Thursday 5 December 2013

Το πρώτο φωτοβολταϊκό-αιολικό ομόλογο είναι πραγματικότητα

Το πρώτο ομόλογο για χρηματοδότηση έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας εξέδωσε με επιτυχία η γαλλική εταιρεία ενέργειας EDF. Το ομόλογο ύψους 1,4 δισ. Ευρώ έχει ετήσιο κουπόνι 2,25% και χρόνο ωρίμανσης 7,5 έτη.

Το ηλιακό-αιολικό ομόλογο προσέλκυσε το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών, ενώ οι επενδυτές που συνυπολογίζουν περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια, καθώς και κριτήρια εταιρικής διακυβέρνησης (κριτήρια ESG) στις επενδυτικές τους αποφάσεις κάλυψαν το 60% των τίτλων που εκδόθηκαν.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της EDF , Άλισον Μαρκιγύ “το πράσινο ομόλογο που εξέδωσε η EDF θα χρησιμοποιηθεί κατά 25% για έργα ηλιακής ενέργειας, περίπου 350 εκατ. Ευρώ, και κατά 75% για έργα αιολικής ενέργειας.
“Κάποια εξ αυτών έχουν ήδη καθοριστεί, αλλά όχι όλα” επεσήμανε. Τα επενδυτικά έργα πρέπει να καλύπτουν συγκεκριμένα κριτήρια ESG τα οποία θεσπίζει η Vigeo, μια εξειδικευμένη σε αυτές τις υπηρεσίες ευρωπαϊκή εταιρεία.
Η έκδοση του ομολόγου έρχεται σε συνέχεια μιας επένδυσης 2 εκατ. Ευρώ της EDF για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος 1,55 Γιγαβάτ ως το 2012. Ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου 2013 ο όμιλος EDF διαχειριζόταν έργα ΑΠΕ ισχύος 6,4 Γιγαβάτ. Τα φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα που θα προκύψουν από το ομόλογο θα διαχειριστεί η θυγατρική της EDF, EDF Energies Nouvelles.
Η εταιρεία ελπίζει ότι η παρουσίαση του πράσινου ομολόγου θα ανοίξει το δρόμο για αντίστοιχη χρηματοδότηση επενδύσεων στα υδροηλεκτρικά και τις ενεργειακές υπηρεσίες.

http://www.econews.gr/2013/12/05/edf-prasino-omologo-109019/

No comments: