Wednesday 31 July 2013

Πρίγκηπας Alwaleed: Οι ΗΠΑ θα εκτοπίσουν τον OPEC

Ο 58χρονος πρίγκηπας Alwaleed bin Talal, ανιψιός του βασιλιά και σημαντικότερος επιχειρηματίας της Σαουδικής Αραβίας, έχει χαρακτηρισθεί από το Arabian Business ως ο Άραβας με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, ενώ στην λίστα του Forbes για το 2013 κατατάσσεται 26ος, με προσωπική περιουσία 20 δισ. δολαρίων (ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι ακόμη μεγαλύτερη).
Ωστόσο δεν εφησυχάζει, καθώς πιστεύει ότι τα θεμέλια της ισχύος του Οίκου των Σαούντ απειλούνται. Εξ ου και την Κυριακή, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter (όπου είναι μέτοχος, όπως και στην Citigroup, Time Warner, News Corp. κτλ.) δημοσιοποίησε τις προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει τον Μάιο στους ιθύνοντες του OPEC.
Σε επιστολή του προς τον Σαουδάραβα υπουργό Πετρελαίου Αli al-Naimi και τους λοιπούς ομολόγους του, ο 58χρονος πρίγκηπας υποστήριξε ότι η “ενεργειακή επανάσταση “ που έχει φέρει στις ΗΠΑ η τεχνολογία του fracking για την εκμετάλλευση του σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου αποτελεί “αναπόφευκτη απειλή”, περιορίζοντας τη ζήτηση από τις χώρες-μέλη του OPEC, αλλά και τις τιμές.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, προσθέτει ο Alwaleed, αυτό σημαίνει ότι ο στόχος για αύξηση της παραγωγής στα 15 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (από 12,5 εκατομμύρια βαρέλια σήμερα) δεν πρόκειται να επιτευχθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μία χώρα της οποίας ο προϋπολογισμός στηρίζεται κατά 92% στις εξαγωγές πετρελαίου.
Από την πλευρά του, ο Αli al-Naimi ήδη από τον Μάιο απέρριψε ως “αφελείς και απλουστευτικές” τις απόψεις που θέλουν τις ΗΠΑ να απεξαρτώνται ενεργειακά, λόγω fracking, από το εισαγόμενο αργό πετρέλαιο και παρέβαλε τη σχετική συζήτηση με την άλλοτε δημοφιλή φιλολογία του peak oil (δηλ. της επερχόμενης υποχώρησης της παραγωγής λόγω υπερεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων).
Ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου επικαλέσθηκε τη “διασύνδεση των αγορών” και υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο OPEC έχει να αντιμετωπίσει την αύξηση της παραγωγής χωρών εκτός του καρτέλ.

Ωστόσο, τα νούμερα δείχνουν να στηρίζουν τις ανησυχίες του Alwaleed. Σε μια πρώτη φάση, η αύξηση των ενεργειακών αναγκών της Ασίας αποκρύπτει τη μείωση της ζήτησης από τη Δύση. Όμως ο ίδιος ο OPEC έχει εκτιμήσει ότι η παγκόσμια ζήτηση αργού πρόκειται να υποχωρήσει το 2014 στα 29,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, μειωμένη κατά 600.000 βαρέλια σε σχέση με το 2012, ενώ ήδη η Αλγερία και η Νιγηρία αναφέρουν δραστική μείωση των εξαγωγών τους προς τις ΗΠΑ. Στην ίδια τη Σαουδική Αραβία η παραγωγή υποχώρησε τον Ιούνιο στα 9,47 εκατομμύρια βαρέλια έναντι 9,83 εκατομμυρίων πέρσι.
Από την πλευρά των καταναλωτών, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά ότι η ζήτηση θα υποχωρήσει περαιτέρω το 2015 στα 29,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, για να ξαναρχίσει σταδιακά να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.
Αντίστοιχα συμπιέζονται και οι τιμές, που σημειώνουν φέτος υποχώρηση της τάξης του 4% κατά μέσο όρο. Η Αλγερία κατέγραψε ήδη μείωση κατά 6% των εσόδων της από πετρελαϊκές εξαγωγές και προσανατολίζεται στην υιοθέτηση μέτρων λιτότητες, ενώ για το Ιράν, που αντιμετωπίζει και τις διεθνείς κυρώσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, η πτώση φθάνει το 8%.
Οι (γεω)πολιτικές επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης δεν μπορούν να υποτιμηθούν. Και μόνο το γεγονός ότι δημοσιοποιούνται διαφωνίες αυτού του είδους στο εσωτερικό της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας είναι ενδεικτικό.
Το Απρίλιο, ο πρίγκιπας Turki al-Faisal, άλλοτε επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε ότι χωρίς αύξηση της παραγωγής στα 15 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το 2020, η χώρα δεν θα είναι σε θέση να καλύπτει ούτε την αυξανόμενη εγχώρια κατανάλωση.
Η “κοινωνική ειρήνη” την οποία εξασφαλίζει ο Οίκος των Σαούντ στο εσωτερικό με γενναίες κοινωνικές παροχές, προκειμένου να αποφύγει το κύμα της Αραβικής Άνοιξης (ενώ ταυτοχρόνως καταστέλλει με τον στρατό του εξεγερσιακά κινήματα όπως του Μπαχρέιν, ή εξασφαλίζει δια της εξαγοράς την επιρροή του στις λοιπές αραβικές χώρες) έχει “πήλινα πόδια”.

(του Κώστα Ράπτη, capital.gr)

http://www.energypress.gr/news/Prigkhpas-Alwaleed:-Oi-HPA-tha-ektopisoyn-ton-OPEC

No comments: