Monday 31 March 2014

Δ. Σταμενίτης: Εξαλείφεται η λογική του “μπαλώματος” σε ενέργεια και ΑΠΕ

Με το παρόν πολυνομοσχέδιο επιχειρείται να μπει μια τάξη στο κομμάτι της ενέργειας και δει στο ζήτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου υπάρχουν δύο σημαντικά «αγκάθια» που πρέπει να κοπούν, επεσήμανε κατά την σημερινή του ομιλία στη Βουλή ο βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας, Διονύσης Σταμενίτης.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε στη Βουλή ο «γαλάζιος βουλευτής», με το εν λόγω πολυνομοσχέδιο ρυθμίζεται «πρώτον, το τεράστιο έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ που έφτανε τα 549 εκατ. ευρώ στις 31/12/2013 και δεύτερον, με το υφιστάμενο πλαίσιο είναι αδύνατον αυτή η πορεία να ανακοπεί. Δημιουργούμε κάθε μέρα χρέος στο χρέος. Και γιατί φτάσαμε ως εδώ; Λόγω της κακής διαχείρισης, των λάθος επιλογών και των προσωρινών λύσεων. Αυτά είναι σήμερα που έρχεται να διορθώσει το υπουργείο. Και σ’ αυτή την προσπάθεια πρέπει να συμβάλουν όλοι και οι παραγωγοί ενέργειας και η Πολιτεία και οι τράπεζες. Να συμμετέχουν αναλογικά και δίκαια.
Γιατί είναι σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο; Πρώτα-πρώτα ρυθμίζουν το ζήτημα του ελλείμματος οριστικά, μηδενίζοντάς το μέχρι τέλος του 2014, το οποίο αποτελεί σημαντική προϋπόθεση και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Και δεύτερον, προωθούν την εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, μια κομβική εξέλιξη για το σύνολο της εγχώριας αγοράς ενέργειας. Τρίτον, επηρεάζουν άμεσα και με θετικό τρόπο τον υπολογισμό του ειδικού τέλους μείωσης εκπομπών αέριων ρύπων, που επιβάλλεται σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.
Με την ψήφιση αυτού του πολυνομοσχεδίου δεν θα τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση της ΡΑΕ για αύξηση του ειδικού τέλους ΑΠΕ, σύμφωνα με την οποία προβλέπονταν μεγάλες αυξήσεις για όλους τους καταναλωτές και ειδικά για τα νοικοκυριά.
Τέταρτον, κατανέμει όλα τα βάρη δίκαια σε όλες τις κατηγορίες των παραγωγών, ενώ στα φ/β η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη στους μεγάλους παραγωγούς και μικρότερη στους μικρούς. Πάντοτε με κριτήριο το βαθμό απόδοσης των επενδύσεων και εξασφαλίζοντας σαφέστατα τη βιωσιμότητά τους σε επίπεδο 20ετίας.
Με την υιοθέτηση των όσων προανέφερα δημιουργείται ένα ασφαλές περιβάλλον για τους καταναλωτές και τους ιδιοκτήτες φ/β πάρκων και παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και για τους μελλοντικούς επενδυτές. Εισάγονται οι ΑΠΕ σε μια νέα εποχή και απομακρύνεται ο φόβος για νέα λάθη, νέα ελλείμματα, νέες προσαρμογές. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει το τοπίο, θεσπίζει κανόνες, σχεδιάζει μακρόπνοα, εξαλείφει τη λογική του μπαλώματος, δίνει λύσεις οριστικές».
 
http://www.energypress.gr/news/D.-Stameniths:-Exaleifetai-h-logikh-toy-mpalwmatos-sthn-energeia

No comments: