Monday 29 July 2013

Αναμονή τέλος για τη βιομηχανία, έρχεται η διακοψιμότητα

Στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ το οποίο και περνά από τη βουλή εντός της εβδομάδας αναμένεται να περάσει η ειδική ρύθμιση που θεσπίζει τη δυνατότητα του ΑΔΜΗΕ να συνάπτει συμβάσεις διακοψιμότητας. Η ρύθμιση που θα είναι γενικής φύσης θα πρέπει να εξειδικευτεί με υπουργική απόφαση ενώ όπως αναμενόταν δεν ικανοποιήθηκε σε αυτή τη φάση το αίτημα της βιομηχανίας να θεσπιστεί ταυτόχρονα και η χρηματοδότηση του μέτρου, δηλαδή από πού θα βρίσκονται τα κεφάλαια που θα καλύψουν το κόστος.
Πόσο θα είναι αυτό; Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η διακοψιμότητα θα εφαρμοστεί στις βιομηχανίες της υψηλής τάσης αλλά και στους καταναλωτές της μέσης τάσης με προφίλ υψηλής, δηλαδή σε ενεργοβόρες βιομηχανίες που εμφανίζουν κατανάλωση άνω των 13.000 ΜWh ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς το ποσό που θα κατευθυνθεί ως έκπτωση προς τις βιομηχανίες, θα ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ.

Οι συμβάσεις διακοψιμότητας που εφαρμόζονται ευρέως στην Ευρώπη δεν προσκρούουν στο κοινοτικό δίκαιο. Στην πραγματικότητα μάλιστα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο αφού αποτελούν ένα από τα κύρια όπλα των κυβερνήσεων που εφαρμόζουν ανταγωνιστική βιομηχανική πολιτική. Αυτό επιβεβαιώθηκε και πρόσφατα αφού η EDF επικαλέστηκε ακριβώς το γεγονός ότι ως μεγάλος καταναλωτής συνεισφέρει καθοριστικά για την προβλεψιμότητα και την ευστάθεια του συστήματος, ώστε να παράσχει στη βιομηχανία αλουμινίου Σαιντ Ντε Μοριέν ανταγωνιστικό τιμολόγιο ενέργειας.
Οι συμβάσεις διακοψιμότητας που συνάπτονται με τους διαχειριστές των συστημάτων ηλεκτρισμού – εν προκειμένω στην ελληνική αγορά οι συμβάσεις θα υπογράφονται με τον ΑΔΜΗΕ – αποτελούν ένα είδος αντίστροφου ΑΔΙ, αφού οι βιομηχανίες που συμμετέχουν αποδέχονται να ρυθμίζουν την παραγωγή τους ή να κόβουν φορτία ανάλογα με τις εντολές του διαχειριστή. Ποιο είναι το όφελος από μια τέτοια σύμβαση; Σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλη ζήτηση και μικρή διαθεσιμότητα μονάδων, αποφεύγονται περικοπές φορτίων από άλλους πελάτες πχ νοικοκυριά.
Σημειώνεται ότι καθώς υπάρχουν σε εκκρεμότητα μια σειρά από άλλα ζητήματα που αφορούν στο ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας, η διακοψιμότητα δεν αποκλείεται να ανοίξει το χορό σε μια σειρά από μέτρα για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους και τα οποία αναμένονται εδώ και καιρό σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

http://www.energypress.gr/news/Anamonh-telos-gia-th-biomhhania-erhetai-h-diakopsimothta

No comments: