Thursday 26 September 2013

Καμπανάκι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Κύπρο για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτηρίων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε σήμερα το τελευταίο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας κατά της Κύπρου και άλλων έξι χωρών μελών (Αυστρία, Εσθονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο), για μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 2010/31/ΕΕ σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στα εν λόγω κράτη μέλη, ζητώντας τους να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή όλα τα μέτρα μεταφοράς της οδηγίας, η οποία έπρεπε να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο έως τις 9 Ιουλίου 2012. Αν τα κράτη μέλη δεν συμμορφωθούν με τις νομικές υποχρεώσεις τους εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να προσφύγει στο Δικαστήριο της ΕΕ.
Βάσει της παραπάνω οδηγίας, τα κράτη μέλη πρέπει να θεσπίσουν και να εφαρμόζουν ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για τα κτίρια, να εξασφαλίσουν την πιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και να απαιτούν να γίνεται τακτική επιθεώρηση των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού. Επιπλέον, η οδηγία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν ότι από το 2021 και μετά όλα τα νέα κτίρια θα είναι «κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας».
Το Σεπτέμβριο του 2012 η Επιτροπή κίνησε διαδικασίες επί παραβάσει κατά 24 κρατών μελών που δεν είχαν κοινοποιήσει στην Επιτροπή τα εθνικά μέτρα μεταφοράς της οδηγίας στο εσωτερικό τους δίκαιο. Έχουν ήδη αποσταλεί αιτιολογημένες γνώμες στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και τη Βουλγαρία τον Ιανουάριο του 2013, στην Ισπανία και τη Σλοβενία τον Απρίλιο του 2013 και στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Λετονία, την Πολωνία και την Ολλανδία τον Ιούνιο του 2013.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=74483

No comments: