Tuesday 30 July 2013

O South Stream «ανοίγει την όρεξη» στους Ρώσους για συμμετοχή σε ιδιωτικοποιήσεις στη Σλοβενία

Την επενδυτική "όρεξη" των ρωσικών κεφαλαίων φαίνεται ότι έχουν ανοίξει οι προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις στη Σλοβενία, όπως προέκυψε από δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Επικοινωνιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Νικολάι Ανατολίεβιτς Νικιφόροφ, στη διάρκεια χτεσινής συνάντησης με τον Σλοβένο υπουργό Εξωτερικών Καρλ Έριαβετς, στο σλοβενικό κάστρο Στρμολ. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η επέκταση του προγράμματος κοινών επενδυτικών σχεδίων, που "τρέχει" μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με τον κ.'Εριαβετς, το πρόγραμμα των κοινών projects Ρωσίας-Σλοβενίας περιλαμβάνει συνολικά 37 μεγάλα έργα, σε διάφορα στάδια υλοποίησης, με πιο πρόσφατη προσθήκη αυτή της προωθούμενης δημιουργίας εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας, ύψους επένδυσης 124 εκατ. ευρώ, επί ρωσικού εδάφους.

Το πιο σημαντικό έργο στη λίστα είναι, ασφαλώς, η κατασκευή του αγωγού "South Stream". "Το έργο προχωρά βάσει σχεδιασμού στη Σλοβενία" διαβεβαίωσε ο κ. Έριαβετς. Πάντως, ο αγωγός δεν είναι το μόνο project, στο οποίο δίδεται έμφαση: αμφότεροι οι υπουργοί σημείωσαν ότι είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθείται στενά η εφαρμογή των μικρότερων έργων και στις δύο χώρες.

Σλοβενικές επενδύσεις 340 εκατ. ευρώ στη Ρωσία, ρωσικές 46 εκατ. στη Σλοβενία Μέχρι στιγμής, η Σλοβενία είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στο πλαίσιο και του προγράμματος, με επενδύσεις ύψους 340 εκατ. ευρώ στη Ρωσία, έναντι ρωσικών επενδεδυμένων κεφαλαίων ύψους 46 εκατ. στη Σλοβενία. Ωστόσο, ο κ. Έριαβετς εμφανίστηκε βέβαιος ότι η εικόνα θα αλλάξει σημαντικά μετά τις ιδιωτικοποιήσεις σλοβενικών επιχειρήσεων.

"Θα θέλαμε, οι Ρώσοι επενδυτές να συμμετάσχουν στις τρέχουσες ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και στο νέο πακέτο, που θα συζητηθεί στη Βουλή το φθινόπωρο" συμπλήρωσε.

Η Διακυβερνητική Επιτρπή για την Εμπορική, Οικονομική, Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία Σλοβενίας-Ρωσίας, της οποίας προεδρεύουν οι κύριοι Έριαβετς και Νικοφόροβ, προβλέπει ότι ρωσικά κεφάλαια θα "μπουν" σε τουλάχιστον μία από τις 15 σλοβενικές επιχειρήσεις, που βρίσκονται υπό ιδιωτικοποίηση στην παρούσα φάση.

Ενδιαφέρον για τηλεπικοινωνίες, τράπεζες, αεροδρόμια Ο Ρώσος υπουργός είπε ότι ρωσικοί χρηματοοικονομικοί και βιομηχανικοί όμιλοι ενδιαφέρονται για τις ιδιωτικοποιήσεις στη Σλοβενία, τις οποίες αντιμετωπίζουν ως στρατηγικές επενδύσεις, αναφέροντας ενδεικτικά το ενδιαφέρον που έχει προσελκύσει η τηλεπικοινωνιακή "Telekom Slovenije", αλλά και οι τράπεζες και ο φορέας διαχείρισης του αεροδρομίου της Λουμπλιάνας "Aerodrom Ljubljana".

Από την πλευρά του, ο κ. Έριαβετς περιέγραψε τη Ρωσία ως στρατηγικό εμπορικό εταίρο της χώρας του, υπενθυμίζοντας ότι το διμερές εμπόριο αυξήθηκε μέχρι στιγμής φέτος κατά 22%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ οι αφίξεις Ρώσων τουριστών στα σλοβενικά θέρετρα ήταν περισσότερες κατά 36% στο πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό.

Η επόμενη, δέκατη κατά σειρά, συνεδρίαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής, θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα στη διάρκεια του έτους, παράλληλα με ένα επιχειρηματικό συνέδριο.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=72554

No comments: