Monday 23 December 2013

Κυπριακή ΑΟΖ: Φυσικό Αέριο ή Πετρέλαιο;

Πρόωρες χαρακτηρίζονται οι όποιες ελπίδες ή και προοπτικές σε σχέση με την εξόρυξη πετρελαίου από την κυπριακή ΑΟΖ μετά τις σεισμογραφικές μελέτες της Noble.

Και ξαφνικά μας προέκυψε θέμα πετρελαίου. Ενώ όλες μας οι προσπάθειες επικεντρώνονταν μέχρι σήμερα στο θέμα της εξόρυξης φυσικού αερίου, η προ ημερών ανακοίνωση της Nobleέβαλε στο τραπέζι και θέμα πετρελαίου. Παρόλο που οι πιθανότητες για εξόρυξη πετρελαίου είναι μικρές στο παρόν στάδιο, εντούτοις οι σεισμογραφικές μελέτες αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.
Ειδικότερα, η Noble είχε ανακοινώσει ότι στα κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ υπάρχουν τρία δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο. Η αμερικανική εταιρεία είχε ενημερώσει αρχικά αναλυτές και επενδυτές για την πορεία των εργασιών της. Ακολούθησε ενημέρωση σε κυπριακά ΜΜΕ από την εταιρεία, οι αξιωματούχοι της οποίας είχαν αναφέρει μεταξύ άλλων ότι σε τέτοιες περιπτώσεις και αυτή τη χρονική περίοδο των ερευνών και αναλύσεων, το ποσοστό επιτυχίας ανέρχεται στο 20%, δηλαδή υπάρχει 1 στις 5 πιθανότητες για επιτυχία.
Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, μετά από αυτές τις ανακοινώσεις τοποθέτησε τις αποφάσεις για τη στόχευση της Κύπρου, είτε σε φυσικό αέριο, είτε σε πετρέλαιο, την Άνοιξη του 2014, ενώ χαρακτήρισε «ενθαρρυντικά» τα στοιχεία για την ύπαρξη πετρελαίου.
Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Noble, που τοποθέτησε τις πιθανότητες ανεύρεσης πετρελαίου στο θαλάσσιο τεμάχιο 12 στο 20%, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «για το πετρέλαιο δεν έχουμε ακόμη ανακαλύψεις, για τον λόγο αυτό τα ποσοστά επιτυχίας είναι ακόμη χαμηλά».

Η ενημέρωση από τη Noble

Εναλλακτικές επιλογές για το θέμα της μεταφοράς και εξαγωγής φυσικού αερίου κατέθεσε η Noble προς τους αρμόδιους φορείς. Την ίδια ώρα, η εταιρεία ανέλυσε την πορεία των διαδικασιών που ακολουθούνται, τόσο σε σχέση με την εξόρυξη φυσικού αερίου όσο και πετρελαίου.Ειδικότερα, η Noble προχώρησε σε αναλυτική παρουσίαση των δραστηριοτήτων της ανά το παγκόσμιο για το 2013 και των προοπτικών που υπάρχουν για το μέλλον. Ο Keith Elliot, Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Noble Energy για την Ανατολική Μεσόγειο, και ο Barry Shelden, Business Unit Manager για την Κύπρο, ενημέρωσαν δημοσιογράφους των κυπριακών ΜΜΕ για τις εξελίξεις στο νησί τις προοπτικές που υπάρχουν για το πετρέλαιο, ενώ απέρριψαν τα περί καθυστερήσεων στις διαδικασίες εξόρυξης φυσικού αερίου.

Τρεις εναλλακτικές

Όπως αναφέρθηκε από τους δυο αξιωματούχους της Noble, αλλά και στην αναλυτική παρουσίαση της εταιρείας, τέθηκαν στο τραπέζι τρεις εναλλακτικές επιλογές, για μεταφορά και εξαγωγή φυσικού αερίου, τις οποίες η εταιρεία επεξεργάζεται εδώ και καιρό. (α) Δημιουργία Τερματικού LNGστις ακτές της Κύπρου (περιοχή Βασιλικού) με πρόνοιες για εσωτερική κατανάλωση, αλλά και για εξαγωγές. (β) FloatingLNG. Πρόκειται για μια νέα σχετικά τεχνολογία στην οποία η Nobleδουλεύει εδώ και καιρό. (γ) Μέσω αγωγών, το αέριο να μεταφέρεται στην Αίγυπτο, όπου θα υπάρχει Τερματικό LNG.

Σημαντικές δυνατότητες

Οι δυο αξιωματούχοι της Nobleεπαναβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για το οικόπεδο 12 καθώς και την αφοσίωση της εταιρείας για να προχωρήσουν οι διαδικασίες εξόρυξης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου. Όσον αφορά τις ποσότητες αερίου και το θέμα της εμπορικής εκμετάλλευσης, ο κ. Elliot, εκτίμησε ότι τα δεδομένα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σε ένα χρονικό ορίζοντα 4 - 6 μηνών.
Οι αξιωματούχοι της Nobleερωτήθηκαν όπως ήταν φυσικό και για την ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία σε σχέση με κοιτάσματα πετρελαίου που εντοπίστηκαν, πέραν αυτών του φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται ότι όπως μεταδόθηκε, η Noble εκτιμά ότι στα κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ υπάρχουν τρία δις βαρέλια πετρέλαιο, σύμφωνα με ανακοίνωση σε αναλυτές και επενδυτές για την πορεία των εργασιών της. Ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ετήσια αύξηση 18% στην παραγωγή και την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων παγκοσμίως.
Σε σχέση με την ανατολική Μεσόγειο, η Noble αναφέρει ότι «υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες εξερεύνησης. Εκτιμάται να υπάρχουν περίπου 3 δισεκατομμύρια βαρέλια ακαθάριστου πετρελαίου τόσο στην Κύπρο και στο Ισραήλ και τέσσερα τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ακαθάριστο φυσικού αερίου στην Κύπρο. Στα σχέδια της Noble είναι η συνέχιση των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο στα τέλη του 2014 ή στις αρχές του 2015». Ο κ. Elliotσημείωσε ότι από το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, μέχρι τη δυνατότητα εξόρυξης πετρελαίου, υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος να διανύσουμε.

Πρώιμο στάδιο για πετρέλαιο

Προτεραιότητα της εταιρείας παραμένει το φυσικό αέριο και όχι το πετρέλαιο, λόγω και των τεχνικά πολύπλοκων διαδικασιών που απαιτεί η έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου, σε σχέση με το αέριο.«Αυτή τη στιγμή, η εξόρυξη πετρελαίου, λόγω και του γεγονότος ότι τεχνικά είναι πιο πολύπλοκη διαδικασία, δεν αποτελεί τον πρώτιστο μας στόχο. Το θέμα του πετρελαίου βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο. Υπάρχει τεράστια δουλειά να γίνει ακόμα μεταξύ του σημείου που βρισκόμαστε σήμερα και του τελικού αποτελέσματος που είναι η εξόρυξη. Βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες και τεχνικές αναλύσεις, οι οποίες θα καταδείξουν την ακριβή εικόνα της κατάστασης», είπε χαρακτηριστικά. Σημειώνοντας, πως σε τέτοιες περιπτώσεις το ποσοστό επιτυχίας ανέρχεται στο 20%, δηλαδή 1 στις 5 πιθανότητες για επιτυχία, ο κ. Έλιοτ πρόσθεσε πως η προοπτική ανεύρεσης πετρελαίου βρίσκεται σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο.
 
Ενδιάμεση λύση

Ερωτηθείς κατά πόσο η Noble θα συμμετέχει στο διαγωνισμό για την ενδιάμεση λύση για παροχή φυσικού αερίου στην Κύπρο, ο κ. Έλιοτ ανέφερε ότι η εταιρεία δεν μπορεί ακόμα να πει τίποτα πριν από την προκήρυξη για υποβολή προσφορών.
 
Υπ. Ενέργειας: «Ενθαρρυντικά» τα στοιχεία

Την Άνοιξη του 2014 τοποθέτησε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης τις αποφάσεις για τη στόχευση της Κύπρου, είτε σε φυσικό αέριο, είτε σε πετρέλαιο, ενώ χαρακτήρισε «ενθαρρυντικά» τα στοιχεία για την ύπαρξη πετρελαίου.
Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Noble, που τοποθέτησε τις πιθανότητες ανεύρεσης πετρελαίου στο θαλάσσιο τεμάχιο 12 στο 20%, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «για το πετρέλαιο δεν έχουμε ακόμη ανακαλύψεις, για τον λόγο αυτό τα ποσοστά επιτυχίας είναι ακόμη χαμηλά».
Πρόσθεσε ότι η διερεύνηση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και ανέφερε ότι δεν υπήρξαν ακόμη γεωτρήσεις και ανακαλύψεις πετρελαίου στην περιοχή. Συμπλήρωσε ότι «οι μόνες πληροφορίες που υπάρχουν είναι αυτές που προκύπτουν από τις αναλύσεις των σεισμογραφικών» και πρόσθεσε ότι οι αρχικές πιθανότητες επιτυχίας είναι μόλις 20%-30%.
Συμπλήρωσε ότι όσο προχωρά η ανάλυση των σεισμογραφικών δεδομένων και ολοκληρωθούν οι αναλύσεις, την Άνοιξη του 2014 «τότε ενδέχεται οι πιθανότητες επιτυχίας να αυξηθούν». Ξεκαθάρισε εξάλλου ότι οι πιθανότητες επιτυχίας δεν θα φτάσουν ποτέ στο 100% αν δεν υπάρξει γεώτρηση.
Ερωτηθείς σχετικά με το που θα δοθεί προτεραιότητα, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι «αφού αναλυθούν όλα τα δεδομένα, την Άνοιξη του 2014, θα παρθούν οι αποφάσεις για το που θα στοχεύσουμε, είτε είναι σε φυσικό αέριο είτε σε πετρέλαιο». Ο κ. Λακκοτρύπης χαρακτήρισε τα στοιχεία «ενθαρρυντικά». Επανέλαβε ότι «δεν πρέπει να προτρέχουμε» και είπε ότι χρειάζεται ακόμη πάρα πολύ δουλειά για να μπορεί να μιλήσει κάποιος με βεβαιότητα για την ύπαρξη, τις ποσότητες και τη δυνατότητα εξόρυξης του πετρελαίου.
 
Πετρέλαιο αξίας €60 δισ.

Πετρέλαιο σε ποσότητες από 1,2 - 1,4 δισ. βαρέλια αξίας 60 δισ. ευρώ φαίνεται να έχει εντοπιστεί στο οικόπεδο 12 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), με βάση δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στο εν λόγω τεμάχιο. Ο πρώην Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Σόλων Κασίνης, επιβεβαίωσε την ύπαρξη ποσοτήτων πετρελαίου στο οικόπεδο 12. «Πάντα υπήρχαν δείκτες υψηλής ποσότητας πετρελαίου στην κυπριακή ΑΟΖ» σημείωσε ο κ. Κασίνης. Τόνισε ότι οι ποσότητες πετρελαίου στο οικόπεδο 12 είναι ουσιαστικές και με βάση τα νέα αυτά δεδομένα αλλάζουν το σκηνικό, καθώς το πετρέλαιο είναι πολύ πιο εύκολο για εξόρυξη και να διατεθεί για πώληση. «Επομένως αλλάζουν και τα χρονοδιαγράμματα και το σκηνικό. Αυτά τα έλεγα πάντοτε μέσα από τις δεκάδες παρουσιάσεις που έκανα», παρατήρησε.
Ο κ. Κασίνης επεσήμανε ότι οι πληροφορίες για ύπαρξη ποσοτήτων πετρελαίου στο οικόπεδο 12 δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά αναφέρθηκε επίσημα, όπως είπε, από τους αρμοδίους της Noble κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση της εταιρείας. Σύμφωνα με τη Noble, κατά τον κ. Κασίνη, αυτά τα δεδομένα θα αξιολογηθούν και θα αξιοποιηθούν ενδεχομένως και από άλλες μεγάλες εταιρείες που ενδιαφέρονται για να αγοράσουν μερίδιο από αυτό που ανήκει στην αμερικανική εταιρεία. Ο κ. Κασίνης τόνισε ότι η διαδικασία εξόρυξης πετρελαίου και διάθεσης του στην αγορά μπορεί να γίνει μέσα σε δύο χρόνια, δεδομένου, όπως σημείωσε, ότι θα ληφθούν γρήγορες αποφάσεις. Ο πρώην Διευθυντής Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου υπέδειξε προς τις αρμόδιες Αρχές ότι η Κύπρος ως βασικός συνέταιρος σε αυτά τα κοιτάσματα θα πρέπει να έχει τους δικούς της εμπειρογνώμονες να παρακολουθούν τις εξελίξεις των γεωτρήσεων και μετρήσεων για να γνωρίζουν οι Αρχές από πρώτο χέρι για τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Πρόεδρος: Προοπτικές επένδυσης λόγω ΦΑ

Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού παρά την οικονομική κρίση αναφέρθηκε στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης υπογραμμίζοντας τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για ενθάρρυνση των ξένων επενδύσεων. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο πρόεδρος που μιλούσε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η Τράπεζα Πειραιώς στο Κάιρο, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Κύπρος και η Αίγυπτος είναι γεωγραφικά πολύ κοντά και συμμερίζονται το κοινό ενδιαφέρον και την ανάγκη για διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Είναι φυσιολογικό, η Αίγυπτος να βρίσκεται ψηλά στον κατάλογο των χωρών σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση επίσημων επισκέψεών μου, ως μέρος των προσπαθειών μας να ενισχύσουμε σημαντικές πολιτικές σχέσεις καθώς και τις πολλαπλές επενδυτικές ευκαιρίες που παρέχει η Κύπρος».
Αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, το ανταγωνιστικό της φορολογικό σύστημα, το εκτενές δίκτυο συμφωνιών για αποφυγή διπλής φορολογίας, που περιλαμβάνει και την Αίγυπτο και τις εξαίρετου επιπέδου υπηρεσίες. Σε σχέση με την κυπριακή οικονομία, ο πρόεδρος της δημοκρατίας επεσήμανε τις δύο θετικές αξιολογήσεις από την τρόικα και την αναβάθμιση της από οίκο αξιολόγησης ύστερα από τρία συνεχή χρόνια υποβαθμίσεων. Τόνισε, επίσης, ότι υπήρξε αύξηση στις καταθέσεις στην Κύπρο από κάτοικους τρίτων χωρών κατά τον Οκτώβριο, ύψους €400 εκατ.
Σημείωσε ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσους επιθυμούν να επεκταθούν διεθνώς παρουσιάζουν και τα μέτρα που έλαβε η κυπριακή κυβέρνηση με στόχο την ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων, ενώ υπογράμμισε ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ δημιουργεί εξαιρετικές προοπτικές για επενδύσεις σε συνεργασία με κυπριακές και ξένες εταιρείες στον τομέα της ενέργειας και των βοηθητικών υπηρεσιών στον τομέα αυτό. Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση της Κυβέρνησης για δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου.
(sigmalive)

http://www.energypress.gr/news/Kypriakh-AOZ:-Fysiko-Aerio-h-Petrelaio

No comments: