Μπορεί κατά τη χθεσινή συνάντηση τρόικας- ΤΑΙΠΕΔ να συζητήθηκε η πρόοδος του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και ποια είναι τα επόμενα μεγάλα έργα όπως η ΔΕΠΑ και τα λιμάνια, συζητήθηκε ωστόσο και ποιες προϋποθέσεις χρειάζονται προκειμένου αυτά να υλοποιηθούν.
Στην περίπτωση λοιπόν της ΔΕΠΑ, το ΤΑΙΠΕΔ επανέλαβε και πάλι ότι χωρίς μια φόρμουλα που να ρυθμίζει τα σημαντικά χρέη των ιδιωτών προς την εταιρεία, διαγωνισμός δεν πρόκειται να προκηρυχθεί, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα προσελκύσει κανένα ενδιαφέρον.
Αν και σύμφωνα με τις πληροφορίες η συζήτηση δεν επεκτάθηκε στις
λεπτομέρειες, (σσ: οι εκπρόσωποι της τρόικας γνωρίζουν καλά το θέμα),
έγινε σαφές ότι μέχρι σήμερα παρόμοια φόρμουλα το ΥΠΕΚΑ, που είναι και το αρμόδιο υπουργείο, δεν έχει βρει.
Μάλιστα, τα τελευταία στοιχεία για την αγορά ηλεκτρισμού, προκαλούν ανησυχία εξαιτίας της ασφυκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί σε σχέση με την ταμειακή ρευστότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ (που κατά το α’ 5μνηνο είχαν παρουσιάσει σταθεροποίηση), το τελευταίο δίμηνο παρουσιάζουν εκ νέου αύξηση, και από 1,2 δισ. ευρώ έχουν ξεπεράσει το 1,3 δισ. ευρώ, πρόβλημα που προφανώς μετακυλίεται σε όλη την ενεργειακή αλυσίδα, φτάνοντας φυσικά και στη ΔΕΠΑ.
Η χθεσινή συζήτηση ΤΑΙΠΕΔ- τρόικας δεν έφτασε τόσο βαθιά. Ειπώθηκε ωστόσο ότι μοναδική προϋπόθεση υλοποίησης με επιτυχία ενός νέου διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ, είναι να βρεθεί ένας τρόπος επίλυσης του θέματος των χρεών προς αυτήν.
«Διαφορετικά, θα οδηγηθούμε ξανά σε μια πώληση με το μαχαίρι στο
λαιμό, σε συνθήκες ίσως και χειρότερες από την πρώτη φορά, υπό την
έννοια, ότι η δημοσιότητα που πήρε η αποχώρηση της Gazprom από
το διαγωνισμό, έκανε γνωστές σε όλους τους εν δυνάμει ενδιαφερόμενους,
τις αδυναμίες της ΔΕΠΑ, και ειδικά το θέμα των χρεών της», λέει χαρακτηριστικά άνθρωπος που έχει άμεση εικόνα της κατάστασης.
Το κουβάρι των ΕΛΠΕ
Σε αυτό το σημείο υπεισέρχεται και η υπόθεση ΕΛΠΕ, που ελέγχουν το 35% της ΔΕΠΑ. Στο αρχικό χρονοδιάγραμμα του ελληνικού προγράμματος, η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ δεν ακολουθούσε τυχαία αυτήν της ΔΕΠΑ. Ο στόχος ήταν να μπορέσουν τα ΕΛΠΕ να πουληθούν σε όσο το δυνατό μεγαλύτερη τίμημα, αφού έχοντας μεταβιβάσει το μερίδιό τους στην ΔΕΠΑ, αυτόματα η αξία τους θα ανέβαινε.
Τώρα, ούτε αυτό έχει συμβεί, ούτε τα ΕΛΠΕ έχουν ακόμη εισπράξει τα κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 35% από την πώληση του ΔΕΣΦΑ στη Socar, ούτε το γενικότερο τάιμινγκ για τον κλάδο των πετρελαιοειδών είναι
το καλύτερο (σσ: στο α’ 3μηνο παρουσίασε ζημιές μετά από φόρους 78
εκατ. ευρώ), προκειμένου να προκηρυχθεί ένας διαγωνισμός πριν το τέλος
του 2013.
«Οι επιλογές λοιπόν και εδώ είναι δύο. ‘Η πώληση με το μαχαίρι στο
λαιμό ή πώληση όταν είναι καλύτερες οι συνθήκες. Και εμπάσει περιπτώσει,
γιατί να πωληθούν τώρα τα ΕΛΠΕ ; Καλή διοίκηση έχουν, η επόμενη χρονιά
τουλάχιστον στο μέτωπο του πετρελαίου θέρμανσης μπορεί να είναι καλύτερη
από τη φετινή, γιατί να μην περιμένουμε ακόμη μερικούς μήνες ;», είναι η άποψη στελέχους που παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση.
Φυσικά η ελληνική πλευρά δεν αποφασίζει μόνη της, και τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις πιέσεις της τρόικας για επιτάχυνση του προγράμματος, κ.ό.κ.
Εφόσον οι εκπρόσωποι των δανειστών δεχτούν τις ελληνικές θέσεις, και τη θέση των δύο ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων πάρουν άλλα έργα, δεν αποκλείεται τόσο ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ, όσο και για τα ΕΛΠΕ να μετατεθούν για το 2014.
Διαφορετικά δεν αποκλείεται όπως φοβούνται στελέχη που γνωρίζουν τις δυσκολίες των δύο έργων, το ήδη μπλεγμένο «κουβάρι» με ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ, αντί να ξετυλιχτεί, να μπερδευτεί στην πορεία ακόμη περισσότερο.
http://www.energypress.gr/news/Metatithentai-gia-to-2014-oi-diagwnismoi-gia-DEPA-kai-ELPE
No comments:
Post a Comment