Monday 29 July 2013

Την ενεργειακή συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ προσπαθεί να κλονίσει η Άγκυρα

Τουρκικές εταιρείες φαίνεται να έχουν αναλάβει δράση, σύμφωνα με δημοσίευμα του SigmaLive, για να πείσουν αντίστοιχες εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων, ότι η δημιουργία αγωγού προς την Τουρκία είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε εξέλιξη βρίσκεται «μυστικός πόλεμος ισχύος, οικονομικών κι άλλων ειδών συμφερόντων», που έχει ως επίκεντρο το φυσικό αέριο Κύπρου και Ισραήλ, αναφέρει ο πολιτικός αναλυτής Γιάννος Χαραλαμπίδης.
Ρόλο πρωταγωνιστή αναλαμβάνει, γι’ ακόμη μια φορά, η Τουρκία, που ορέγεται τον φυσικό πλούτο της Κύπρου και οργανώνει τον στρατηγικό της σχεδιασμό για να αναδειχθεί περιφερειακή δύναμη. Ως εκ τούτου, η Άγκυρα επιδιώκει να χαλάσει τη συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ, με το παιχνίδι, όμως, να εξελίσσεται σε επίπεδο εταιρειών και όχι κρατών. Στόχος της Τουρκίας, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, είναι η απομόνωση της Κύπρου και η δημιουργία συνθηκών αμοιβαίου οφέλους με το Ισραήλ, ώστε να αποτρέψει μια στρατηγική συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ, που, ως επίκεντρο, θα έχει το φυσικό αέριο.

Ο πολιτικός αναλυτής Γιάννος Χαραλαμπίδης αναφέρει ότι τουρκικές εταιρείες έχουν έρθει σ’ επαφή με αντίστοιχες ισραηλινές και εισηγούνται τη δημιουργία αγωγού, που θ’ αρχίζει από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και θα καταλήγει στα τουρκικά παράλια.
Αφήνουν ανοικτό, μάλιστα, το ενδεχόμενο να πληρώνουν σε μετρητά και εκ των προτέρων, ενώ διαβεβαιώνουν ότι το Ισραήλ δεν θα επωμιστεί καμιά επιβάρυνση για τον αγωγό.
Σημειώνεται ότι, για να κατασκευαστεί ένας τέτοιος αγωγός πρέπει να διασχίσει την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, χωρίς, όμως, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο.
Το κλειδί, όμως, βρίσκεται στην κυπριακή πλευρά, καθώς η Κυβέρνηση δύναται, να ζητήσει διάλογο με τα εμπλεκόμενα μέρη για την επίλυση ζητημάτων, που άπτονται της ασφάλειας και της οικολογίας.
Ο διάλογος, αυτός, είναι επιβεβλημένος κι αν η Άγκυρα αρνηθεί, τότε ο αγωγός δεν θα γίνει.
Ως εκ τούτου, αναφέρει ο Γιάννος Χαραλαμπίδης, η δημιουργία ενός τέτοιου αγωγού περνά μέσα από την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

http://www.energypress.gr/news/Thn-energeiakh-synergasia-Kyproy-Israhl-prospathei-na-klonisei-h-Agkyra

No comments: