Monday, 25 November 2013

Η ηλιακή ενέργεια δεν έχει μέλλον χωρίς κρατική υποστήριξη

Αύξηση 41% κατέγραψε η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς ηλιακής ενέργειας, στα 100.000 Μεγαβάτ, σύμφωνα με το Worldwatch Institute. Μάλιστα στα τέλη του έτους που διανύουμε θα μπορούσε να αγγίξει τα 150.000 Μεγαβάτ τη στιγμή που το 2007 έφτανε μετά βίας τα 10.000 Μεγαβάτ.

Η Ευρώπη παραμένει ο μεγαλύτερος καταναλωτής ηλιακής ενέργειας με την παραγωγή του 76% του παγκόσμιου ηλιακού φορτίου το 2012. Πρωταγωνίστρια είναι η Γερμανία με μερίδιο 30% επί της παγκόσμιας ηλιακής ηλεκτροπαραγωγής.
Σύμφωνα με την Ένωση Εταιρειών Ηλιακής Ενέργειας της Γερμανίας (BSW-Solar) περίπου 8,5 εκατομμύρια Γερμανοί χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια για να παράξουν ηλεκτρισμό ή θερμότητα, δηλαδή ένας στους δέκα Γερμανούς εκμεταλλεύεται την ενέργεια του ήλιου. Τα φωτοβολταϊκά καλύπτουν το 5% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα με προοπτική η διείσδυση να φτάσει το 10% το 2020 και το 20% το 2030 με το κόστος της ανάπτυξης των ΑΠΕ να επωμίζονται οι καταναλωτές.
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία, με την επακόλουθη περικοπή των κρατικών επιδοτήσεων, έχει εκτοπίσει από τις κορυφαίες θέσεις παγκόσμιες δυνάμεις όπως η Ιταλία και η Ισπανία με τη θέση τους να καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ και η Κίνα.
Η Κίνα παρουσίασε σχέδια ετήσιας αύξησης της ηλιακής εγκατεστημένης ισχύος κατά 10.000 Μεγαβάτ, ενώ οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν το όριο των 13.000 εγκατεστημένων Μεγαβάτ το 2013.

—Η περίπτωση της Βραζιλίας

Τεράστιες, αλλά ανεκμετάλλευτες, είναι οι δυνατότητες της Βραζιλίας, της χώρας με τα υψηλότερα επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας στον πλανήτη ειδικά στις βορειοανατολικές περιοχές. Ωστόσο, τα φωτοβολταϊκά δεν φαίνεται να απασχολούν την πολιτική ηγεσία του αναδυόμενου γίγαντα την ώρα που το υψηλό κόστος της ηλεκτροπαραγωγής τους εμποδίζει τη διείσδυσή τους χωρίς κρατική ενίσχυση.
Στη δημοπρασία ανανεώσιμης ενέργειας που έλαβε χώρα στις 18 Νοεμβρίου, όπου για πρώτη φορά περιλαμβάνονταν τα φωτοβολταϊκά μαζί με μικρά υδροηλεκτρικά, θερμικές μονάδες, μονάδες βιομάζας και αιολικά πάρκα, μόνο τα τελευταία έγιναν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Η απόφαση της Αρχής που διοργάνωσε τη δημοπρασία να θέσει πολύ χαμηλή τιμή διαπραγμάτευσης μαζί με την απροθυμία της κυβέρνησης να στηρίξει τα φωτοβολταϊκά είχε ως αποτέλεσμα η άφθονη ηλιακή ενέργεια της Βραζιλίας να παραμένει κατ’ ουσίαν αναξιοποίητη. Έτσι παρότι στη δημοπρασία συμμετείχαν έργα συνολικής ισχύος 3000 φωτοβολταϊκά Μεγαβάτ δεν πωλήθηκε ούτε ένα. Συμπέρασμα: η ηλιακή ενέργεια απαιτεί κρατική υποστήριξη για να αναπτυχθεί και να μπορέσει να αποδώσει τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά της οφέλη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

http://www.econews.gr/2013/11/25/iliaki-energeia-ypostirixi-108520/

No comments: