Monday 29 July 2013

AFASE: Μια κακή συμφωνία ΕΕ-Κίνας στα φ/β δεν θα ωφελήσει κανέναν

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ ΕΕ και Κίνας για τις εισαγωγές κινεζικών φ/β, η Συμμαχία της AFASE (Alliance for Affordable Solar Energy) καλεί την πολιτική ηγεσία να μη συναινέσει σε καμία συμφωνία που θα περιελάμβανε αύξηση των τιμών, εφόσον οποιαδήποτε αύξηση δεν θα αποτελούσε λύση ούτε για την ευρωπαϊκή αγορά των φ/β ούτε για τους κατασκευαστές.
Σύμφωνα με την AFASE από τη στιγμή που επεβλήθησαν οι αρχικοί δασμοί, η ζήτηση έχει συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό οδηγώντας σε πτώχευση μερικές από τις κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη, όπως την Gehrlicher Solar AG.
Ο Thorsten Preugschas, Διευθύνων Σύμβουλος της Soventix GmbH and Πρόεδρος της συμμαχίας AFASE δήλωσε ότι «η αύξηση της τιμής θα επιταχύνει τα γεγονότα που παρατηρούμε τους τελευταίους μήνες, δηλαδή τη μείωση των θέσεων εργασίας σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας του κλάδου. Σε περίπτωση που η χαμηλότερη συμφωνηθείσα τιμή μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας είναι παρά ταύτα μεγάλη, θα αναγκαστούμε να απολύσουμε αφενός ανθρώπινο δυναμικό στην Ευρώπη και αφετέρου να παράσχουμε την τεχνογνωσία μας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου η ζήτηση για φωτοβολταϊκά είναι μεγάλη. Οι εταιρείες εγκατάστασης από την άλλη μεριά θα βρεθούν χωρίς αντικείμενο εργασίας εφόσον δεν θα υπάρχουν έργα στα οποία θα μπορούσαν να δουλέψουν.

Ο Denis Gieselaar, Γενικός Διευθυντής της Oskomera Solar Power Solutions και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της AFASE πρόσθεσε από πλευράς του ότι «δεν επιθυμούμε καμία αύξηση της τιμής εφόσον αυτό θα οδηγούσε σε μειωμένη ζήτηση στην Ευρώπη. Μια συμφωνία βασιζόμενη στην εισαγωγή έστω μειωμένων τιμών θα ήταν παράλογη και καταστροφική για όλους, συμπεριλαμβανομένων και των Ευρωπαίων κατασκευαστών πάνελ κυρίως τη στιγμή που η Ευρώπη αναζητά απεγνωσμένα να τονώσει τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας».
Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, έρευνα που παρουσίασε το ανεξάρτητο ελβετικό ερευνητικό Ινστιτούτο Prognos υπογράμμισε πως η όποια επιβολή δασμού, ανεξαρτήτως επιπέδου, θα πυροδοτούσε μείωση της ζήτησης που θα οδηγούσε με τη σειρά της σε μείωση των θέσεων εργασίας. Περισσότερες από 242,000 θέσεις εργασίας αναμένονται να χαθούν τα επόμενα τρία χρόνια σε περίπτωση που επιβληθούν δασμοί της τάξεως του 60% σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα.

http://www.energypress.gr/news/AFASE:-Mia-kakh-symfwnia-EE-Kinas-sta-f-b-den-tha-wfelhsei-kanenan

No comments: