εαυτό της», ανέφερε  ο κ. Λέτα και χαρακτήρισε ως μια από τις σημαντικότερες την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Στο πνεύμα αυτό, σημείωσε, εντάσσεται και η συνεργασία εν όψει των δύο ευρωπαϊκών προεδριών -της Ελλάδας και της Ιταλίας- το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του 2014. «Κατά τη συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό, πρόκειται να θέσουμε τις βάσεις για την ευρωπαϊκή κοινή δράση, για το πώς οι προεδρίες μας μπορούν να βοηθήσουν τη μεσογειακή Ευρώπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Όσον αφορά τον ΤΑΡ, ο Ενρίκο Λέτα δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι στις 11η Αυγούστου μεταβαίνει στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, προκειμένου να έχει συνομιλίες σχετικά με «το σημαντικότατο αυτό σχέδιο, στο οποίο η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο». «Είναι», τόνισε, «ένα έργο που θα επιτρέψει στις δύο χώρες να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο ενεργειακό μέλλον».

http://www.energypress.gr/news/Me-ton-TAP-sthn-atzenta-h-synanthsh-Samara-Leta

No comments: