Friday 28 March 2014

Κασίνης: Ακόμη και τα 3 δις βαρέλια μπορεί να φτάνουν τα πιθανά αποθέματα πετρελαίου μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου

Μια ιστορική αναδρομή των ερευνών υδρογονανθράκων στην Κύπρο επιχείρησε ο κ. Σόλωνας Κασσίνης, ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Kassinis International. Ο κ. Κασσίνης, μιλώντας σε συνεδρία του 3ου Ενεργειακού Συμποσίου που επικεντρώθηκε στη στρατηγική για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο,
αναφέρθηκε τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων στην Κύπρο, αλλά και στην πορεία των ερευνών υδρογονανθράκων.
Ο ίδιος ανέφερε ότι κατά το 2013 διενεργήθηκαν πολλαπλές ερευνητικές δραστηριότητες ενώ τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν προκύψει έχουν δείξει σαφείς ενδείξεις για νέα κοιτάσματα όχι μόνον φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου. Εκτίμησε μάλιστα ότι τα πιθανά αποθέματα πετρελαίου μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου πρέπει να φτάνουν τα 3 δισεκατομμύρια βαρέλια. Θεώρησε μάλιστα ότι αποτελεί άμεση προτεραιότητα να αρχίσουν ερευνητικές γεωτρήσεις για πετρέλαιο από την Total. Ο Κασσίνης υπολόγισε ότι οι ενεργειακές επενδύσεις που θα γίνουν στην Κύπρο τα επόμενα χρόνια ξεπερνούν τα 25 δις δολάρια ενώ τάχθηκε ξεκάθαρα εναντίον των σχεδίων που θέλουν τον αγωγό φυσικό αερίου από την Κύπρο προς την Ευρώπη να περνάει από την Τουρκία.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Μάριος Πατσαλίδης δ/ντης της J& P Energy & Industrial Projects, η οποία ήταν ένας από τους βασικούς χορηγούς του συνεδρίου. Ο κ. Πατσαλίδης ανέπτυξε τις δραστηριότητες της εταιρείας όχι μόνον στην Κύπρο αλλά και διεθνώς, δραστηριότητες οι οποίες εστιάζονται στην κατασκευή μονάδων downstream στον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι κ. Πατσαλίδης τάχθηκε υπερ της κατασκευής του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό.
Τον λόγο έλαβαν έπειτα ο κ. Paul Nicholson, Γενικός Δ/ντης της Energy Practice Marsh, ο οποίος παρουσίασε τις δραστηριότητες της εταιρείας του όπως επίσης και ο κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, Δ/νων σύμβουλος της VVT Vassiliko ο οποίος αναφέρθηκε στις μοναδική στρατηγική θέση της Κύπρου αναφορικά με τις ενεργειακές μεταφορές και τις ευκαιρίες που προσφέρει στην διαμετακόμιση ενεργειακών προϊόντων. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ο κ. Παπαναστασίου περιέγραψε τα στάδια κατασκευής του σταθμού αποθήκευσης πετρελαίου στο Βασιλικό το πρώτο στάδιο του οποίου έχει ήδη υλοποιηθεί με 19 δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 357,000 cbm ενώ σε λίγο θα αρχίσει και το δεύτερο στάδιο κατασκευής με 34 δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 643,000 cbm.
Συνδιοργανωτές του Συμποσίου ήταν το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και την Εταιρεία Επικοινωνίας, Δημοσιότητας, Εκδόσεων και Συνεδρίων FMW Financial Media Way, υπό την αιγίδα του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ).
Χορηγοί ήταν η ΔΕΠΑ Ελλάδας, η WARTSILA και η KPMG, ενώ στους Υποστηρικτές του Συμποσίου είναι οι J&P, Marsh, AHK και CIPA. Επίσημος αερομεταφορέας ήταν οι Κυπριακές Αερογραμμές και χορηγοί επικοινωνίας ο Φιλελεύθερος, η Cyprus weekly, η τηλεόραση του ΑΝΤ καθώς και τα ενημερωτικά sites Nomisma. com. cy και Energia. gr.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=80468

No comments: