Thursday 26 September 2013

Πυρετός νέων αποθηκών στα Βαλκάνια, «πιέζει» τις εξελίξεις για τη Νότια Καβάλα

Νέα δεδομένα δημιουργούνται γύρω από το πρότζεκτ δημιουργίας αποθήκης φυσικού αερίου στο πεδίο της νότιας Καβάλας καθώς οι γειτονικές χώρες φιλοδοξούν να αυξήσουν τους δικούς τους υφιστάμενους αποθηκευτικούς χώρους, προκειμένου να δημιουργήσουν συνέργειες με την έλευση του TAP και όχι μόνο, ώστε  να δημιουργήσουν δικά τους hub αερίου.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις τοποθετήσεις τόσο του κροάτη υφυπουργού Alen Leveric όσο και του εκτελεστικού διευθυντή της Bulgartransgas Kiril Temelkov στο πλαίσιο του συνεδρίου «Balkans Οil and Gas Summit».
Στην Κροατία, ειδικότερα, υπάρχουν ήδη αποθηκευτικές υποδομές χωρητικότητας 0,5 δις κυβικών μέτρων, με δυνατότητα να αυξηθούν στα 3 δις κυβικά μέτρα. Σύμφωνα με τον κ. Leveric η χώρα του φιλοδοξεί να γίνει χώρος υποδοχής όχι μόνο του αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού East Adriatic Pipeline, αλλά και του αερίου της ανατολικής Μεσογείου από το Ισραήλ και την Κύπρο.
Αλλά και ο κ. Temelkov ανακοίνωσε την πρόθεση της εταιρείας του να αυξήσει από 0,5 σε 1 δις κυβικά μέτρα τους αποθηκευτικούς χώρους της Βουλγαρίας, προκειμένου όπως είπε να εξυπηρετηθεί η ευρύτερη αγορά της περιοχής, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας. Στο κάδρο θα πρέπει να προστεθούν επίσης και οι αποθηκευτικού χώροι που έχει ήδη σχεδιάσει η Αλβανία και βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.
Ο σχεδιασμός για τη δημιουργία νέων υποδομών αποθήκευσης αερίου εξελίσσεται δηλαδή σε ένα είδος «κούρσας» στην οποία τρέχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι και φιλοδοξούν να επωφεληθούν από την έλευση νέων πηγών προμήθειας και την ανάπτυξη της περιφερειακής αγοράς.
Και βέβαια καταλυτικό ρόλο για το ενδιαφέρον δημιουργίας νέων υποδομών διαδραματίζουν δύο παράγοντες: ο αγωγός TAP αλλά και οι ανακαλύψεις σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.
Υπό το πρίσμα αυτό, καθίσταται σαφής η ανάγκη να κινηθεί πιο γρήγορα η ελληνική πλευρά για την προώθηση και αξιοποίηση της δικής μας πρότασης για δημιουργία αποθηκευτικού χώρου στο πεδίο της νότιας Καβάλας. Ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος καθώς το προηγούμενο διαστημα το project είχε παραμεριστεί και τεθεί σε δεύτερη προτεραιότητα από το ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το ταμείο να επανεξετάζει το πρότζεκτ, με στόχο ο σχετικός διαγωνισμός να έχει ολοκληρωθεί σε περίπου ένα χρόνο.
Οι πληροφορίες θέλουν το διαγωνισμό να έχει τη μορφή της σύμβασης μακροχρόνιας παραχώρησης (π.χ. για 50 χρόνια) με το Δημόσιο εκτός από το αρχικό τίμημα, να εισπράττει και ποσοστό επί των εσόδων από τον μελλοντικό παραχωρησιούχο. Σήμερα, η Νότια Καβάλα είναι η μοναδική φυσική υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου πανελλαδικά, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει μεταξύ άλλων ελληνικές εταιρείες, όπως Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ, Energean Oil, αλλά και ξένοι, όπως η Socar.
Η αποθήκη θεωρείται ότι κουμπώνει άριστα με τον αγωγό TAP και με την μεταφορά φυσικού αερίου από την Ιταλία, καθώς βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο της διαδρομής του αγωγού. Σε κάθε περίπτωση, πέρα από την οικονομική και τη γεωπολιτική διάσταση του έργου, οι τελευταίες ανακοινώσεις δείχνουν ότι εάν η ελληνική πλευρά δε σπεύσει, τότε είναι πολύ πιθανό ο ανταγωνισμός να προλάβει και το ελληνικό έργο να καταστεί άνευ αντικειμένου… 
Σημειώνεται ότι το σχέδιο για την Καβάλα προβλέπει δυναμικότητα 1 δισ. κυβικά μέτρα, με δυνατότητα να δίνει 7 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου ημερησίως.

http://www.energypress.gr/news/Pyretos-newn-apothhkwn-sta-Balkania-piezei-tis-exelixeis-gia-th-Notia-Kabala

No comments: