Monday 16 December 2013

Αιολικό Σκύρου: Παραίτηση από τις προσφυγές ενόψει θετικής απόφασης του ΣτΕ

Ιδιαίτερες επιδόσεις σε πρακτικές «πονηρού πολιτευτή» δείχνουν ο Δήμος Σκύρου και οι υπόλοιποι φορείς που αντιδρούν στην γνωστή μεγάλη επένδυση αιολικού πάρκου ισχύος 333 MW στη νότια Σκύρο.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του energypress, τις τελευταίες ημέρες δήλωσαν παραίτηση από τις προσφυγές που είχαν κάνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όταν ενημερώθηκαν ότι η στάση του ΣτΕ ήταν τέτοια ώστε πιθανότατα οι προσφυγές θα απορρίπτονταν. Για να μην υπάρχει δηλαδή μια αρνητική για τις επιδιώξεις τους απόφαση, η οποία πιθανόν θα λειτουργούσε προωθητικά για την αδειοδότηση του έργου, προχώρησαν στη συγκεκριμένη «τρίπλα», αδιαφορώντας στην πραγματικότητα για την ουσιαστική διερεύνηση του κατά πόσο είναι νόμιμη ή όχι η επένδυση.
Συγκεκριμένα ο Δήμος Σκύρου και η Ένωση Πολιτών Σκύρου είχαν υποβάλει αντίστοιχα τις 6303/2008 και 3158/2008 αιτήσεις ακύρωσης από τις οποίες παραιτήθηκαν την ημέρα του δικαστηρίου. Ο Δήμος και η Ένωση Πολιτών Σκύρου έχουν επίσης από κοινού υποβάλει την  υπ’ αρ. 8892/2010 αίτηση ακύρωσης η οποία μετά από αναβολές έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί την 26/3/2014. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, έχει ληφθεί απόφαση για παραίτηση και από αυτήν την προσφυγή.
Οι παραιτήσεις αυτές μοιάζουν παράλογες σε σχέση με τον φαινομενικά σκληρό αγώνα που διεξάγεται ενάντια στην επένδυση. Η εξήγηση όμως είναι απλή: Όπως προκύπτει από τις εισηγήσεις των συμβούλων του Δήμου, οι αντιδρώντες ενημερώθηκαν για τη θετική στάση του Δικαστηρίου απέναντι σε τέτοιου είδους επενδύσεις και εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις συνέπειες της απόρριψης από το ΣτΕ των αιτήσεων ακύρωσης. Εκτίμησαν ότι κάτι τέτοιο θα «έδινε πόντους» προς την κατεύθυνση της αδειοδότησης της επένδυσης που πλέον έχει ματαιωθεί μετά την μη έγκρισή της από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Έτσι, παραιτούνται από τις προσφυγές και εμποδίζουν το ΣτΕ, οι ίδιοι που προσέφυγαν σε αυτό, να διατυπώσει κρίση για το έργο.
Βεβαίως η παραίτηση δεν αλλάζει την ουσία της υπόθεσης, δηλαδή τη διαφαινόμενη θετική στάση του Δικαστηρίου απέναντι στην επένδυση. Καταδεικνύει όμως την στρεβλή αντίληψη περί νομιμότητας που υπάρχει σε μερικούς θύλακες της αυτοδιοίκησης για τους οποίους δίκαιο είναι ο «αγώνας» του πεζοδρομίου και όχι οι θεσμικές διαδικασίες μιας ευνομούμενης πολιτείας μέρος της οποίας αποτελεί η δικαστική εξουσία.
Η επένδυση
Πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επένδυση 650 εκατ. ευρώ είχε προταθεί να εγκατασταθεί στο νοτιότατο απομονωμένο άκρο της Σκύρου και έλαβε όλες τις εγκρίσεις από τις αρμόδιες ειδικές υπηρεσίες (πάνω από 40) και θετική άποψη από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής. Η υλοποίησή της θα διασφάλιζε επίσης τη διασύνδεση όλου του νησιού και δωρεάν ρεύμα σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές της Σκύρου. Θα μπορούσε επίσης να προσφέρει και δωρεάν θέρμανση σε όσους από θα θερμαίνονταν μέσω ηλεκτρικών αντλιών θερμότητας. Θα δημιουργούσε τουλάχιστον 40 τοπικές θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία της και πάνω από 5.000 ανθρωπο-έτη απασχόλησης κατά την κατασκευή της. Συνολικά, πάνω από 6 εκατ. Ευρώ θα διοχετεύονταν στην τοπική οικονομία της Σκύρου κάθε χρόνο. Επιπροσθέτως ο φορέας του έργου είχε προτείνει ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα δράσεων για τη Σκύρο που περιελάμβανε δράσεις τουριστικής ανάπτυξης και διεθνούς προβολής, υποδομών, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις.
Ο σημερινός Υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, στις 26/04/2012 ως Υφυπουργός τότε, πρότεινε επίσημα την ένταξη των έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης του αιολικού σταθμού της Σκύρου στα επίσημα πλάνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο δεκαετές σχέδιο του ENTSO-E που είναι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλ. Ενέργειας, και στο Περιφερειακό Επενδυτικό Σχέδιο).

http://www.energypress.gr/news/Aioliko-Skyroy:-Paraithsh-apo-tis-prosfyges-enopsei-thetikhs-apofashs-toy-StE

No comments: