Tuesday 30 July 2013

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή «πήρε» τα σκουπίδια της Πελοποννήσου

Στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατακυρώθηκε, ύστερα από μειοδοτικό διαγωνισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο διαγωνισμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Το έργο αφορά στη μηχανική ανακύκλωση και ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων της περιφέρειας για χρονική περίοδο 25 ετών.
Πρόκειται για μια επένδυση συνολικού ύψους 140 εκατ. ευρώ και αφορά σε μια εκτιμώμενη ποσότητα απορριμμάτων 200 χιλιάδων τόνων ετησίως.
Το έργο που είναι ΣΔΙΤ περιλαμβάνει την κατασκευή 3 μονάδων διαχείρισης σε Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία και 2 σταθμών μεταφόρτωσης σε Κορινθία, Αργολίδα.
Δήλωση Γ.Μανιάτη
Στην Τρίπολη, όπου ανακοινώθηκε από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, ο ανάδοχος του έργου, βρέθηκε ο Υπουργός ΠΕΚΑ,Γιάννης Μανιάτης,  ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε:
«Χαιρετίζουμε τη σημερινή ανακήρυξη, ως την αρχή του τέλους μιας πολύχρονης ταλαιπωρίας πολιτών, δήμων και περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο, που από ουραγός κάνει ένα πρωτοπόρο άλμα στην νέα εποχή για την διαχείριση αποβλήτων. Την σύγχρονη εποχή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων, με αξιοποίηση και όχι ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων που παράγουμε, μετατρέποντάς τα από άχρηστα απόβλητα σε αναπτυξιακό και οικονομικό πόρο. Προστατεύοντας έτσι το περιβάλλον και διασφαλίζοντας την αειφορία του.
Το ΥΠΕΚΑ έχει επενδύσει πολλά στο εγχείρημα αυτό, δεσμεύοντας από το ΕΣΠΑ 100 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ για την Περιφέρεια της Πελοποννήσου, ώστε να χρηματοδοτηθούν όλα τα έργα του Περιφερειακού Σχεδιασμού της και τα έργα αποκατάστασης των 82 ανεξέλεγκτων χωματερών της. Εγχείρημα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, που φαίνεται ότι εισέρχεται στην τελική ευθεία σήμερα, χάρη στις προσπάθειες της Περιφέρειας και τη συμβολή του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ. Στη μεθοδική και κοπιώδη προσπάθεια όλων, παρά τις αντίξοες συνθήκες και την πολλαπλή αμφισβήτηση, οφείλεται η ωρίμανση και το σημερινό βήμα. 

Το ΥΠΕΚΑ, γνωρίζοντας ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος και πολλή δουλειά μέχρι την έναρξη των έργων διαχείρισης, θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια αυτή. Ανοιχτά είναι σήμερα τα θέματα της περιβαλλοντική αδειοδότησης, της χωροθέτησης των έργων και της προσωρινής διαχείρισης των αποβλήτων μέχρι την έναρξη λειτουργίας των έργων του Περιφερειακού Σχεδιασμού, όπως και η βελτιστοποίηση της ανακύκλωσης. Σε συνεργασία με τους Δήμους και τον φορέα τους, που ο ρόλος τους είναι καθοριστικός στην διαχείριση αποβλήτων, με ενότητα και συναντίληψη δίνουμε λύσεις περιβαλλοντικά ασφαλείς και ορθολογικές, λαμβάνοντας υπ΄όψη και το οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Άλλωστε, ο σχεδιασμός της Πελοποννήσου, εγκεκριμένος μόλις το 2010, είναι απόλυτα συμβατός με το νέο Εθνικό Σχεδιασμό που εξελίσσεται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της κοινοτικής Οδηγίας-Πλαίσιο και του Νόμου για τα Απόβλητα και προωθεί αρμονικά όλα τα κομμάτια της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, την πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, την ανάκτηση, την επεξεργασία των αποβλήτων και την ελαχιστοποίηση της τελικής τους διάθεσης. Η οριστική εξάλειψη της ανεξέλεγκτης διάθεσης δεν πρέπει να μας εγκλωβίζει σε μια αποσπασματική θεώρηση εστιάζοντας μονόπλευρα στους ΧΑΔΑ, αλλά ενιαία στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση.
Χαιρόμαστε που η διαχείριση των αποβλήτων τίθεται στο επίκεντρο της επιχειρηματικής δράσης, δημιουργώντας επενδύσεις που ανοίγουν δουλειές, κι ελπίζουμε στο θετικό αποτέλεσμα της προσπάθειας. Απαιτείται ανοιχτό πνεύμα όσων εμπλακούν στην διαχείριση, ευελιξία στον συνδυασμό ανακύκλωσης και επεξεργασίας, όχι αντίθεση μεταξύ τους. Πρόκειται για Επενδύσεις «εσωτερικές», μέσα από την Ελλάδα που αφορούν τους Έλληνες».

http://www.energypress.gr/news/Meiodoths-gia-th-diaheirish-aporrimmatwn-Peloponnhsoy-h-TERNA-Energeiakh

No comments: