Monday 30 December 2013

Γενικές προθέσεις, αλλά χωρίς λεπτομέρειες, τα “μέτρα” του ΥΠΕΚΑ για new deal και ΕΤΜΕΑΡ

Χωρίς λεπτομερή περιγραφή για τα μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να μηδενιστεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ εντός του 2014, έφτασε η επιστολή του υπουργείου προς τη ΡΑΕ, η οποία βρίσκεται σε ολομέλεια για να αποφασίσει σχετικά με την αύξηση, ή όχι, του ΕΤΜΕΑΡ.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο δεν έχει καταλήξει ή δεν θέλει ακόμα να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του όσον αφορά το new deal με τις ταρίφες των υφιστάμενων σταθμών ΑΠΕ. Σύμφωνα πάντως με κάποιες πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή εξετάζει και το ενδεχόμενο απόφασης για δίμηνο πάγωμα του ΕΤΜΕΑΡ και επανεξέταση των δεδομένων στο τέλος Φεβρουαρίου.
 
Νωρίτερα το energypress.gr έγραφε:

Εν μέσω πληροφοριών ότι το ΥΠΕΚΑ δεν είναι έτοιμο να παρουσιάσει την τελική και τεκμηριωμένη απόφαση για το περίφημο new deal  που θα περιορίσει το κόστος των φωτοβολταϊκών, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ΡΑΕ η οποία καλείται να αποφανθεί για το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου.
Με βάση το τελευταίο δελτίο του ΛΑΓΗΕ και τα νούμερα που αυτό περιέχει το ΕΤΜΕΑΡ θα πρέπει να οδηγηθεί σε διπλασιασμό, χωρίς τη λήψη πρόσθετων νέων μέτρων: φέτος το έλλειμμα κλείνει στα 565 εκατ. όταν το καλοκαίρι το ΥΠΕΚΑ είχε δεσμευτεί ότι θα λάβει πρόσθετα μέτρα που θα οδηγούσαν το έλλειμμα στα 439 εκατ. ευρώ. Του χρόνου – σύμφωνα πάντα με το ΛΑΓΗΕ – το έλλειμμα θα κλείσει στα 764 εκατ. ευρώ και το 2015 στα 1225 εκατ. ευρώ.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι με βάση τα νούμερα η ΡΑΕ καλείται να αποφασίσει αυξήσεις της τάξης του 97% μεσοσταθμικά για το ειδικό τέλος που από 14,6 ευρώ θα πάει στα 29,5 ευρώ η μεγαβατώρα. Για τους οικιακούς καταναλωτές δε, το ΕΤΜΕΑΡ πρέπει να εκτιναχθεί στα 39,5 ευρώ η μεγαβατώρα από 20,8 ευρώ που είναι τώρα (90% αύξηση).
Και αναφερόμαστε σε χρόνο που μετρά αντίστροφα αφού η απόφαση της ΡΑΕ θα πρέπει να έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, δηλαδή αύριο, σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί εκτός χρονικής εξουσιοδότησης του νόμου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει η επιστολή του ΥΠΕΚΑ προς τη ΡΑΕ να φτάσει εντός της ημέρας και να περιλαμβάνει συγκεκριμένα νούμερα για το όφελος που θα προκύψει από τα όποια νέα μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση.
Πληροφορίες θέλουν ωστόσο να διατυπώνονται διαφορετικές εισηγήσεις εντός του υπουργείου να υπάρχει διάσταση απόψεων. Κάποιοι σύμβουλοι εισηγούνται πράγματι να υπάρξει μια λεπτομερής απάντηση, η οποία και θα παραμετροποιεί με συγκεκριμένα νούμερα το όφελος από τα μέτρα. Στον αντίποδα υπάρχουν εισηγήσεις που εκτιμούν ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει τεκμηρίωση των μέτρων στην επιστολή.
Πίσω από αυτή τη διαφορετική προσέγγιση, κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να κρύβεται το γεγονός ότι οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ για το περίφημο new deal δεν έχουν κατασταλάξει καθώς οι διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους συνεχίζονται. Σε αυτή την εκτίμηση συντείνουν τόσο οι πληροφορίες ότι δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος με τις τράπεζες για μείωση των επιτοκίων (μόνο η χρονική επιμήκυνση φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή έχει γίνει αποδεκτή) όσο και το γεγονός ότι οι παραγωγοί ΑΠΕ από φωτοβολταϊκά έχουν καταστήσει σαφές ότι θα αντιδράσουν δυναμικά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχουν επανέλθει στο τραπέζι οι προτάσεις για λογιστική διαχείριση του ελλείμματος με πάγωμα έκδοσης τιμολογίων εκ μέρους των παραγωγών ΑΠΕ, ούτως ώστε το κούρεμα να είναι στη συνέχεια μικρότερο από το μεσοσταθμικό 43% που αρχικά είχε σχεδιαστεί.
Για το ΕΤΜΕΑΡ πάντως τα πράγματα είναι λίγο, πολύ ξεκάθαρα: είτε το ΥΠΕΚΑ θα στείλει εγκαίρως επιστολή με τεκμηρίωση και συγκεκριμένα νούμερα, για το όφελος στο λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ από τα νέα μέτρα, οπότε η ΡΑΕ θα αποφασίσει μηδενικές η μικρές αυξήσεις,  είτε η επιστολή θα είναι γενικόλογη, χωρίς παραμετροποίηση οπότε η ΡΑΕ θα αποφασίσει το +97% για το ειδικό τέλος, με τους καταναλωτές μικρούς (καταναλωτικές οργανώσεις) και μεγάλους (βιομηχανία) να βρίσκονται και εκείνοι επί ποδός…

http://www.energypress.gr/news/Steneyoyn-ta-perithwria-gia-ETMEAR-New-Deal.-Dyo-oi-taseis-sto-YPEKA2

No comments: