Friday 27 December 2013

«Ο South Stream είναι για την Ευρώπη ένας δωρεάν Nabucco»

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας Ντραγκομίρ Στόινεφ δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι εδώ και τρεισήμισι χρόνια γύρω από το σχέδιο του «South Stream» στη χώρα του το μόνο που γίνονταν ήταν συζητήσεις, και ότι είναι επιμένει στην υλοποίηση του σχεδίου.

Για την επιτάχυνση των προθεσμιών κατασκευής μιλάει και ο υπουργός Εξωτερικών Κρίστιαν Βιγκένιν. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν και όλοι όσοι συμμετείχαν στη ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Ο South Stream και τα συμφέροντα της Βουλγαρίας» που διεξήχθη στη Σόφια. Γιατί όμως οι προσεκτικοί Βούλγαροι θέλουν τόσο πολύ την άμεση έναρξη της κατασκευής του δικού τους τμήματος του αγωγού μεταφοράς; Ποια είναι η σημασία του για την ενέργεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον απόηχο της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία; Τις σκέψεις του αναφορικά με όλα αυτά μοιράστηκε με τη «Φωνή της Ρωσίας» ο επιφανής πολιτικός αναλυτής, καθηγητής Ατανάς Τάσεφ:
"Δε σχολιάζω τους υψηλόβαθμούς αξιωματούχους μας, θεωρώ όμως ότι ο South Stream– είναι ένα στρατηγικής σημασίας σχέδιο για τη Βουλγαρία. Αλλά και για την Ευρώπη συνολικά. Βασικό του αποστολή είναι η διασφάλιση της ασφάλειας της ενέργειας – εξασφαλίζει τη σταθερότητα στην παροχή πρώτων υλών καυσίμων. Θυμίζω ότι στο «Τρίτο ενεργειακό πακέτο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης η εγγύηση των προμηθειών έχει άμεση προτεραιότητα, ακόμη και έναντι της πολυδιάσπασης των δρόμων απόκτησης του «γαλάζιου καυσίμου». Γιατί αποδίδω τέτοια σημασία στον «SouthStream» ειδικά σήμερα; Ως γνωστό, δεν περνάει μέσα από την Ουκρανία. Τα τελευταία γεγονότα εκεί μας επιβεβαίωσαν ότι είναι μια ασταθής περιοχή", αναφέρει χαρακτηριστικά.
"Ο South Stream είναι ένα πολύ κοστοβόρο σχέδιο για την Gazprom, έχει ανακοινωθεί το ποσό των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ", συνεχίζει ο Ατανάς Τάσεφ.
"Συμφωνώντας για αυτή την κολοσσιαία δαπάνη, η Ρωσία δείχνει ότι εκλαμβάνει την Ευρώπη ως ένα μακροχρόνιο, σταθερό εταίρο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να κάνει τα αντίστοιχα βήματα. Φυσικά, γίνεται λόγος για το μόνιμο αντικείμενο της διαμάχης – τις απαιτήσεις των Βρυξελλών για φιλελευθεροποίηση της ενεργειακής αγοράς, και συγκεκριμένα, για την πρόσβαση που πρέπει να έχουν στον αγωγό, τρίτες χώρες. Γιατί να μην αποδοθεί όμως στον SouthStream η ιδιότητα του ΤΕΝ (TransEuropeanNetwokr); Αυτό θα άρει αμέσως τις διαφωνίες και θα τις αφαιρέσει από τις απαιτήσεις του διαβόητου «Τρίτου ενεργειακού πακέτου». Μεταξύ των άλλων, ο αγωγός στη διαδρομή του θα έχει αρκετές αποθήκες φυσικού αερίου, και, έτσι ή αλλιώς, ο αγωγός θα ενταχθεί στο κοινό ευρωπαϊκό δίκτυο. Με μια λέξη, ο SouthStreamείναι μια πραγματική ενεργειακή λεωφόρος, όπως είχε εξ αρχής σχεδιαστεί. Αν η διαμάχη μεταξύ της Gazpromκαι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λυθεί, θα βρεθεί ο αναγκαίος συμβιβασμός και τότε η Ευρώπη θα αποκτήσει με τον South Stream, τον Nabucco, τον αγωγό που τόσο ήθελε αλλά δεν απέκτησε ποτέ. Και μάλιστα, σχεδόν δωρεάν!", συνοψίζει ο βούλγαρος ειδικός Ατανάς Τάσεφ.

(Η Φωνή της Ρωσίας)

http://www.energypress.gr/news/O-South-Stream-einai-gia-thn-Eyrwph-enas-dwrean-Nabucco

No comments: