Tuesday, 24 December 2013

Οι κίνδυνοι από τη φθηνή θέρμανση

«Μη βάζετε τον θάνατο στα σπίτια σας», λένε οι ειδικοί μετά το πρόσφατο τραγικό περιστατικό που συνέβη στη Θεσσαλονίκη, όπου η 13χρονη Σάρα πέθανε από το μαγκάλι που είχε ανάψει η μητέρα της για να ζεσταθούν.
Τζάκια, σόμπες, ηλεκτρικές θερμάστρες κι άλλες συσκευές, ακόμη και μαγκάλια έχουν επιστρέψει σε πολλά σπίτια αυτόν τον χειμώνα. Δυστυχώς η χρήση τους κάθε άλλο παρά ακίνδυνη είναι. Πριν από λίγο καιρό ένα διαμέρισμα στο Μαρούσι κάηκε ολοσχερώς από φωτιά που προκλήθηκε από ανάφλεξη στο τζάκι.
 
Τα τζάκια
 
Στα παραδοσιακά τζάκια (το κόστος αγοράς και τοποθέτησης μαζί με την καμινάδα κυμαίνεται από 700 έως 2.000 ευρώ), όπως εξηγεί ο Κώστας Καμαριανάκης, πραγματογνώμων του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου και έμπορος ειδών θέρμανσης, σημαντικό ρόλο παίζει ο καθαρισμός της καμινάδας για να μην έχουμε ανάφλεξη (από τα υπολείμματα της καύσιμης ύλης). Γι' αυτό συνιστάται να καθαρίζεται μία φορά τον χρόνο.
 
Στα τοιχώματα της καμινάδας - ύστερα από αρκετή χρήση ξύλου - δημιουργείται και κατακάθεται μια λιπαρή ουσία που ονομάζεται «κρεόζωτο», η οποία είναι εξαιρετικά εύφλεκτη. Γι' αυτό έχει σημασία τα ξύλα που καίμε να μην έχουν πολλή υγρασία, γιατί δημιουργείται κάπνα που κατακάθεται στα τοιχώματα. Ακόμη, το ψήσιμο αυξάνει τον κίνδυνο αυτανάφλεξης.
 
Οι ξυλόσομπες
 
Το κόστος τους κυμαίνεται από 120 έως 2.500 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Καμαριανάκη, ο κίνδυνος προέρχεται από κοντινά εύφλεκτα αντικείμενα όπως είναι οι κουρτίνες. Σύμφωνα με ειδικούς, η ξυλόσομπα πρέπει να τοποθετείται προς τον νότο, αφού ο βοριάς προκαλεί υγροποίηση στις καπνοδόχους με αποτέλεσμα να στάζουν.
Σημαντικό ρόλο στις ξυλόσομπες παίζουν τα μπουριά, τα οποία πρέπει πάντα να είναι καλά καθαρισμένα. Κάποιοι για να ζεστάνουν περισσότερους χώρους βάζουν οριζόντια τα μπουριά. Αυτό είναι λάθος διότι πέρα από το γεγονός ότι η σόμπα υπολειτουργεί - οπότε βάζουμε συνέχεια ξύλα - οι ταχύτητες που κινείται ο καπνός είναι ιδιαίτερα χαμηλές, με συνέπεια να έχουμε περισσότερες αναθυμιάσεις.
 
Οι πετρελαίου
 
Το κόστος τους κυμαίνεται από 200 έως 800 ευρώ. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος να πιάσει φωτιά είναι να γίνει η τροφοδοσία την ώρα που η σόμπα είναι σε λειτουργία ή ζεστή.
 
Σόμπες υγραερίου
 
Κοστίζουν από 70 ευρώ έως 300 όταν υπάρχουν καταλύτες. Η δικλίδα ασφαλείας είναι να μην υπάρχουν κοντά εύφλεκτα αντικείμενα, ιδίως την ώρα του ύπνου. Δεν πρέπει να μεταφέρεται από δωμάτιο σε δωμάτιο αναμμένη.
 
Ηλεκτρικές θερμάστρες
 
Και σε αυτή την περίπτωση ο βασικός κανόνας είναι να μην είναι κοντά σε αντικείμενα που μπορούν να πιάσουν φωτιά. Το κόστος είναι από 30 έως 200 ευρώ.
 
(του Προκόπη Γιόγιακα, ΤΑ ΝΕΑ)
 
http://www.energypress.gr/news/Oi-kindynoi-apo-th-fthhnh-thermansh

No comments: