Tuesday 31 December 2013

Μανταλένα Πίου: Την άνοιξη ο διαγωνισμός για την αποθήκη αερίου

Την άνοιξη αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την αποθήκη φυσικού αερίου στο σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα της Νέας Καβάλας, ενώ ο διαγωνισμός για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, του Διαχειριστή του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρισμού, τοποθετείται πλέον για τον Φεβρουάριο.
Για την καλύτερη αξιοποίηση του χώρου στη Ν. Καβάλα εκπονείται μελέτη από τη φινλανδική εταιρεία συμβούλων Poyry, αλλά η μελέτη δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τον Μάρτιο. Στόχος είναι η διαμόρφωση του καλύτερου δυνατού πλαισίου με βάση τα διεθνή δεδομένα, προκειμένου ο διαγωνισμός να προσελκύσει επενδυτές, καθώς τα ποσά που εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν για να μετατραπεί το κοίτασμα σε αποθήκη φυσικού αερίου υπολογίζονται σε 350-400 εκατ. ευρώ.
Εξάλλου εξετάζεται για εμπορική χρήση να δοθεί ένα μέρος του κοιτάσματος, και το υπόλοιπο να διατηρηθεί για την αποθήκευση των αποθεμάτων ασφαλείας της χώρας. Τα δικαιώματα επί του κοιτάσματος και της μετατροπής του σε αποθήκη έχουν μεταφερθεί από το ελληνικό δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ.
 
Ενδιαφέρον

Για τον συγκεκριμένο κοίτασμα και την προοπτική μετατροπής του σε αποθήκη έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον εταιρίες, όπως η Energean Oil & Gas.
To σχέδιο της υπόγειας αποθήκης έχει συμπεριληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος με βάση τη νομοθεσία EU Νο 347/2013 καθώς το πρότζεκτ μπορεί να έχει άμεση συνέργεια με τους διεθνείς αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου, που σχεδιάζονται στον λεγόμενο "Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο"  για την τροφοδοσία της Ευρώπης. Ανάμεσα στα έργα αυτά είναι ο αγωγός ΤΑΡ, που προορίζεται να μεταφέρει αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία μέσω Ελλάδας και Αλβανίας, ο IGB, o αγωγός που θα συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία και ο East Med, που εξετάζεται για τη μεταφορά του ισραηλινού και του κυπριακού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.
Το εξαντλημένο κοίτασμα της Νέας Καβάλας με τη μετατροπή του σε αποθήκη μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά τα έργα αυτά, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Αλλά και οι ίδιοι οι κανονισμοί της ΕΕ επιβάλλουν στη χώρα μας να αυξήσει το αποθηκευτικό της δυναμικό για το φυσικό αέριο, καθώς η αγορά απελευθερώνεται και θα υπάρξει ανταγωνισμός ενώ μετά την κρίση η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί.
Με βάση τις ανακοινώσεις της Energean Oil & Gas, σε πρόσφατο συνέδριο στη Φρανκφούρτη η μετατροπή σε αποθήκη αερίου απαιτεί μία επένδυση της τάξης των 350-400 εκατ. ευρώ, ενώ το δυναμικό αποθήκευσης εκτιμάται στο 1 δισ. κυβικά μέτρα, με μεγίστη ικανότητα παράδοσης στο σύστημα περί τα 9 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου ημερησίως. Η εταιρία, που διαχειρίζεται τον Πρίνο είχε μέχρι πρόσφατα και το δικαίωμα εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου κοιτάσματος.
 
Νομικές ενέργειες

Εξάλλου, για τον Φεβρουάριο φαίνεται να μετατοπίζεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για τον ΑΔΜΗΕ, καθώς οι προαπαιτούμενες νομικές ενέργειες για την πώλησή του απαιτούν ακόμα αρκετό ακόμα χρόνο για να ολοκληρωθούν. Άγνωστο είναι και πώς θα επηρεάσει το όλο πρότζεκτ η αντίδραση των εργαζόμενων στη ΔΕΗ, η οποία προμηνύεται ιδιαίτερα έντονη με βάση τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις σε μία περίοδο που είναι πολύ ευαίσθητες οι ισορροπίες στη Βουλή. Στις 20 Δεκεμβρίου έληξε η δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχεδίου για τον ΑΔΜΗΕ που παρουσίασε ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου και εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται το τελικό σχέδιο νόμου, το οποίο πρέπει να έχει ψηφιστεί για να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.
Παράλληλα εκκρεμεί η ρύθμιση για το ασφαλιστικό, η οποία δεν έχει περιληφθεί στο αρχικό σχέδιο και αποτελεί κρίσιμη παράμετρο δεδομένου ότι το ασφαλιστικό Ταμείο των εργαζομένων στον όμιλο ΔΕΗ διεκδικεί ενσωματωμένη περιουσία και αντιδρά στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

(Ημερησία, 31/12/2013)

http://www.energypress.gr/news/Mantalena-Pioy:-Thn-anoixh-o-diagwnismos-gia-thn-apothhkh-aerioy

No comments: