Tuesday 24 September 2013

Νέα ηπιότερη πρόταση, για το new deal των φωτοβολταϊκών

Μια νέα πρόταση, η οποία προβάλλεται ως εναλλακτική εκείνης του ΥΠΕΚΑ για το new deal, δηλαδή το «κούρεμα» των εγγυημένων τιμών των υφιστάμενων και εν λειτουργία σταθμών ΑΠΕ, βρίσκεται στο τραπέζι και εξετάζεται σοβαρά, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress. Βασίζεται σε αρχική μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς (έχει δώσει τον μακράν μεγαλύτερο αριθμό δανείων, ειδικά για φωτοβολταϊκά) και αποτελεί πρόταση αρμόδιων θεσμικών φορέων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, η πρόταση στοχεύει στη λογιστική εξάλειψη του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ στο τέλος του 2014. Για να το επιτύχει αυτό, απαιτεί από τους παραγωγούς να μην κόβουν για ένα εξάμηνο τιμολόγια πώλησης του ρεύματος (έτσι κι αλλιώς πληρώνονται με καθυστέρηση έξι περίπου μηνών) και ταυτόχρονα τους εξασφαλίζει ότι στο εξάμηνο αυτό δεν θα πληρώνουν ΦΠΑ και δεν θα πληρώνουν δόσεις στις τράπεζες. Με βάση αυτό το σενάριο, η μεσοσταθμική μείωση των εγγυημένων τιμών για τα φωτοβολταϊκά δεν θα χρειαστεί να είναι πάνω από 25 με 30% (έναντι 45% της αρχικής πρότασης του υπουργείου) και θα υπάρξει «ανταπόδοση» με 5ετή χρονική επιμήκυνση των αδειών λειτουργίας. Δεν θα χρειαστεί να υπάρξει μείωση στις ταρίφες των άλλων ΑΠΕ πέραν των φωτοβολταϊκών.
Σύμφωνα με τους εισηγητές της πρότασης, τα πλεονεκτήματα είναι πολλά, καθώς μηδενίζεται λογιστικά το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ πράγμα που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και ταυτόχρονα επιτυγχάνεται μια δίκαιη απόδοση των επενδύσεων των παραγωγών ΑΠΕ, αφού ό,τι χάνουν από τη μείωση της ταρίφας θα το πάρουν από την παράταση της σύμβασής τους. Από την άλλη επιτυγχάνεται συγχρονισμός των πληρωμών των παραγωγών από το ΛΑΓΗΕ με τις χρηματικές τους υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και το κράτος. Αλλά και οι τράπεζες έχουν όφελος, αφού θα υπάρχει μια συνεχής ροή αποπληρωμής των δανείων των παραγωγών. Το θέμα αυτό «τρομάζει» τις τράπεζες που αναζητούν εναγωνίως λύση.

http://www.energypress.gr/news/Nea-pio-hpia-protash-gia-to-new-deal-twn-fwtoboltaikwn

No comments: