Monday 23 December 2013

Ένα βήμα πριν από τη διαιτησία ΔΕΠΑ και Gazprom αν οι Ρώσοι δεν "ρίξουν" κι άλλο την τιμή

Μεγάλη εμφανίζεται να είναι η διαφορά που χωρίζει πριν το τελευταίο ραντεβού των διαπραγματεύσεων, τη ρωσική Gazprom και τη ΔΕΠΑ για το θέμα της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου.
Οι μεν Ρώσοι φέρονται να προσφέρουν μια τιμή η οποία βρίσκεται στα 406 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, την ίδια στιγμή που η Ελληνική πλευρά έχει θέσει τον πήχη αρκετά χαμηλότερα, δηλαδή στη μέση τιμή προμήθειας της Δυτικής Ευρώπης, κάτι που προβλέπεται και από τις σχετικές συμβάσεις.
Υπό το πρίσμα αυτό και εάν η ρωσική πλευρά δεν πέσει κατά τουλάχιστον 5% σε σχέση με την τιμή που προσφέρει, η ελληνική πλευρά καθιστά σαφές ότι θα επιλέξει τη λύση της προσφυγής στη διεθνή διαιτησία, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στην τιμή, τους όρους και τη φόρμουλα προμήθειας, ωστόσο έχει το μειονέκτημα ότι θα καθυστερήσει χρονικά.
Πληροφορίες του EnergyPress αναφέρουν ότι το τελευταίο ραντεβού έχει οριστεί για τις επόμενες ημέρες όταν και λήγει το χρονικό περιθώριο των έξι μηνών από την ημερομηνία που η ΔΕΠΑ υπέβαλε και επισήμως το αίτημα για διαπραγματεύσεις – η πρώτη ανεπίσημη επιστολή για το θέμα πάντως τοποθετείται χρονικά πιο νωρίς.
Πάντως πηγές που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα τονίζουν ότι δε θα πρέπει να θεωρηθεί έκπληξη εάν εκτός από το ραντεβού στην Αθήνα, υπάρξει και συνέχεια με νέα συνάντηση. Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχουν περιθώρια για προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών.
Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και οι εξελίξεις «τρέχουν» με γρήγορο ρυθμό, αναφέρει αρμόδια πηγή, η οποία υπογραμμίζει ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην περίπτωση της προσφυγής στη διεθνή διαιτησία.
Εκτός πάντως από την παράμετρο τιμή, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχουν και άλλες σημαντικές παράμετροι της συμφωνίας προμήθειας, όπως η τροποποίηση της φόρμουλας υπολογισμού της τιμής, οι ποσότητες τις οποίες θα προμηθεύεται η ΔΕΠΑ, η χρονική διάρκεια του συμβολαίου και φυσικά οι ρήτρες take or pay. Σε ό,τι αφορά την αναδρομικότητα, η πλευρά των Ρώσων φέρεται να επιμένει ότι θα πρέπει να ισχύσει κατά τα προβλεπόμενα στη σύμβαση, δηλαδή για έξι μήνες. Η αναδρομικότητα πάντως φαίνεται ότι αποτελεί έναν καλό διαπραγματευτικό … «μπαλαντέρ» και για τις δύο πλευρές.
Σε κάθε περίπτωση, παρότι και η ελληνική πλευρά θα ήθελε μια συμφωνία, η οποία και θα περνούσε άμεσα στους καταναλωτές ώστε να υπάρξει μια σημαντική μείωση του κόστους προμήθειας του φυσικού αερίου, η γραμμή που φαίνεται να επικρατεί αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή τιμή η οποία δε θα εναρμονίζεται με τα ισχύοντα στη Δυτική Ευρώπη.
Εάν απέναντι σε αυτό το αίτημα η αντιπρόταση των Ρώσων παραμείνει σε τιμές της τάξης των 400 δολαρίων ανά 1000 κυβικά, τότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις.

http://www.energypress.gr/news/Ena-bhma-prin-apo-th-diaithsia-DEPA-kai-Gazprom

No comments: