Monday 23 December 2013

Ιράκ: Κοντά σε λύση για την ενεργειακή συμφωνία Τουρκίας - ιρακινού Κουρδιστάν‏

Ο υπουργός Οικονομικών του Ιράκ, Abdul Kareem Luaiby δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος πως η Βαγδάτη θα βρει μια λύση με την Τουρκία στο θέμα της ενεργειακής συμφωνίας με την αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. 

Το ιρακινό Κουρδιστάν ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα προχωρήσει στην προμήθεια πετρελαίου προς την Τουρκία, σε μια συμφωνία που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ και θεωρείται παράνομη από τη Βαγδάτη.
Ο Luaiby δήλωσε ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται πως δεν μπορεί να καταλήξει σε κάποια συμφωνία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Βαγδάτης και τόσο η κυβέρνηση όσο και το ιρακινό Κουρδιστάν ενδεχομένως να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό μέσα στις επόμενες ημέρες.
"Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να βρούμε κοινό έδαφος την Τετάρτη... μια λύση είναι η καλύτερη επιλογή για όλους", δήλωσε στο περιθώριο μιας ενεργειακής συνάντησης στη Ντόχα. Οι δηλώσεις του ακολουθούν την πρόσφατη περιοδεία στην περιοχή του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Taner Yildiz, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις της Βαγδάτης.
Οι συμφωνίες της Τουρκίας με την κεντρική κυβέρνηση και τα συμβόλαια με την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν θα βοηθήσουν το Ιράκ, δήλωσε ο Yildiz στην Άγκυρα έπειτα από το διήμερο ταξίδι του στη Βαγδάτη αλλά και στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής.
 
http://www.energypress.gr/news/Irak:-Konta-se-lysh-gia-thn-energeiakh-symfwnia-Toyrkias-irakinoy-Koyrdistan

No comments: