Tuesday 31 December 2013

Κύπρος: Προτάσεις για μία ανταγωνιστική αγορά ρεύματος από τον ΣΕΕΑΑΕΚ

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ελεύθερης Ανταγωνιστικής Αγοράς Ενέργειας Κύπρου (ΣΕΕΑΑΕΚ) παράθεσε στην ηγεσία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) το όραμα του που συνοψίζεται στο «ότι η μοναδική ρεαλιστική οδός που θα μας οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο είναι στα πλαίσια της ανταγωνιστικής αγοράς και θα πρέπει αυτή να λειτουργήσει ανόθευτα το συντομότερο δυνατόν».
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΕΑΑΕΚ, μέλος της ΟΕΒ, αναφέρει ότι «η ουσιαστική μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα προέλθει μόνο από φθηνότερο καύσιμο αλλά και από την ουσιαστική διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος, με μεγαλύτερη διείσδυση των φωτοβολταϊκών σε συνδυασμό με μονάδες αποθήκευσης και σταθμούς συμβατικών καυσίμων, κάτι που εκ των πραγμάτων μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να υλοποιήσει άμεσα».

Δηλώνει επίσης έτοιμος, «να συνεισφέρει ουσιαστικά στην επίλυση των όποιων προβλημάτων που μπορεί να παρουσιαστούν προς την κατεύθυνση αυτή, με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης». Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΕΑΑΕΚ Παύλος Λιασίδης, «θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα μηνύματα μας έχουν γίνει κατανοητά και ότι θα μπορέσουμε να δούμε τις πρώτες επενδύσεις που θα δώσουν φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα στους καταναλωτές να υλοποιούνται εντός του 2014».

Για τις συναντήσεις με ΡΑΕΚ και ΔΣΜ ο κ. Λιασίδης είπε ότι «ενημερωθήκαμε από τους συνομιλητές μας για την πορεία που θα οδηγήσει στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το προσχέδιο των νέων κανόνων αγοράς που όπως μας λέχθηκε θα μας δοθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου».
 
http://www.energypress.gr/news/Kypros:-Protaseis-gia-mia-antagwnistikh-agora-reymatos-apo-ton-SEEAAEK

No comments: