Wednesday 31 July 2013

Μελέτη της HSBC για τα αιολικά οδηγεί σε "ράλι" τη μετοχή της Vestas

Ανοδικά κινείται η μετοχή της Vestas Wind System στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης, σύμφωνα με το Bloomberg, έπειτα από την ανακοίνωση της HSBC Holdings ότι ο δανέζικος κατασκευαστής θα επωφεληθεί τα μέγιστα από την ανάκαμψη της αιολικής αγοράς. Η μετοχή της Vestas αυξήθηκε κατά 2,6%, ποσοστό που την καθιστά τον «νικητή» του χρηματιστηριακού δείκτη Nasdaq OMX Copenhagen 20 index. Στις 9.48 π.μ (ώρα Κοπεγχάγης) η αξία της μετοχής ήταν στις 111,20 κορώνες.
Η παγκόσμια αγορά αιολικής ενέργειας αναμένεται να βελτιωθεί, καθώς η ζήτηση και οι τιμές θα αυξηθούν, σημειώνει σε έρευνα αγοράς η HSBC.
Ειδικότερα, η έρευνα αναφέρει ότι η θέση της Vestas ως «η πιο γεωγραφικά αναπτυγμένη» κατασκευάστρια ανεμογεννητριών, πρακτικά θα την ωφελήσει περισσότερο έναντι των ανταγωνιστών της. Μάλιστα η HSBC προβλέπει ότι η μετοχή της εταιρείας μελλοντικά θα αυξηθεί κατά 30%.

«Η μεγάλη εισροή παραγγελιών κατά το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους για τη Vestas και τα αυξημένα επίπεδα δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ, μας οδήγησαν στην βελτίωση των μακροπρόθεσμων εκτιμήσεών μας για την εταιρεία», αναφέρει ο αναλυτής της HSBC, Sean McLoughlin.
Το δημοσίευμα του Bloomberg σημειώνει ότι Vestas και General Electric Co «κονταροχτυπιούνται» για την 1η θέση στην παγκόσμια αγορά αιολικής ενέργειας. Παρόλα αυτά, η Vestas τα τελευταία 2 χρόνια σημειώνει μεγάλες απώλειες εξαιτίας της πλεονάζουσας παραγωγής.
Πάντως, για το 2013, η αξία των μετοχών έχει υπερτριπλασιαστεί -μετά και την ανάληψη νέων παραγγελιών- γεγονός που τροφοδότησε με αισιοδοξία τους επενδυτές ότι ο δανέζικος κατασκευαστής θα επιστρέψει στην κερδοφορία.

http://www.energypress.gr/news/Meleth-ths-HSBC-gia-thn-aiolikh-agora-odhgei-se-rali-th-metohh-ths-Vestas

No comments: