Monday, 30 December 2013

Το business plan των Αζέρων για να γίνει ο ΔΕΣΦΑ το «αφεντικό» των Βαλκανίων

Επενδύσεις που μεταφράζονται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, με έμφαση στο κομμάτι των αγωγών αλλά και το LNG, φέρνει η ολοκλήρωση της επένδυσης της Socar στο ΔΕΣΦΑ, όπως τονίζει μιλώντας στο «Κ» ο αντιπρόεδρος και ισχυρός άνδρας της εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν Elshad Nassirov.
Στόχος της Socar είναι η εξαγορά του ΔΕΣΦΑ να μετατρέψει την Ελλάδα σε βάση για τη δραστηριοποίησή της στην ευρύτερη περιοχή με έμφαση στις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Το στρατηγικό μας πλάνο περιλαμβάνει δύο πτυχές, καταρχάς τις επενδύσεις μέσα στην Ελλάδα προκειμένου να ενισχυθεί η επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου και η γεωγραφική κάλυψη του δικτύου και δεύτερον τις επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή, τονίζει ο κ. Nassirov.
Σύμφωνα με τον κ. Nassirov, τα επόμενα project εντός της Ελλάδος στα οποία θα δοθεί έμφαση από τη Socar αφορούν:

- Την επέκταση του εγχώριου δικτύου φυσικού αερίου ώστε να διεισδύσει η χρήση του καυσίμου και σε νέες περιοχές όπου σήμερα δεν υπάρχει κάλυψη
- Την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών της Ρεβυθούσας
- Τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων LNG
- Την ενίσχυση των διασυνδέσεων

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα των επενδύσεων του ΔΕΣΦΑ υποβάλλεται κάθε χρόνο στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και επικαιροποιείται. Στο δεκαετές πλάνο 2013 -2022 που έχει ήδη εγκριθεί, περιλαμβάνονται επενδύσεις ύψους 1,662 δις ευρώ, μεταξύ των οποίων η 2η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας ύψους 159 εκατ., η επέκταση του δικτύου στην Πελοπόννησο 109 εκατ. ευρώ και η εγκατάσταση σταθμού συμπίεσης στους Κήπους Έβρου 85 εκατ. ευρώ. Από το συνολικό ποσό 219 εκατ. ευρώ αφορούν σε επεκτάσεις του δικτύου, ωστόσο ενδέχεται να υπάρξει αναθεώρηση και ενίσχυση του προγράμματος.
Ωστόσο οι βλέψεις της Socar για το ΔΕΣΦΑ δε μένουν εντός των συνόρων. Η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδρομή από την Κασπία προς την Ε.Ε. και αυτό μπορεί να το εκμεταλλευτεί ώστε να γίνει ενεργειακός κόμβος, τονίζει ο κ. Nassirov και προσθέτει ότι τα project αγωγών και LNG μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιοχή.
Παράλληλα ένα από τα κεντρικά project που φαίνεται ότι ενδιαφέρουν το Μπακού, είναι ο αγωγός IAP (Ionian Adriatic Pipeline) που θα ξεκινά από την Αλβανία και θα διασχίζει το Μαυροβούνιο, την Κροατία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη. «Υπάρχουν πολλά επενδυτικά σχέδια για το Αζερμπαϊτζάν, μαζί με την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ και τον αγωγό TAP. Η εκτίμηση είναι ότι μαζί με τους αγωγούς γύρω από την Ελλάδα, αλλά και με την εξαγορά του ελληνικού διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου, οι επενδύσεις μας θα φτάσουν σε αρκετά δις. ευρώ» προσθέτει ο ίδιος.
Όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Nassirov, η  Ελλάδα θα είναι η βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η ανάμειξη της Socar και του Αζερμπαϊτζάν στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Αυτό βεβαίως μεταφράζεται σε οφέλη από τις επενδύσεις των Αζέρων και για άλλους κλάδους: «Η ελληνική κατασκευαστική αγορά είναι η μεγαλύτερη και η ισχυρότερη στα Βαλκάνια και εκτιμούμε ότι οι ελληνικές εταιρείες θα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια και δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτά τα κατασκευαστικά έργα» τονίζει ο κ. Nassirov.
Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι σύμφωνα με πληροφορίες ήδη η Socar μελετά μαζί με τους συμβούλους της, τη μορφή της παρουσίας της στην Ελλάδα και η επικρατέστερη επιλογή φαίνεται να είναι η δημιουργία θυγατρικής εταιρείας, η οποία και θα είναι ο βασικός μέτοχος στο ΔΕΣΦΑ, με ποσοστό 66% ενώ το υπόλοιπο 34% θα ανήκει στο ελληνικό δημόσιο. 

(του Χάρη Φλουδόπουλου, Κεφάλαιο, 28/12/2013)

http://www.energypress.gr/news/To-business-plan-twn-Azerwn-gia-na-ginei-o-DESFA-to-afentiko-twn-Balkaniwn

No comments: