Tuesday 30 July 2013

Κομποστοποίηση σε Γκάζι και Ανω Πατήσια

Την Κυριακή που μας πέρασε το αμφιθέατρο του «Αθήνα 9,84» γέμισε ξανά, όχι όμως από το νεανικό κοινό που κατακλύζει συνήθως το Γκάζι για να παρακολουθήσει κάποια πολιτιστική εκδήλωση του δήμου. Αυτήν τη φορά ήταν οι επαγγελματίες των εταιρειών εστίασης της περιοχής (εστιατόρια, καφενεία, μπαρ), οι οποίοι συνέρρευσαν προκειμένου να ενημερωθούν για το πώς θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κομποστοποίησης βιοαποβλήτων του Δήμου Αθηναίων, που ξεκινά πιλοτικά την εφαρμογή του.
 
Διαλογή στην πηγή

Το πρόγραμμα ATHENS BIOWASTE αποσκοπεί στην πρώτη πιλοτική διαλογή των βιοαποβλήτων στην πηγή, σε επιλεγμένες περιοχές των Δήμων Αθηναίων και Κηφισιάς και την επεξεργασία αυτών στη μονάδα Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας (ΕΜΑΚ) του ΕΔΣΝΑ για την παραγωγή κομπόστ υψηλής ποιότητας. Αν εκτιμήσει δε κανείς τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του προγράμματος από τον Δήμο Κηφισιάς, τότε ίσως τα βρει όχι απλώς ενθαρρυντικά, αλλά ικανά να αλλάξουν τους όρους με τους οποίους συζητάμε για διάφορα είδη απορριμμάτων.
«Από την έναρξη αποκομιδής τον Νοέμβριο του 2012 μέχρι σήμερα, βάσει των ζυγολογίων, κάθε εβδομάδα απορρίπτονται περίπου 1.500 κιλά οργανικού προϊόντος στη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου στο ΧΥΤΑ. Το προϊόν το οποίο συλλέγεται έχει καθαρότητα 98%, το οποίο σημαίνει ότι οι κάτοικοι της Κηφισιάς διαλέγουν με σχολαστικότητα και χωρίζουν τα βιοδιασπώμενα απόβλητα από τα άλλα, άρα έχει επιτευχθεί ο σκοπός μας» εξηγεί ο αντιδήμαρχος Κηφισιάς, Ανέστης Νικολέλης. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα, το οποίο έχει τοποθετήσει καφέ κάδους σε 1.757 σπίτια, έχει συμβάλει στη μείωση των δημοτικών τελών, στη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων και παράγει κομπόστ υψηλής ποιότητας, το οποίο χρησιμοποιείται σε πάρκα του δήμου ως λίπασμα.
Στην Αθήνα η πιλοτική εφαρμογή ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα στις περιοχές του Γκαζιού, όπου βρίσκονται εστιατόρια που παράγουν οργανικά απόβλητα, και στην περιοχή Κυπριάδου, στα Ανω Πατήσια, όπου υπάρχουν ακόμα αρκετές παλιές αθηναϊκές μονοκατοικίες. Στις δύο περιοχές μοιράστηκαν 760 κάδοι, οι οποίοι διανεμήθηκαν μαζί με βιοδιασπώμενες σακούλες. Στην πιλοτική φάση θα συμμετάσχουν 3.000 Αθηναίοι, ενώ αργότερα το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλη την πόλη.
 
Και οικονομικό όφελος

«Το μεγάλο όφελος για την Αθήνα θα είναι βεβαίως το οικονομικό, αν σκεφτείτε ότι μόνο το 2012 ο δήμος πλήρωσε 11 εκατ. ευρώ στον ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων» εξηγεί η κ. Σοφία Γιαννάκη, μηχανικός περιβάλλοντος και υπεύθυνη του προγράμματος στον Δήμο Αθηναίων. Τα υπολείμματα τροφών και κήπων (βιοαπόβλητα) αποτελούν το 40% του περιεχομένου των κοινών κάδων απορριμμάτων.
Οι δήμοι επιβαρύνονται με 45 ευρώ ανά τόνο ως τέλος ταφής στο ΧΥΤΑ. Τα βιοαπόβλητα, δε, αποτελούν ιδιαίτερα βαριά φορτία, λόγω της υγρασίας που περιέχουν και αυξάνουν κατά πολύ το κόστος τελικής διάθεσης. Η σχετική νομοθεσία ορίζει από το 2014 ειδικό επιπλέον τέλος ταφής 35 ευρώ ανά τόνο για τα βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ χωρίς επεξεργασία, χωρίς χωριστή συλλογή και αξιοποίηση.
«Σκεφτείτε ακόμα το περιβαλλοντικό όφελος από τη μη έκλυση μεθανίου και τη χρήση του κομπόστ στα πάρκα του δήμου. Δεν θα χρειαστεί να αγοράζουμε εδαφοβελτιωτικά, ενώ θα βελτιωθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο και το σύστημα ανακύκλωσης της πόλης, που είναι προβληματικό» εξηγεί η κ. Γιαννάκη. Το στοίχημα τώρα παίζεται στο σύστημα αποκομιδής, αφού σε αντίθεση με την Κηφισιά, όπου η συλλογή γίνεται πόρτα-πόρτα, στην Αθήνα θα τοποθετηθούν καφέ κάδοι δίπλα στους μπλε, στους οποίους και θα πρέπει να αποθέτουν τα απόβλητα οι Αθηναίοι. Αν πετύχει, τότε ίσως δώσει νέα πνοή στο πρόγραμμα ανακύκλωσης του δήμου συνολικά.

(Καθημερινή, 30/7/2013)

http://www.energypress.gr/news/Kompostopoihsh-se-Gkazi-kai-Anw-Pathsia

No comments: