Monday 30 December 2013

Κασουλίδης: Δεν θα γίνει αυτόματα η γεωπολιτική αναβάθμιση της Κύπρου

Με την κατάλληλη διαχείριση, επέρχεται και η σταδιακή αναβάθμιση της γεωπολιτικής μας θέσης και «ήδη σημάδια αυτού τα βλέπουμε».
Αυτό αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος" ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, παραπέμποντας σε δυο άξονες πολιτικής και σημαντικές εξελίξεις για τη χώρα, την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ανακάλυψη υδρογονανθράκων.
Την ίδια ώρα, διατηρώντας χαμηλούς τόνους, σημειώνει πως δεν είναι αρκετά τα γεγονότα αυτά για να αναβαθμιστεί αυτομάτως η γεωπολιτική μας θέση. Εξαρτάται, όπως εξήγησε, πόσο «παραγωγικά θα χειριστούμε» τις εξελίξεις αυτές.

Στέλνοντας μήνυμα ότι αυτά τα θέματα δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται «μικροπολιτικά και για σκοπούς λαϊκισμού», ανέφερε πως το σκηνικό επηρεάζει και το Κυπριακό. Κι αυτό «γιατί ενεργοποιεί όσους έχουν συμφέρον η χώρα μας να είναι σταθεροποιητικός παράγοντας». Ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση εάν οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν και το περιεχόμενο της λύσης αλλά  και την ακολουθούμενη πολιτική, παρέπεμψε στις διαχρονικές θέσεις της ε/κ πλευράς. Αναφέρθηκε στις θέσεις αρχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, κάνοντας ειδική αναφορά στο 1251. Σημειώνει, πάντως, πολλές φορές στη συζήτηση που είχαμε, ότι από τα γεγονότα αυτά η θέση της χώρας ενισχύεται και στο Κυπριακό και δημιουργεί δυναμική.

Για τις συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας για το περιεχόμενο κοινού ανακοινωθέντος, ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε ατυχή την ενέργεια Νταβούτογλου να σπεύσει να ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και πολλούς ομολόγους μας, ότι «τελικά έπεισε τον κ. Έρογλου να δεχθεί τη μία και μόνο κυριαρχία ενώ αυτή η αποδοχή αναιρείτο αυτόματα με μια άλλη προσθήκη που ζήτησαν η οποία παρέπεμπε εμμέσως στο ότι και οι δυο πλευρές έχουν κυριαρχία.» Οι συνομιλίες, τονίζει, θα συνεχίσουν μόλις διαπιστωθεί ότι υπάρχει πραγματική προοπτική για ομαλή και αποτελεσματική διεξαγωγή τους και ότι και οι δυο πλευρές αποσκοπούν στον ίδιο στόχο.

Ο ΥΠΕΞ στη συνέντευξή του αναφέρει πως το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί χωρίς την Τουρκία, «κάτι το οποίο το γνωρίζουν όλοι». Από την άλλη όμως, αναφέρει, «είναι επίσης προφανές σε όλους, και την ίδια την Τουρκία, ότι τόσο η εξωτερική πολιτική της, η ενεργειακή πολιτική της αλλά και η ίδια η ευρωπαϊκή της προοπτική, περνά και μέσα από τη λύση του Κυπριακού». Αυτό, αναφέρει,  διαφαίνεται και στο λεκτικό των πρόσφατων συμπερασμάτων διεύρυνσης του Συμβουλίου της ΕΕ. Ο Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε περαιτέρω πως «εμείς και η Τουρκία έχουμε κοινό συμφέρον να λύσουμε το Κυπριακό και η πλευρά μας έχει καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις που θα δώσουν ώθηση στη διαδικασία».

http://www.energypress.gr/news/Kasoylidhs:-H-Kypros-den-tha-anabathmistei-aytomata-gewpolitika

No comments: