Friday 28 March 2014

Απουσία ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού "βλέπει" η ΡΑΕ Κύπρου

Αντικειμενικά κρίνοντας, και ανεξάρτητα από την εξαιρετικά σημαντική πρόοδο στη διαχείριση των υδρογονανθράκων, εξακολουθεί να απουσιάζει και σήμερα από το κράτος μας ένας ολοκληρωμένος, συγκροτημένος και δημοσιευμένος ενεργειακός σχεδιασμός, δήλωσε ο πρόεδρος της ΡΑΕΚ,
Γιώργος Σιαμμάς, σε χαιρετισμό του στην εναρκτήρια σύνοδο του 3ου Ενεργειακού Συμποσίου στη Λευκωσία με θέμα «Η Συμβολή της Κύπρου στη νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Στρατηγική». Ο κ. Σιαμμάς είπε πως το γεγονός της μη ύπαρξης δημοσιευμένης εθνικής στρατηγικής αφήνει χώρο δράσης σε οργανωμένα συμφέροντα που ενδιαφέρονται μόνο για το δικό τους βραχυπρόθεσμο κέρδος.
Ανέφερε πως η απουσία μιας ολοκληρωμένης και δημοσιευμένης με διαφάνεια ενεργειακής στρατηγικής οδήγησε κατά καιρούς το κράτος στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, που δεν ήταν πάντοτε οι ορθότερες.
Επεσήμανε πως για να είναι ορθή και δίκαιη μια πολιτική απόφαση, ιδιαίτερα σε θέματα ενέργειας, θα πρέπει μέσα από ένα ανοικτό διάλογο να λαμβάνονται υπόψη όλοι οι παράγοντες, τεχνοκρατικού και πολιτικοί και θα πρέπει να ακούγεται και η άλλη άποψη, διότι και δίκαιο να έχει κάποιος, αν αποφασίζει μόνος του χωρίς να ακούει την αντίθετη άποψη θα βρεθεί στο τέλος αν αδίκω.
Ο κ. Σιαμμάς ανέφερε πως ειδικά μετά τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου έχει κυριαρχήσει στη δημόσια συζήτηση και στα ΜΜΕ «περισσότερο ο λόγος της ημιμάθειας αντί του ορθολογισμού που στηρίζεται στην τεχνογνωσία και στην κατάρτιση».
Ανέφερε ως παράδειγμα την «ατεκμηρίωτη σύγκριση που γίνεται μεταξύ του τερματικού υγροποίησης που αποτελεί τον κύριο μακροχρόνιο στρατηγικό στόχο του κράτους για εξαγωγές φυσικού αερίου και ενός πιθανού αγωγού προς την αγορά της Τουρκίας, που μπορεί να γίνει μόνο μετά τη λύση του Κυπριακού, και αποκλειστικά με εμπορικούς όρους και δεδομένου ότι θα υπάρχουν διαθέσιμες ποσότητες φυσικού αερίου».
Είπε πως το αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να δημιουργείται σύγχυση στο λαό για το τί είναι ορθό, εφικτό και προς όφελος της χώρας. Πρόσθεσε πως «για να πετύχουμε το καλύτερο για τον τόπο μας χρειάζεται η συνδρομή όλων, επειδή κανείς δεν είναι από μόνος του παντογνώστης. Ας συμβάλουμε σε ένα νηφάλιο, τεχνοκρατικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, στηριγμένο ιδιαίτερα στον αλληλοσεβασμό».

(philenews)
 
http://www.energypress.gr/news/Apoysia-oloklhrwmenoy-energeiakoy-shediasmoy-blepei-h-RAE-Kyproy

No comments: