Wednesday 31 July 2013

Πώς εξελίσσεται η ενεργειακή «μάχη γιγάντων» για τον θησαυρό των σκουπιδιών

Η χθεσινή ανακήρυξη ως μειοδότη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ανοίγει το χορό των διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα και, συγκεντρώνοντας τις «μεγάλες δυνάμεις» του ελληνικού κατασκευαστικού (και ευρύτερα επιχειρηματικού) στερεώματος, αποτελούν «πεδίο δόξης λαμπρό», αλλά και μια από τις λίγες business που συνεχίζουν να έχουν ενδιαφέρον στη χώρα.
Ηχηρά ονόματα από τον χώρο των κατασκευών και της ενέργειας, όπως οι οικογένειες Μπόμπολα και Λάτση, ο Σάκης Καλλιτσάντσης ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Δάκης Ιωάννου, ο Δημήτρης Κοπελούζος, ο Γιώργος Περιστέρης, ο Νίκος Κάμπας, ο Θανάσης Λασκαρίδης, μέχρι και η ΔΕΗ, αλλά και μικρότεροι πλην δυναμικοί «παίκτες» (Χρήστος Καλογρίτσας, Χρήστος Δρακόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Κλέαρχος Ρούτσης, Γιώργος Ρωμοσιός, Νίκος Κουβαράς κ.ά.) συνωστίζονται γύρω από τους 11 + 1 εν εξελίξει διαγωνισμούς για τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα στη διαχείριση απορριμμάτων, προεκτιμώμενου συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ σε τιμές 2012. Το κόστος κατασκευής φθάνει τα 750 εκατ. ευρώ, με το 50% να χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους και με πρόσθετη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πρόκειται για τους διαγωνισμούς σε Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησο, Αιτωλοακαρνανία, Σέρρες, Ηλεία, Αχαΐα, Αττική (τέσσερις διαγωνισμοί) και τους πρόσφατα ενταχθέντες στις ΣΔΙΤ για την Ήπειρο και την Κέρκυρα.
 
Γερμανικοί όμιλοι

Την ίδια ώρα, στο παρασκήνιο κινούνται μεγάλοι γερμανικοί όμιλοι με ισχυρή παρουσία στον χώρο της διαχείρισης απορριμμάτων, επενδυτικά funds, καθώς και ορισμένες ξένες τράπεζες.
Οι παραπάνω αποτελούν τα «κρυφά όπλα» των εγχώριων μεγάλων και μικρότερων ομίλων, που θα αποκαλυφθούν όταν απαιτηθεί η κατάθεση οικονομικών και τεχνικών προσφορών. Όπως λέγεται μάλιστα ευρέως στην αγορά, κάποιες από τις συμμαχίες έχουν ήδη κλείσει, για συνεργασία τόσο σε επίπεδο τεχνολογικής υποστήριξης όσο και χρηματοδοτικής κάλυψης, αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί, γιατί όλοι θέλουν να αιφνιδιάσουν τον ανταγωνισμό. Βέβαια, όλοι όσοι σήμερα παλεύουν για τα «χρυσά» σκουπίδια «γνωρίζονται» πολύ καλά, αφού έχουν ακολουθήσει κοινό επενδυτικό δρομολόγιο από τις κατασκευές στην ενέργεια και τώρα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Τομέας που έχει κατασκευαστικό ενδιαφέρον, ενώ συνδέεται παράλληλα και με την επικερδέστατη ενεργειακή αξιοποίηση των σκουπιδιών.
Ένας ακόμη λόγος που οι ξένοι βρίσκονται στη σκιά λέγεται πως είναι οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, γι’ αυτό και  αφήνουν τους Έλληνες να «καθαρίσουν» πρώτα τις όποιες «βρομιές» υποσχόμενοι να ενεργοποιηθούν μόνον και εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Για να συντηρηθεί, όμως, το ενδιαφέρον, γίνονται συχνές επισκέψεις υψηλόβαθμων στελεχών της γερμανικής επιχειρηματικής και πολιτικής σκηνής, όπως για παράδειγμα της υφυπουργού Περιβάλλοντος Katherina Reiche, που ήλθε στη χώρα μας προ ημερών, στο πλαίσιο αποστολής που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Πέραν της ενέργειας, οι ελληνογερμανικές Β2Β επαφές επικεντρώθηκαν και στη διαχείριση απορριμμάτων.
 
Οι πρωταγωνιστές

Στη χώρα μας οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν πάρει θέσεις μάχης, διεκδικώντας τον θησαυρό των σκουπιδιών για τα επόμενα 25-27 χρόνια με έργα τεράστιας δυναμικής.
Μεταξύ των leaders είναι ο όμιλος Μπόμπολα, με τις δύο ναυαρχίδες εταιρείες Άκτωρ και Ηλέκτωρ. Να θυμίσουμε ότι ο όμιλος κατέχει δεσπόζουσα θέση στα απόβλητα, διαχειριζόμενος τις δύο κομβικής σημασίας μονάδες της Αττικής, το Εργοστάσιο  Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) και τον Αποτεφρωτήρα Μολυσματικών Αποβλήτων, που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της Φυλής.
Πρωταγωνίστρια και η ΤΕΡΝΑ του Γ. Περιστέρη και του Ν. Κάμπα που δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών και της ενέργειας. Ενδιαφέρουσα η κοινή κάθοδος με τη ΔΕΗ σε κάποια έργα.
Ακολουθούν ο όμιλος Λάτση και ο εφοπλιστής Θανάσης Λασκαρίδης, μέσω της συμμετοχής τους στην εταιρεία Μεσόγειος, η οποία επιχείρησε να κατασκευάσει τον ΧΥΤΑ Κερατέας, και η κυπριακών συμφερόντων J&P Άβαξ των οικογενειών Ιωάννου-Παρασκευαΐδη.
Το «παρών» δίνει ο όμιλος Κοπελούζου μέσω της Νοvaera Hellas, η Αρχιρόδον, από τις τεχνικές εταιρείες με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα διεθνώς, με έδρα την Ολλανδία, ο όμιλος Ε. Μυτιληναίου, από τους κυρίαρχους της ενέργειας, και ο Σωκράτης Κόκκαλης μέσω της Ιντρακάτ. Ο όμιλος Κοπελούζου, που αρκετά από τα έργα ΣΔΙΤ για μονάδες απορριμμάτων, έχει στενή συνεργασία με τη θυγατρική του LM-Group, που ασχολείται με εργοστάσια επεξεργασίας.
Με πτυχίο 6ης τάξης η τεχνική εταιρεία Χριστόφορος Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε. (δραστηριοποιείται σε έργα επεξεργασίας πόσιμου νερού, αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων, στερεών απορριμμάτων κ.λπ. σε Ελλάδα και εξωτερικό) κάνει κοινή κάθοδο με μία ελληνική εργοληπτική εταιρεία 6ης τάξης, που πρώτη φορά εμπλέκεται στα σκουπίδια, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι έχει εξωτερική υποστήριξη τεχνογνωσίας.
Οι τρεις μεσαίου μεγέθους ελληνικές εργοληπτικές εταιρείες  ΕΡΕΤΒΟ, ΔΟΜΟΣΠΟΡ και ΕΓΝΩΝ είναι συμφερόντων, αντίστοιχα, Γ. Ρωμοσιού, Κ. Ρούτση και Ν. Κουβαρά, ενώ η ΤΟΞΟΤΗΣ, εργολήπτρια εταιρεία 6ης τάξης, είναι ιδιοκτησίας Χρ. Καλογρίτσα.
 
Που βρίσκονται οι διαγωνισμοί

Μετά την ανάδειξη του μειοδότη για την Πελοπόννησο, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται 11 ακόμα διαγωνισμοί ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων ανά την Ελλάδα. Ειδικότερα, τα πράγματα έχουν ως εξής:

Πελοπόννησος

Οι τρεις υποψήφιοι που υπέβαλαν προσφορές είναι οι:
ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΗΛΕΚΤΩΡ
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
Μεσόγειος – J&P ΑΒΑΞ
Η τεχνική αξιολόγηση των προσφορών έγινε με pass/fail, ενώ βασικό κριτήριο για την επιλογή του αναδόχου ήταν το χαμηλότερο τέλος χρήσης που θα κληθεί να καταβάλει ο δημότης, παράλληλα με την επίτευξη όλων των περιβαλλοντικών στόχων. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η ΤΕΡΝΑ θα αναλάβει τη διαχείριση περίπου 200.000 τόνων ετησίως.Θα αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για διάστημα 28 ετών. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ, το έργο διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι το πρώτο έργο στην Ελλάδα που δημοπρατείται με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, καθώς και το πρώτο έργο διαχείρισης απορριμμάτων που συνδυάζει, μέσω ΣΔΙΤ, ιδιωτικούς πόρους με πόρους του ΕΣΠΑ και αποτελεί πρότυπο για τα επόμενα 10 έργα ΣΔΙΤ που εξελίσσονται στον ίδιο τομέα.
 
Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Σέρρες

Αναμένεται να κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές οι υποψήφιοι. Στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας ο ανάδοχος θα αναλάβει τη διαχείριση περίπου 110.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως για 27 χρόνια. Στην τελική φάση είχαν περάσει η κοινοπραξία Archirodon Group - Intrakat - Envitec, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις - ΗΛΕΚΤΩΡ.
Οι τρεις προαναφερθέντες όμιλοι καθώς και η Novaera Hellas είχαν περάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού για τη διαχείριση απορριμμάτων στις Σέρρες. Η συνολική ετήσια ποσότητα των προς διαχείριση απορριμμάτων εκτιμάται σε 90.000 τόνους, με ΣΔΙΤ διάρκειας 27 ετών.
Στην Ηλεία είχαν επίσης περάσει στην τελική φάση τέσσερις κοινοπραξίες-εταιρείες, και συγκεκριμένα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η κοινοπραξία Archirodon Group - Intrakat - Envitec, η κοινοπραξία Μεσόγειος - J&P ΑΒΑΞ και η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις - ΗΛΕΚΤΩΡ. Η συνολική ετήσια ποσότητα των προς διαχείριση απορριμμάτων εκτιμάται σε 100.000 τόνους, ενώ ο ιδιώτης θα επιλεγεί για σύμπραξη διάρκειας 27 ετών.
 
Ήπειρος

Ολοκληρώθηκε η προεπιλογή των εταιριών που θα συνεχίσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Οι έξι εταιρείες που προεπιλέχθηκαν για να συμμετέχουν στην επόμενη φάση στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου είναι οι: ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΗΛΕΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΜΕΤΚΑ – ΧΡ. Δ. Κωνσταντινίδης, Archirodon Group NV – INTRAKAT – ENVITEC,  Τοξότης και Μεσόγειος – J&P ΑΒΑΞ.
Οι υποδομές που θα υλοποιηθούν θα διαχειρίζονται περίπου 150.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως, περιλαμβάνοντας το σύνολο των αστικών στερεών αποβλήτων που παράγονται σε όλη την έκταση της Περιφέρειας Ηπείρου.
 
Δυτική Μακεδονία

Έχουν υποβληθεί τρεις δεσμευτικές προσφορές (ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΗΛΕΚΤΩΡ, J&P ΑΒΑΞ-Μεσόγειος και ΤΕΡΝΑ). Έχουν εγκριθεί και οι τρεις αναφορικά με την τεχνική αξιολόγηση. Το Δ.Σ. της εταιρείας διαχείρισης αποβλήτων που διεξάγει τον διαγωνισμό για τη ΣΔΙΤ της Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ) απέρριψε όλες τις προσφυγές. Θα κατασκευαστεί μονάδα δυναμικότητας 120.000 τόνων αστικών απορριμμάτων ετησίως και θα εξυπηρετεί περίπου 300.000 κατοίκους των νομών Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών και Καστοριάς.
 
Κέρκυρα

Αναμένεται η έναρξη διαγωνισμού. Η μονάδα που θα κατασκευαστεί θα έχει δυναμικότητα 87.000 τόνων. Θα διαχειρίζεται δηλαδή το σύνολο δηλαδή των αστικών απορριμμάτων που παράγονται στη διοικητική έκταση της Κέρκυρας.
 
Αττική

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους διαγωνισμούς των σκουπιδιών εστιάζεται φυσικά στην Αττική, όπου ήδη ολοκληρώθηκε η προεπιλογή των υποψηφίων στους τέσσερις διαγωνισμούς για την επιλογή των ιδιωτικών φορέων σύμπραξης που θα αναλάβουν τα αντίστοιχα έργα ΣΔΙΤ.
Αναλυτικά, στο έργο της Δυτικής Αττικής - Φυλής προεπελέγησαν πέντε υποψήφιοι για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, όπως και στο έργο της Δυτικής Αττικής - Άνω Λιοσίων. Οι εταιρείες που προεπελέγησαν για τα δύο έργα είναι οι:
1. ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Ηλέκτωρ
2. Archirodon Group NV - Intrakat - Envitec
3. ΜΕΤΚΑ - Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης
4. ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή - ΔΕΗ
5. J&P Άβαξ - Μεσόγειος
Στο έργο της Νοτιοανατολικής Αττικής - Κερατέας προεπελέγησαν έξι υποψήφιοι για τη δεύτερη φάση, ενώ στο έργο της Βορειοανατολικής Αττικής - Γραμματικού από τους συνολικά οκτώ υποψηφίους που υπέβαλαν φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος προεπελέγησαν και συνεχίζουν οι έξι. Οι εταιρείες που προεπελέγησαν για τα δύο έργα είναι οι:
1. ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις - Ηλέκτωρ
2. Archirodon Group NV - Intrakat - Envitec
3. ΜΕΤΚΑ - Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης
4. Novaera Ελλάς
5. ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή - ΔΕΗ
6. J&P Άβαξ - Μεσόγειος
Ήδη έχουν απορριφθεί από το ΣτΕ προσφυγές δήμων κατά του διαγωνισμού και ο ανταγωνιστικός διάλογος θα αρχίσει άμεσα για όσα έργα δεν υπάρξουν περαιτέρω προσφυγές μεταξύ των διαγωνιζόμενων.
 
Κεντρική Μακεδονία

Στην Κεντρική Μακεδονία οι κοινοπραξίες που διεκδικούν το έργο διαχείρισης των απορριμμάτων βρίσκονται στα δικαστήρια. Από τη μία πλευρά βρίσκεται η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και από την άλλη οι κοινοπραξίες ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΗΛΕΚΤΩΡ και Μεσόγειος – J&P ΑΒΑΞ – Polyeco.
 
Ανατολική Μακεδονία Θράκη –Κρήτη

Στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη το έργο είναι υπό σχεδιασμό και εκτιμάται ότι θα διαχειρίζεται 155.000 τόνους ετησίως. Στην Κρήτη η περιφέρεια προχώρησε στις αρχές Ιουλίου στην επικαιροποίηση Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων. Ο νέος σχεδιασμός δίνει έμφαση στην ανακύκλωση και στην προστασία του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό θα αναπτυχθούν σε όλο το νησί εννέα μονάδες επεξεργασίας.

http://www.energypress.gr/news/Pws-exelissetai-h-energeiakh-mahh-gigantwn-gia-ton-thhsayro-twn-skoypidiwn

No comments: