Monday 30 December 2013

Σολομώντεια η στάση της Κομισιόν για το Shale Gas

Σολομώντεια προς το παρόν φαίνεται να είναι η στάση που θα τηρήσει η Κομισιόν για το θέμα της εκμετάλλευσης του shale gas στα ευρωπαϊκά εδάφη.
Από τη μία πλευρά αφήνει στην ευθύνη των ίδιων των κρατών-μελών την επιλογή για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης αμφιλεγόμενης ενεργειακής πηγής, από την άλλη, όμως, «κλείνει το μάτι» στις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους φορείς, με τους οποίους θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα γύρο διαβουλεύσεων, προκειμένου να καταγράψει τις απόψεις τους, ώστε να «ζυγίσει» την πολιτική που θα ακολουθήσει στον τομέα αυτό.
Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες με τους οποίους συνομίλησε το energia. gr, επισήμαναν ότι «κάθε χώρα μπορεί να κάνει εξορύξεις για shale gas. Δεν θα ανακατευθούμε σε αυτό». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τόνισαν ότι «η Κομισιόν παρακολουθεί το όλο θέμα για την εφαρμογή των υφισταμένων περιβαλλοντικών κανόνων». Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ε.Ε. παρά το γεγονός ότι έχει συμφωνήσει να προχωρήσει σε νέους κανόνες για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει εξαιρέσει από αυτούς το shale gas, όπως είχε προταθεί από Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Προφανώς, επειδή υπάρχουν ισχυρές φωνές στους κόλπους της Ε.Ε. για την εκμετάλλευση του συγκεκριμένου ενεργειακού πόρου, με πρώτη τη Βρετανία, αλλά και τη Γερμανία να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων, η Κομισιόν σε αυτή τη φάση και ενόψει των ευρωεκλογών, φαίνεται ότι θα τηρήσει συντηρητική γραμμή, επιλέγοντας να προσεγγίσει τους παραδοσιακούς αρνητές του shale gas, τις οικολογικές οργανώσεις, μεταθέτοντας για αργότερα τη λήψη κοινών υποχρεωτικών κανόνων. Τώρα περιορίζεται σε ευχολόγια, τα κράτη-μέλη που θα προχωρήσουν στην εξόρυξη του shale gas να τηρήσουν ευλαβικά τους περιβαλλοντικούς κανόνες της Ε.Ε.
Πρόσφατα, επιτροπή του Βρετανικού Κοινοβουλίου αποφάσισε να επιτρέψει την παραγωγή σχιστολιθικού αερίου με τη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης, με το σκεπτικό ότι η χώρα θα πρέπει να απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές ενέργειας. Επικαλείται, μάλιστα, τις ΗΠΑ, που θεωρούνται πρωτοπόρες στον τομέα αυτό, όπου μειώθηκαν, όπως υποστήριξε, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, καθώς η εξόρυξη του shale gas παράγει λιγότερους ρύπους σε σχέση με το κάρβουνο. Η έκθεση της Επιτροπής υπεραμύνεται της ανάγκης να ξεκινήσουν άμεσα οι εξορύξεις, γιατί «αν η χώρα καθυστερήσει ως το 2030, όπως αρχικά προβλεπόταν να ξεκινήσει η εκμετάλλευση του σχιστολιθικού αερίου, η βρετανική οικονομία θα επιβαρυνθεί κατά 100 δισ. στερλίνες».
Η επόμενη χώρα στην Ευρώπη που έδωσε το πράσινο φως για ανάλογες εξορύξεις είναι η Ρουμανία, που θεωρείται η τρίτη μεγαλύτερη χώρα, μετά τη Γαλλία και την Πολωνία, σε αποθέματα shale gas, φθάνοντας τα 1,4 τρισ. κ.μ.. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα το περασμένο Μάρτιο ανακοίνωσε ότι έχει αρθεί η απαγόρευση για την εκμετάλλευση του πόρου αυτού, με τη Chevron να προηγείται στις παραχωρήσεις και άλλες πέντε εταιρίες ( Petrom, Romgaz, MOL, Sterling, East- West), να ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν.
Η Πολωνία, επίσης, προχώρησε από τον Απρίλιο σε 109 παραχωρήσεις για 88.000 χλμ. Από αυτές 9 με τη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης και 4 έχουν οριζόντια τμήματα. Συντηρητικές εκτιμήσεις φέρουν τα πολωνικά αποθέματα σε 346-768 δισ. κ.μ. ενώ οι πιο αισιόδοξες τα ανεβάζουν στο 1,9 τρισ. κ.μ.
Η Ισπανία τηρεί στάση αναμονής για τις 27 άδειες που έχουν κατατεθεί. Η χώρα διαθέτει αποθέματα 2,05 τρισ. κ.μ. τα πλέον υποσχόμενα να βρίσκονται στη χώρα των Βάσκων. Η Γερμανία, λόγω των ομοσπονδιακών εκλογών, είχε «παγώσει» το όλο θέμα, αν και συμμετείχε πολύ ενεργά στις συζητήσεις που γίνονταν στην Ευρώπη. 
Εκτιμάται ότι η χώρα, μετά την απόσυρση της πυρηνικής ενέργειας από το χαρτοφυλάκιο της θα πιεσθεί για την αναζήτηση εναλλακτικών ενεργειακών πηγών, χωρίς να αποκλείεται και το shale gas. Μελέτη του 2013 έδειξε ότι η Γερμανία διαθέτει αποθέματα 481 δισ. κ.μ. και ήδη είχαν δοθεί 12 παραχωρήσεις, από τις οποίες η μία, στην ExxonMobil, στην περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, έχει ανακληθεί και οι υπόλοιπες εκκρεμούν.
Αντίθετα, Γαλλία και Βουλγαρία εξακολουθούν να ανθίστανται στην εκμετάλλευση του shale gas. Η Γαλλία, που θεωρείται η πιο υποσχόμενη χώρα στην Ε.Ε. για την ανακάλυψη του σχιστολιθικού αερίου, είχε «παγώσει» από το 2011 κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης του, με το σκεπτικό ότι η μέθοδος της υδραυλικής ρωγμάτωσης επηρεάζει το περιβάλλον. Το Σεπτέμβριο του 2012 ο Πρόεδρος Ολάντ διαμήνυσε ότι συνεχίζεται η απαγόρευση, ζητώντας μάλιστα την ανάκληση 7 αδειών. Σε αυτή τη φάση γίνεται δημόσια διαβούλευση για το θέμα αυτό μεταξύ των κοινωνικών εταίρων (κυβέρνηση, βιομηχανία, κοινωνία).
Εξαιρετικά αρνητική είναι και η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, χώρα που διαθέτει αποθέματα περί τα 480 δισ. κ.μ. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του ΙΓΜΕ, έχουν εντοπισθεί αποθέματα στις περιοχές της Θράκης και της Ηπείρου, με το ΥΠΕΚΑ να τηρεί, επίσης, συντηρητική στάση για την εκμετάλλευση τους. Από τη μία επικαλείται τους περιοριστικούς όρους της Ε.Ε. για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, από την άλλη αναγνωρίζει την ανάγκη διερεύνησης των δυνατοτήτων του κλάδου αυτού. 

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=77673

No comments: