Monday 29 July 2013

Τον Οκτώβριο η απόφαση διαιτησίας για ΔΕΗ-Αλουμίνιον. Τι σηματοδοτεί

Στην τελική ευθεία εισήλθε η διαιτητική διαδικασία για την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος που προμηθεύεται η Αλουμίνιον, του ομίλου Μυτιληναίος, από τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο, σηματοδοτώντας μια καινοφανή για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία, που πραγματοποιείται με βάση τον κανονισμό της ΡΑΕ.
Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση τεσσάρων μαρτύρων τόσο από την πλευρά της ΔΕΗ, όσο και από την πλευρά της Αλουμίνιον και στη φάση αυτή ο επικεφαλής του σώματος και οι επιδιαιτητές έχουν αναλάβει το πιο επίπονο έργο. Να αναγνώσουν, να αναλύσουν και να επεξεργασθούν το τεράστιο υλικό που έχει συλλεγεί ύστερα από τις καταθέσεις, τις έγγραφες μαρτυρίες, τις γνωμοδοτήσεις και τις μελέτες, προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση. Νέοι μάρτυρες, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia.gr, δεν κρίνεται σκόπιμο να κληθούν. Αυτή η διαδικασία έχει περαιωθεί.
Την απόφαση της διαιτησίας αναμένει με εύλογο ενδιαφέρον η βιομηχανία, καθώς δεν θα αφορά μόνον στην τιμή του ρεύματος που θα προμηθεύεται η Αλουμίνιον από τη ΔΕΗ, αλλά επί της ουσίας θα καθορίσει τη βάση της τιμολόγησης όλης της υψηλής τάσης. Θα προσδιορίσει, με άλλα λόγια, το market price, που θα αποτελέσει το floor για τα φορτία βάσης, που αντιπροσωπεύουν σήμερα το 10% του συνόλου της ηλεκτρικής αγοράς. Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ε.Ε., δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή market price για την υψηλή τάση. Είναι γνωστό, άλλωστε, το πάγιο αίτημα της βιομηχανίας για μια νέα δομή τιμολογίων, που θα λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε πελάτη. Σήμερα η ΔΕΗ, όπως επισημαίνεται από παράγοντες της αγοράς, εξακολουθεί να τιμολογεί όχι μόνον την υψηλή, αλλά και τη μέση και χαμηλή τάση, με όρους του 1970.
Υπό αυτήν την έννοια την απόφαση της διαιτησίας αναμένει με ενδιαφέρον όχι μόνον η βιομηχανία, αλλά και η ίδια η Ε.Ε. γιατί έτσι θα υπάρξει και στην εγχώρια ηλεκτρική αγορά market price.
Συν τοις άλλοις, η απόφαση αυτή θα είναι κρίσιμη και για έναν ακόμη λόγο. Θα προσδιορίσει το ενδιαφέρον των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, κατά πόσο θέλουν και μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά.
Να υπενθυμίσουμε ότι πρόεδρος του διαιτητικού σώματος είναι ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ Μιχάλης Θωμαδάκης και επιδιαιτητές, ο τέως πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Γιώργος Κουτζούκος και η δικηγόρος και επίκουρη καθηγήτρια Εμπορικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Λία Αθανασίου. Ο ορισμός των επιδιαιτητών είχε την ανεπιφύλακτη έγκριση των δύο μερών, ήτοι της ΔΕΗ και της Αλουμίνιον, γεγονός που εκτιμάται ότι προδικάζει τη διαφανή και επιστημονικά τεκμηριωμένη εκδίκαση της υπόθεσης και κυρίως την κοινά αποδεκτή απόφαση.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=72470

No comments: