Monday 29 July 2013

“Στοπ” στο φωτοβολταϊκό στην Πεντέλη λόγω αναδασωτέων εκτάσεων

Απομακρύνεται όπως όλα δείχνουν το ενδεχόμενο δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου στην Πεντέλη, μετά την αποδοχή από το ΥΠΕΚΑ της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία «δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε αναδασωτέες εκτάσεις».
Πιο συγκεκριμένα, στην απόφαση, που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Καλαφάτη, με θέμα «Αποδοχή της αριθ. 153/2013 γνωµοδότησης Ν.Σ.τ.Κ.» και αποστέλλεται προς τις Αποκεντρωµένες ∆ιοικήσεις της χώρας/Γενικές ∆/νσεις ∆ασών & Αγρ. Υποθέσεων, αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:
«∆ιαβιβάζουµε την με αριθμό 153/2013 γνωµοδότηση του Ν.Σ.τ.Κ., που αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστηµάτων και µικρών υδροηλεκτρικών (Μ.ΥΗ.Ε.) σταθµών σε αναδασωτέες εκτάσεις, την οποία αποδεχόµαστε.

Σύµφωνα µε αυτήν, δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε αναδασωτέες εκτάσεις, ενώ, αντιθέτως, επιτρέπεται η εγκατάσταση µικρών υδροηλεκτρικών σταθµών (Μ.ΥΗ.Ε.) σε αυτές (εκτός από εκείνες τις αναδασωτέες εκτάσεις που πριν από την καταστροφή τους ήταν καταγεγραµµένες µε προεδρικά διατάγµατα ως αισθητικά δάση ή Εθνικοί ∆ρυμοί).
Παρακαλούµε να κοινοποιήσετε την παρούσα στις δασικές υπηρεσίες της αποκεντρωµένης διοίκησής σας, για εφαρµογή».

http://www.econews.gr/2013/07/29/fotovoltaiko-penteli-103532/

No comments: